FOTO. Un apartament aiudean, galerie pentru artiști greci
Dacă galeria de artă din Aiud este folosită la maximum, iar alt spațiu de expunere nu există, doi frați au pus la dispoziția a patru artiști greci, din care unul de origiene aiudeană, apartamentul lor. Se pare că cei doi, Mihaela și Andrei Bako au reușit să găzduiască una dintre cele mai valoroase expoziții de artă pe care le-a avut municipiul Aiud, un oraș declarat ca fiind al artelor, și să dea o lecție severă celor care dețin apații apte pentru a găzdui astefel de expoziții. Ei și-au transformat apartementul într-o galerie de artă!
A fost și este, o expoziție de arată cum rar s-a mai văzut în „Orașul artelor” Aiud. Se supune că despre artiști există mai multe stereotipuri. Unii sunt văzuți boemi, visători, puțin ancorați în realitate și de cele mai multe ori sunt acuzați de cei din jur pentru lipsa lor de pragmatism. Despre artă se spune că lucrurile sunt relative. Ca să fii artist plastic, pictor sau sculptor ai nevoie de imaginație și creativitate și maximul de muncă, studiile fiind doar puntea care te ajută să te autodepășești constant. Aceasta au dovedit prin expoziția lor cei trei membrii ai unei familii din Tesalonic-Grecia, care adoptându-l (prin căsătorie) pe aiudeanul Ciprian Hopârtean au expus la Aiud într-un spațiu cu totul și cu totul inedit, în apartamentul prietenilor Mihaela și Andrei Bako, ei înşişi valori ale artelor frumoase din municipiu.
Cei patru, Iorgos Iliopoulos, Floriana Iliopoulos, Cristiana Iliopoulos-Hopârtean și Ciprian Hopârtean au transformat apartamentul prietenilor lor într-o adevărată galeria de artă contemporană, expoziția lor fiind una dintre cele mai complexe și mai valoroase din câte au fost văzute în municipiul Aiud, depășind cu mult alte zeci de expoziţii vernisate în galeriile aiudene prin forța, expresivitate, discursul și eleganța expresiei artistice pe care orice privitor, fie el și neavizat, le-a putut constata.
Deși vernisată într-un mediu nonconformist, prin modalităţile prin care au realizat enunţul cu valoare teoretică, precum şi registrul elementelor vizuale utilizate, specific genului de care aparţin fiecare dintre cei patru artiști, expoziția a transformat apartamentul care a găzduit începând de sâmbătă 19 august 2017, într-un univers artistic ce s-a constituit într-o realitate autonomă și care dă dovada că cei patru semnatari ai lucrărilor au ca țintă o singură, o direcție: actul creator ca maximă expresie a libertăţii umane.
Impactul lucrărilor celor patru greci a fost un fel de introducere și orientare în universul specific operei artistice, impactul vizual aducând privitorului o multitudine de informații, ceea ce mai rar poți găsi în galeriile aiudene, unde din ce în ce mai des amatorului i se insuflă că ar fi plin de har dumnezeiesc.
Cunoscut ca fiind un sculptor valoros, Iorgos Iliopoulos a surprins, de această dată, prin creativitatea și capacitatea sa de a produce ceva nou, ceva diferit mai ales (dacă nu chiar exclusiv) faţă de ceea ce a creat și obișnuit până acum publicul aiudean. Artist complex, lui Iorgos Iliopoulos i se datorează „abandonarea” marmurei specifice sculptorilor greci și prezența în expoziție cu câteva teracote și desene, creaţii care relevă un aspect de spiritualitate şi idealitate fantastică, adevărate valori artistice, care, cu siguranță că vor rămâne în memoria iubitorilor artelor frumoase.
Lucrările Florianei Iliopoulos, mezina familiei, au strâns pe pânzele prezentate tot albastrul mărilor egeene și toată căldura însoritei Elade. Artista a adus în fața privitorului interpretări ale faunei marine și a peisajului litoralului grecesc demonstrându-și valoarea ca artist prin valoarea creaţiei sale care o definește fără nici un fel de tăgadă.
Cristiana Iliopoulos-Hopârtean, ingenioasa graficiană, a valorificat din plin aptitudinile receptorului, printre care și câțiva artiști aflați în tabăra de creație din Aiud, prin interpretarea și valorificare lucrările ei. Se știe că fără îndoială valoarea lucrării aduce cu valoarea artistului. Valoarea lucrărilor Cristianei Iliopoulos se poate stabili luând în calcul intenţia sa ca artist. În calitatea ei de creator, Cristiana a dat naştere unor opere de o calitate simbolistică aproape ireală, transformând femeia existentă sau reală, care cuprinde spiritul şi fizicul într-un fel de lume imaginară unde interpretarea poate să valorifice calitatea atât a operelor cât și a artistei, o atristă care, cu siguranţă că va lăsa, pe unde va trece, dâre adânci în arta modernă și contemporană.
Aiudeanul Ciprian Hopârtean, soțul Cristianei, cel mai proaspăt membru al familiei de artiști Iliopoulos, a prezentat câteva lucrări de sculptură. Absolvent al academiei de arte și având specializarea conservare – restaurare lucrări monumentale, Ciprian Hopârtean aproape că a fost „convertit” de la pictură și conservare, la sculptură sub influenţa lui Iorgos, decanul familiei.
Formele tridimensionale realizate în marmură sau granit sunt replici la scară mică a celor monumentale realizate de artistul aiudean în diversele simpozioane internaționale de specialitatea unde a devenit curtat și invitat din ce în ce mai des la diverse tabere de creație. Amplasate în spaţiu de interior al apartamentului transformat în galerie de artă, lucrările lui Ciprian Hopârtean vin ca o completare a celor trei artiști greci și sunt un fel de strigăt a celor două laturi contrarii ale sale, una logică, raţională, cealaltă sentimentală.
Operele sale sunt îndeosebi lucrări cu un caracter care duc spre abstract, sculptorul, având tendinţa de a balansa între „abstract” și „realism”, care sugerează dinamism, tensiune și care relaționează cu spațiul înconjurător.
Deosebit de valoroasă expoziția celor patru artiști plastici veniți în Aiud din însorita Grecie, pentru a face un cadou spiritual aiudenilor lui Ciprian Hotârtean, va fi deschisă vizitatorilor pentru două săptămâni și-și așteaptă vizitatorii în fiecare zi de dimineața până seara în apartamentul prietenilor Mihaela și Andrei Bako din cartierul „Micriraion III”.
P.S. Nu vă întrebaţi ce este cu acel brad împodobit cu globuri. Asupra lui o să revenim cu amănunte mai mult decât interesante!
Dorel Lazăr
[nggallery id=4468]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte
Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte Jandarmii de la posturile montane sunt la datorie și le recomandă iubitorilor de drumeții să manifeste prudență, să se informeze cu privire la prognoza meteo și la starea traseului înainte de a porni la drum și să nu se abată de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan