Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Un abecedar unicat, tipărit în 1792, scris cu litere chirilice, expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia 

Dragoş Suciu

Publicat

în

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este un abecedar tipărit la Sibiu, în anul 1792, din care mai multe generații de copii au învățat să scrie și să citească, exemplarul fiind acum unicat.

abecedar01Bucoavna expusă la Muzeul din Alba Iulia, că așa se numeau abecedarele din care învățau copiii în secolele anterioare, cuprinde litere, grupuri de litere, texte și slujbe religioase și cele 10 porunci, a spus, marți, bibliotecarului Florin Bogdan, la vernisarea expoziției.

Lucrarea este tipărită cu negru și cuprinde 62 de pagini, lipsind sfârșitul textului, probabil alte 3-4 pagini.

”Cât despre piesa pe care o vedeți expusă astăzi, ea este o bucoavnă tipărită în 1792 la Sibiu de către Petru Bart, cel care deținea privilegiul imperial de a tipări cărți pentru ortodocșii din Transilvania. Cartea nu este întreagă, din păcate, ne lipsesc ultimele pagini, dar păstrează foaia de titlu care a intrat în numerotarea tipografului (…) Pentru a ne putea imagina cum trebuia să se încheie acest manual noi am reușit să facem o comparație cu o altă bucoavnă tipărită tot la Sibiu, dar în anul 1808, care prezintă exact aceleași caracteristici, inclusiv textele sunt identice, doar că la finalul acelui manual mai există o tablă a înmulțirii, ceea ce ne lipsește nouă astăzi, în acest exemplar”, a spus bibliotecarul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Florin Bogdan.

Acesta a adăugat că exemplarul este unicat, nefiind identificat în bibliografia românească veche care cuprinde toate cărțile tipărite în spațiul românesc între 1508 și 1830 și nici măcar în bibliografiile maghiare care de multe ori oferă informații suplimentare cu privire la cărțile tipărite în spațiul românesc.

În ceea ce privește circulația exemplarului deținut de muzeul albaiulian, din notele manuscrise existente pe filele sale reiese că a circulat în arealul județului Alba, în zona localităților Sălciua de Jos și Sălciua de Sus.

”Elevii care au folosit acest manual acum 210-220 de ani, proveneau din localitățile Sălciua de Jos și Sălciua de Sus, cel puțin asta ne indică însemnările prezente pe filele cărții. Exemplarul nu e repertoriat în nicio bibliografie cunoscută. Până când vom avea o confirmare din altă parte, putem considera că această carte este unicat la nivel mondial”, a mai spus Florin Bogdan.

Legătura volumului este realizată din carton îmbrăcat în hârtie, iar cotorul este din piele. Exemplarul a fost restaurat de către specialiștii Centrului Național de Conservare și Restaurare Carte Veche din cadrul din cadrul Muzeului Național al Unirii.

Din acest exemplar au învățat mai multe generații de copii de șapte ani, aceasta fiind prima lor carte cu care au luat contact la școală. Într-o unitate de învățământul existau circa zece astfel de manuale.

Potrivit muzeului albaiulian, bucoavnele tipărite în vechime propuneau spre învățare alfabetul chirilic, folosit în spațiul românesc până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Conținutul manualelor cuprindeau slovele, așa cum erau numite literele chirilice, grupurile de litere și o serie de texte, de cele mai multe ori religioase, care ajutau la deprinderea cititului și a scrisului.

Piesa va fi expusă în perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2016.

[nggallery id=2612]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență La Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia a fost marcată în premieră, luni, 12 mai 2025,  Ziua națională a portului tradițional din România. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Biblioteca […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Andrei Miroiu, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Ciugud, a obținut medalia de bronz la etapa națională a Concursului Național de Metematică „Olimpiada Satelor din România”. Etapa națională s-a desfășurată la […]

Citește mai mult

Curier Județean

Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) realuarea procedurii de contractare a proiectării tehnice și execuție în cadrul proiectului care vizează reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea