Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Sport

FOTO: “Unirea, tu ești iubirea, pentru orașul Alba Iulia”! Răzvan Magda, suporterul „alb-negrilor” pentru care „Unirea” este totul!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În „Cealaltă Capitală”, într-un Stadion „Cetate” tot mai dărăpănat, s-a instaurat de câțiva ani un obicei: un adolescent vine, tăcut, își instalează bannerele „alb-negru” pe gard, ia loc în tribună și asistă la evoluțiile echipei locale Unirea Alba Iulia. Gruparea fanion a județului, ajunsă în anonimat, are, indiferent de vreme și vremuri, un reper fix: Răzvan Magda, un băiat de 18 ani, ce stă mereu alături de echipa sa dragă.

Și dacă atașamentul suporterilor din alte zone ale mapamondului cunoaște multiple și diverse modalități de manifestare, care mai de care mai extravagante: tatuaje, locuințe zugrăvite în culorile favoriților etc., Răzvan a ales să susțină necondiționat gruparea din orașul natal. Abia trece în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, pare timid, însă când vorbește despre Unirea, Alba Iulia și România, privirea i se luminează și explică ferm de ce e suporter fanatic și ce-l îndeamnă la asemenea sacrificii, în primul rând la nivelul timpului, dincolo de trăiri sau probleme materiale.

*A bifat 29 de localități!

Prezența pe „Cetate” este doar o părticică a „fenomenului” numit „Unirea” Alba Iulia pentru Răzvan al nostru. Are o agendă pe care a notat numele celor 29 de localități în care a ajuns în colindul său după uniriști, a învățat geografia județului din mers și continuă, în speranța că echipa atât de dragă îl va purta spre arene cu nocturne… A dat și cu piciorul în minge, la „Europa” Alba Iulia (antrenor Neluțu Popa) – 4 ani și „Unirea” Alba Iulia – un an (pregătit de Robert Sicoe), pasiunea pentru fotbal și stadioane fiindu-i insuflată de tată, ajungând la un an și două luni pe „Cetate”, la partida Unirea Alba Iulia – ISCT, scor 1-1, din Liga a 2-a. Nu a cunoscut „live” perioada de glorie a „alb-negrilor”, cele trei sezoane petrecute în elită (2003-2005, 2009-2010), când stadionul gemea de lume, dar „microbul” l-a prins irevocabil! „Unirea Alba Iulia este tot ce e mai bun în viața mea, o dragoste la prima vedere, greu de explicat în cuvinte. Pe «Cetate», în acești 4 ani, nu cred că am ratat mai mult de un meci, iar per ansamblu cred că am văzut în jur de 80 la sută dintre meciurile Unirii”, a mărturisit Răzvan.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Bannere din bani proprii și cusute de mama

De prin 2012, când Unirea Alba Iulia s-a desființat, s-a aprins și mai tare… Când echipa a plecat de jos, din Liga a V-a, i-a fost mereu alături, în ultimii 4 ani, de la Stremț (prima deplasare, în martie 2015), la Gâmbaș, sau Livezile, acasă, în deplasare, la Galtiu sau Zlatna, meciuri oficiale sau amicale… A confecționat din resursele proprii, fără sprijin din partea nimănui, peste 30 de bannere în culorile atât de dragi, a cumpărat materiale, a inventat mesaje, ajutat fiind de mama sa, care i-a cusut pânzele. Primul confecționat îi rămâne mereu la suflet: „Unirea, tu ești iubirea, pentru orașul Alba Iulia”, iar cel mai recent reprezintă un tricolor inscripționat cu „Alba Iulia 1097” (spune că a găsit undeva ca fiind data primei atestări documentare). Pe unde îl duc drumurile fotbalului, dar și în diverse puncte din municipiul albaiulian, lipește stickere cu mesaje sugestive despre Unirea sau Alba Iulia (are acasă un dulap întreg tapetat cu asemenea mostre!).

*„Lupul singuratic” de Alba

Nu-l deranjează ipostaza în care se afișează pe stadioane, de genul „Lupul singuratic” (cum era acel suporter devenit celebru al Unirii Urziceni), solidar (Unirea Alba Iulia nu mai are de ani buni o galerie propriu-zisă), acceptă și privirile ironice, singurătatea betonului și merge înainte, indiferent de rezultat. „O să iubesc Unirea Alba Iulia până la sfârșitul vieții și încă o zi în plus”, spune Răzvan, care și peste două decenii se vede pe „Cetate”, dar la lumina reflectoarelor, cu alte bannere, firesc, și înconjurat de mult mai mulți suporteri. „Fotbalistic vorbind, în inima mea sunt două iubiri: Unirea Alba Iulia și Naționala României. Aș vrea, cât de repede, să văd un meci al  «tricolorilor», pentru că, până în prezent, nu am avut posibilitatea. Cu Unirea Alba Iulia este foarte simplu de explicat atașamentul, este echipa orașului în care m-am născut și mă călăuzesc după acel slogan din rândul suporterilor: «susține echipa locală»”, explică Răzvan, satisfăcut că a ales această cale.

Nu i-a prins pe Neluțu Popa și regretatul Iani Mitracu, dar l-au fermecat poveștile părintelui, și, mai aproape de prezent, se mândrește cu Nicușor Stanciu, Gicu Grozav sau Cipri Selagea. „Când stau singur în tribună, este normal să apară și un sentiment ciudat. Mă simt precum un lup care vânează singur, dar nu o să renunț niciodată. Sunt dezamăgit de alte persoane, suporterii de rezultat, care nu au mai venit la meciuri, mai ales după acel 0-7 cu «U» Cluj. O echipă o iubești în permanență, indiferent de scor și poziția din clasament”, a mai adăugat Răzvan. Trece la alt nivel al satisfacției de fan adevărat mai ales pe stadioane străine, când arborează însemnele „alb-negre” sau când favoriții înscriu. Cel mai bine s-a simțit pe „Cluj Arena”, în toamna trecută, în peluză, înconjurat de copiii uniriști din grupa lui Selagea și părinții acestora, având în față, la

dav

propriu, celebra galerie a „șepcilor roșii”, consacrată deja la capitolul atașament față de cea mai iubită vocală a Ardealului. Recunoaște că a și „călcat pe bec”, nemaiputându-și controla euforia, la un meci de la Teiuș, din Liga a IV-a, când a escaladat gardul și s-a trezit pe teren, între jucători, pentru a celebra golul înscris de Lăsconi.

Are și nemulțumiri, dar nădăjduiește că Unirea își va regăsi matca și va ajunge iar în vârf. „Trebuie să urce cât mai sus în fotbalul românesc, să reușească performanțe care să ne bucure pe noi, albaiulienii. Nu îmi place însă că autoritățile locale nu înțeleg ce înseamnă Unirea, o echipă cât toată istoria fotbalului albaiulian”, a menționat Răzvan.

*„Alba Iulia e numele și îl ridic până la cer!”

Adolescentul din Alba Iulia trăiește pe deplin momentul „România 100”, bucurându-se de acest an-simbol pentru România. „Unirea este Alba Iulia, iar Alba Iulia înseamnă unitate. Sunt «cel mai fericit dintre pământeni» că m-am născut la Alba Iulia și sunt aici, în An Centenar”, adaugă junele unirist, ce poartă un tricou ce simbolizează Marea Unire și la încheietura stângă o brățară tricoloră. Și acum să trecem la altă fațetă a „Unirii”, care pentru Răzvan nu reprezintă doar echipa de fotbal. Spune că Alba Iulia este, în opinia sa, orașul Unirii, iar Chișinăul – orașul re-Unirii. S-a implicat recent, cu tot sufletul, ajutând cu ce a putut, în Marșul Centenarului, ce a pornit din inima României, de curând, în 1 iulie, și visează că în 1 septembrie va fi în Moldova, la Chișinău, alături de frații de peste Prut, după ce va parcurge ultima etapă, Iași – Chișinău, rezumând simplu spiritul unionist: „Alba Iulia este România, noi trebuie să dăm exemplu. Alba Iulia e numele și îl ridic până la cer”.

Ne rămân întipărite în minte doar aceste cuvinte și încheiem încrezători dialogul. Dincolo de pilda de iubire necondiționată, una cu multe accente de modestie, pentru echipa de fotbal, practic ambasadoarea sportivă a urbei, înțelegi și altceva: că în România, așa cum e ea, mai există speranță, chiar dacă înăbușită de muuultul cenușiu al prezentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Conform lui Radu Urcan, director CS Municipal Unirea Alba Iulia, până miercuri, 17 august, urmează să se achite datoriile către Alexandru Giurgiu și Adrian Bicheși, asta după ce, în cursul săptămânii trecute s-a sitins litigiul cu Ilie Adam.

Din cauza restanțelor către cei trei, divizionara terță a ajuns în această vară la o depunctare cu 20 de puncte, însă se speră ca până la startul sezonului, în 27 august, să se rezolve situația, iar sancțiunea să fie ridicată (o depunctare mai mică, sau chiar deloc).

Totodată, uniriștii pot efectua și transferuri, situație în care vor putea alinia un efectiv întărit sâmbătă, 20 august, pe “Cetate”, în jocul cu conjudețeana CS Ocna Mureș, din cadrul Cupei României. Zilele acestea, în cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, urmează să fie aprobată cesionarea dreptului de participare în Liga 3 de la AFC Unirea 1924 Alba Iulia către CS Municipal Unirea Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Oboseala unui sezon istovitor și-a spus cuvântul: Uniristele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, abandonuri la Campionatul European

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Oboseala strânsă într-o sezon istovitor, cu Campionate Mondiale și Campionate Europene în același an, a dus la abandonuri nedorite pentru Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, marți, în proba de 35 kilometri marș, din cadrul Campionatelor Europene de Atletism de la München.

Precizăm ca și în proba masculină, pe aceeași distanță, Marius Ciocioran, reprezentantul României, a abandonat. Prima a ieșit din cursă Ana Rodean, care a renunțat din pricina durerilor la picioare undeva la kilometrul 13, pentru ca Mihaela Acatrinei să abandoneze la kilometrul 27, din cauza oboselii.

Campioană europeană a devenit Antigoni Ntrismpioti (Gecia) – cu timpul 2:47.00, urmată de Raquel Gonzales (Spania) – 2:49.10 și Viktoria Madarasz (Ungaria) – 2:49.58 (SB). Au luat startul 22 de sportive, iar 4 dintre acestea nu au trecut linia de sosire. “Am crezut intr-o minune. Am sperat că pot duce la capăt două curse în decurs de trei săptămâni. Nu a fost posibil. Fetele nu s-au putut reface după efortul de la Mondiale și după cele 6 concursuri care au precedat acest Campionat European. Le felicit oricum pentru efortul extraordinar depus, iar de acum încolo ne gândim la Campionatele Mondiale de la Budapesta de anul viitor”, a declarat pentru Ziarul „Unirea”, antrenorul Gabriel Avram, prezent în Germania, la ultima provocare a anului.

Elit - Gustul Desăvârșit

A 25-a ediție a Campionatului European de atletism se desfășoară între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpic din München. Este a doua oară când Münchenul găzduiește un asemenea aveniment, prima dată în 2002, iar Campionatul European de Atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive. Cursa de 35 kilometri marș a fost prevăzută la nici 3 săptămâni distanță de proba similară din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism din USA, în 22 iulie, la Eugene/Oregon, unde Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28.

Foto: FRA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO, VIDEO: Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Astăzi, Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani. Momentul este surprins printr-o postare în mediul online a neobositului suporter al „alb-negrilor”, inimosul Răzvan Magda, aflat departe de casă.

Unirea Alba Iulia a realizat cele mai importante performanțe fotbalistice ale județului, cu 3 sezoane în Divizia A și o semifinală de Cupa României, în 1991, cu Universitatea Craiova. Echipa care i-a dat pe internaționalii Cornel Țălnar, Gheorghe Grozav sau Nicolae Stanciu a trecut prin momente delicate în ultimii ani, însă recent a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, prin intermediul CSM Unirea Alba Iulia, pentru un nou început. Centenarul, peste doi ani, se vrea sărbătorit cu o revenire în al doilea eșalon competițional.

Elit - Gustul Desăvârșit
1924-2022
La mulți ani, Unirea noastră dragă!
O istorie încărcată de evenimente!
98 de ani în care ne-am bucurat la bine și am suferit la greu, toate ÎMPREUNĂ!
De la Unirea Mihai-Viteazul, Club Sportiv Muncitoresc Unirea Alba Iulia, Club Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, Apulum Alba Iulia sau Fotbal Club Unirea Alba Iulia, pe buzele fiecărui suporter a fost și va fi mereu „HAI UNIREA!”, este mesajul fanilor uniriști în acest moment aniversar.
Video și foto: Răzvan MAGDA

FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Alba Iulia cu echipa Liceului Mihai Viteazul Alba Iulia. La început a purtat denumirea de „Unirea Mihai Viteazul”. După 10 ani de la fondare participă la prima ediţie a Diviziei B, unde ocupă locul 6. Se menţine în a doua divizie până în 1939, când retrogradează, pentru a reveni apoi în Divizia B în anul 1942. Rămâne din nou timp de doi ani pe a doua scenă fotbalistică a ţării, pentru ca apoi să retrogradeze din nou. În finalul sezonului 1946/1947 o găsim pe Unirea Mihai Viteazul în Divizia C pe locul 9, retrogradabil. În acelaşi an 1947 se schimbă denumirea formaţiei în FC Unirea Alba Iulia. Până în 1970, Unirea activează în campionate regionale, sub nivelul primelor trei divizii fotbalistice din România. În 1970 promovează în Divizia C, pentru ca apoi după alte 9 sezoane să acceadă în Divizia B. Urmează o perioadă în care formaţia albaiuliană se perindează între Divizia B şi C, astfel: la sfârşitul sezonului 1979/1980 retrogradează în Divizia C, unde joacă timp de patru ani, apoi promovează în Divizia B. După doi ani retrogradează din nou, pentru ca după alţi doi ani să revină în a doua divizie.

Anul 1988 vesteşte începutul unei noi ere fotbalistice la Alba Iulia. Unirea devine în următorii ani o forţă la nivelul ligii secunde din România, astfel că în sezonul 1990/1991 reuşeşte cea mai mare performaţă de până atunci a clubului. Echipa condusă din teren de senzaţionalul Neluţu Popa elimină pe Steaua Bucureşti în sferturile Cupei României, pentru ca apoi să cedeze în semifinale în faţa Universităţii Craiova, după o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia). În sezonul 1993/1994 FC Unirea Alba Iulia este aproape de o promovare istorică în Divizia A, însă ocupă doar poziţia secundă, fiind devansată cu 7 puncte de către FC Maramureş Baia-Mare. În următorii ani, echipa rămâne în a două ligă fotbalistică a ţării. Anul 1997 aduce o nouă redenumire a formaţiei, astfel că FC Unirea devine FC Apulum Unirea Alba Iulia. La sfârşitul secolului XX găsim formaţia albaiuliană zbătându-se pentru evitarea retrogradării, obiectiv îndeplinit de fiecare dată la limită.

Anul 2002 aduce la Alba Iulia o infuzie de jucători de la Minaur Zlatna, în frunte cu antrenorul Aurel Şunda. Acesta reuşeşte să clădească la Alba Iulia o echipă redutabilă, băzându-se pe un trio redutabil Maier-Paleacu-Găldeanu, care vor aduce atât de mult visata promovare în Divizia A. FC Apulum Unirea Alba Iulia defilează aşadar în sezonul 2002/2003 al Diviziei B, Seria a II-a şi reuşeşte să termine pe fotoliul de lider, având un avans de 8 puncte faţă de ocupanta locului secund, FC Oradea.

Dată ca şi victimă sigură, nou-promovata echipă albaiuliană reuşeşte minunea şi în scurt timp devine „campioana deplasărilor”. Încheie sezonul 2003/2004 al Diviziei A pe un onorant loc 6, stabilind astfel cea mai mare performanţă a clubului. Din păcate, lipsa stabilităţii financiare îşi pune serios amprenta pe evoluţia echipei în sezonul următor al Diviziei A, în care echipa ocupă doar locul 14, ultimul retrogradabil.

Sezonul 2005/2006 găseşte echipa din nou în a doua ligă fotbalistică a ţării. Declinul continuă, astfel că la finalul campionatului FC Apulum Unirea Alba Iulia retrogradează din nou, ocupând poziţia a 13-a. În vara anului 2006, formaţia albaiuliană revine la numele de FC Unirea Alba Iulia şi cumpără locul formaţiei Oltchim Rm. Vâlcea. Astfel, startul sezonului 2006/2007 o găseşte pe FC Unirea din nou în Liga a II-a. Încheie acest sezon pe locul 4, la fel ca şi cel următor.

Sezonul 2008/2009 începe cu Aurel Șunda la conducerea tehnică a echipei și cu obiectivul declarat de a ataca promovarea. Uniriștii termină prima parte a campionatului pe primul loc. După o serie de rezultate mai slabe din retur, Aurel Șunda este demis și locul său este luat de către Adrian Falub, cel care la finalul sezonului avea să sărbătorească promovarea în Liga I la fotbal cu FC Unirea.

Startul sezonului 2009/2010 găsește pe FC Unirea Alba Iulia alături de marile nume ale fotbalului românesc, unde reușește câtreva rezultate notabile, culminând cu victoria de pe teren propriu cu scorul de 2-1 contra Stelei București. Cu toate acestea, la finalul campionatului, echipa se situează pe ultima treaptă a clasamentului și implicit retrogradează în liga secundă.

Urmează o perioadă zbuciumata în istoria echipei, presărată cu probleme financiare, totul culminând cu retragerea echipei de seniori din returul campionatul Ligii a II-a, sezonul 2012/2013. Echipa continuă să existe, însă doar la nivel juvenil până în sezonul 2014/2015 când înscrie echipa de seniori în Liga a V-a. Cu un lot alcătuit preponderent din tineri crescuți în curtea proprie, Unirea promovează la pas în Liga a IV-a, unde termină sezonul 2015/2016 pe locul 8. Sezonul 2016/2017 găsește Unirea Alba Iulia în liga a III-a, unde primește un loc din partea FRF datorită faptului că are o echipă de juniori in Liga Elitelor, dar este obligată să folosească 8 jucători U21. Cu toate acestea, Unirea reușește să evite retrogradarea și termină sezonul 2016/2017 pe locul al 11-lea.

Anul 2017 aduce Clubul în fața unui nou început prin preluarea acestuia de către doi albaiulieni: Gicu Grozav și Mihai Oancea. Stabilitatea financiară asigurată de cei doi și crearea unei noi identități bazată pe istoria de aproape 100 de ani a Unirii Alba Iulia, redau acesteia demnitatea și strălucirea de altădată. Accentul este pus pe dezvoltarea Centrului de Copii și Juniori prin aducerea în fruntea acestuia a legendei fotbalului albaiulian, Neluțu Popa. Obiectivul pe termen mediu este reconstrucția și accederea în eșaloanele superioare ale fotbalului autohton. (text preluat de pe site-ul oficial al clubului)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare