Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Un autocamion încărcat cu azotat de amoniu căzut în șanț la Blaj, a ținut blocat traficul rutier peste 8 ore

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Un autocamion încărcat cu azotat de amoniu ajuns într-un șanț pe strada Simion Bărnuţiu din Blaj, în urma unei manevre greșite a șoferului și din cauza poleiului de pe carosabil, a a ținut blocat traficul în zonă, peste 8 ore.

Potrivit ISU Alba și reprezentantului Gărzii de Mediu Alba, comisar şef Dănuţ Hălălai, nu au fost victime și nu a existat niciun moment pericolul unei explozii. De la ora 7.00 dimineață și până la ora 15.30 specialiștii au intervenit la fața locului în vederea degajării drumului și reluării traficului în condiții de siguranță, circulația fiind deviată pe străzile adiacente. S-a reușit în cele din urmă mutarea încărcăturii din camionul blocat în șanț, în alt mijloc de transport și tractarea acestuia în afara carosabilului.

Reprezentantul Gărzii de Mediu Alba a mai declarat că încărcătura nu s-a împrăştiat, nefiind astfel afectat în niciun fel mediul înconjurător.

Potrivit ISU, Garda de Intervenţie Blaj a fost solicitată să intervină în această dimineaţă, la ora 7.04, pe raza municipiului Blaj, la un accident rutier, în care un TIR încărcat cu azotat de amoniu care a părăsit partea carosabilă. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD pentru izolarea zonei şi asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor.

UPDATE raport IPJ Alba: „Poliţia Municipiului Blaj a fost sesizată cu privire la faptul că pe strada Simion Bărnuţiu din Blaj un autotractor a ieşit în şanţul din partea dreaptă a carosabilului.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj, care a constatat că R.I.C., de 39 de ani, din Petroşani, judeţul Hunedoara, în timp ce conducea un autotractor în direcţia Sîncel – Blaj, la intrarea în municipiul Blaj, pe strada Simion Bărnuţiu, într-o curbă la dreapta, pe un sector de drum în pantă, a pierdut controlul asupra autovehiculului şi a intrat cu roata dreaptă faţă a autotractorului în şanţul din partea dreaptă, oprindu-se  într-un capăt de pod din beton, fără a se răsturna.

În urma coliziunii cauciucul dreapta faţă a autotractorului a explodat, rezervorul de combustibil s-a fisurat  iar o parte din motorină s-a scurs în şanţul în care a intrat autotractorul.

Având în vedere faptul că autotractorul transporta 24 de tone cu saci de azotat de amoniu, s-au luat măsuri pentru izolarea locului producerii evenimentului şi devierea circulaţiei pe o rută ocolitoare.

Încărcătura a rămas intactă, fără să existe vreun pericol de explozie.

În urma demersurilor efectuate, iniţial nu s-a reuşit scoaterea autotractorului cu semiremorcă din şanţ, fapt pentru care societatea căruia îi aparţinea autotractorul, a trimis la faţa locului un alt mijloc de transport care a preluat încărcătura.

Conducătorului auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.”

FISĂ CU DATE DE SECURITATE AZOTAT DE AMONIU GRANULAT-ÎNGRĂSĂMÂNT
Azotatul de amoniu îngrăsământ este considerat substanţă periculoasă doar la transport, conform ADR (Acordul internantional privind transportul rutier al substantelor periculoase)
la contactul cu pielea: poate produce iritatii la contact prelungit;
la contactul cu ochii: poate produce iritarea acestora la contact prelungit sau repetat;
la ingerare: în cantităti mici nu are efecte toxice; în cantităti mari poate genera deranjamente gastrointestinale, iar în cazuri extreme (în mod special la copii) formarea metahemoglobinemiei, asa zisul sindrom “blue baby” si poate cauza aparitia cianozei (sesizată prin albăstrirea buzelor);
la inhalare: concentratii mari de praf continând acest produs pot cauza iritatii ale nasului si ale căilor respiratorii, având ca simptoame dureri de gât si tuse;
efecte pe termen lung: nu se cunosc reactii adverse;
produse de descompunere termică: inhalarea gazelor rezultate prin descompunerea
termică, continând oxizi de azot si amoniac, poate provoca iritatii ale sistemului respirator.
Mediul înconjurător:
Azotatul de amoniu face parte din grupa de îngrăsăminte azotoase, în consecintă împrăstierea densă poate avea un impact negativ asupra mediului contaminând din punct de vedere eutrofic suprafeŃele închise de apă; sau contaminarea cu azotat a terenurilor, a apelor curgătoare sau freatice (vezi pct. 12).
Pericol de aprindere sau explozie
Îngrăsământul în sine nu este combustibil, dar poate întreŃine combustia chiar si în absenta aerului;

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare

Bera Larisa

Publicat

în

Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea