Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO: Top 10 experienţe în Alba Iulia, oraşul cu cea mai mare cetate din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cetatea Alba Iulia este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat. Este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste.

Vă prezentăm, mai jos, un #Top10experienţe ce merită trăite în oraşul cu cea mai mare cetate din România:

1. Întoarcerea în timp

Să presupunem că aţi ajuns în Alba Iulia cu maşina personală şi aţi urmat drumul spre centrul oraşului. Toţi cei cărora le veţi povesti la întoarcere ca aţi trecut prin Alba Iulia vă vor întreba fără ezitare : „Ai vizitat Cetatea“?

Noi vă spunem că petrecând o zi în cea mai mare cetate din România veţi descoperi că aici este posibilă întoarcerea în timp. Nu unul imaginar, nici chiar timpul fizic, clasic, ştiut, despre care vorbeau savanţii, ci un timp al regăsirii de sine într-un loc în care istoria a avut curajul să renască şi să trăiască din nou, la prezent.

Cetatea Alba Iulia-vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

În partea sudică și sud-estică a Cetății bastionare este amenajat un traseu ce are conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa. Este „Traseul celor trei fortificații”. Aici aveţi ocazia să vă întoarceţi în timp, să călătoriţi de–a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite.

2. Descoperiţi Muzeele Cetăţii

Principia castrului roman, Babilonul Cetăţii, Cazionoul militar, primul spital militar din România. Fiecare se păstrează parţial sau integral în Cetatea Alba Iulia, este valorificat turistic şi adăposteşte câte un muzeu: Principa, Muzeul Naţional al Unirii şi MUSEIKON.

Atmosferă Noaptea Muzeelor Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeele în inima fortificaţiei.

3. Participarea la spectacolele de reconstituiri istorice

Cea mai mare scenă culturală în aer liber din ţară este şi locul în care se organizează spectacole de reconstituiri istorice. Schimbul Gărzii Cetăţii este un moment care bucură locuitorii şi vizitatorii, căci reconstituie atmosfera de odinioară. Când se aud tobele, e semn că Garda e pe aproape. Spectacolul aduce viață între zidurile celei mai mari cetăți din România, ridicate în urmă cu 300 de ani. Merită să-l trăiţi.


Garda Cetăţii Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Ziua/Locul: Sâmbătă şi Duminică la Porţile III şi IV ale Cetăţii, de la ora 12.00. Accesul publicului este liber.

Ziua/Locul: Luni-Vineri, de la ora 12.00, la Traseul celor 3 Fortificaţii. Accesul publicului este contra cost.

Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.

Cost bilet: 20 lei/adult şi 5 lei/copii

Dacă vă planificaţi să ajungeţi vinerea în Cetatea Alba Iulia, în sezonul turistic, trebuie să nu rataţi spectacolele de reenactment antic. Atmosfera lumii antice, cu legionari romani, gladiatori, dansatoare, războinici daci este readusă de Garda Apulum.

Locul/Ziua: Poarta a IV-a Cetăţii, în fiecare vineri, de la ora 18.00. Accesul publicului este liber.


Reenactment antic în Cetatea Alba Iulia/Foto: Ania Ciolacu

4. Descoperiţi cea mai mare aglomerație pe metru pătrat de monumente emblematice pentru epoci, stiluri și culturi diferite din România

Ne referim la: arhitectură militară romană (Muzeul Principia, porţile castrului Legiunii a XIII-a Gemina), stilul romanic al secolului al XIII-lea (Catedrala Romano-Catolică, stilurile gotic, renaştere şi baroc, de-a lungul liniilor unor edificii ca Palatul Princiar, Palatul Episcopal, Clădirea Babilon (Muzeul Unirii), Sala Unirii, Palatul Apor, Biblioteca Batthyaneum, eclecticul românesc de început de secol XX (Catedrala Încoronării). Monumentele au fost clădite, pe rând, de romani, maghiari, austrieci şi români.

Catedrala Romano Catolică-detaliu/Foto: www.albaiuliaqr.ro

5. Cea mai mare scenă culturală în aer liber din România, Cetatea Alba Iulia, este şi destinaţia perfectă pentru weekenduri cu distracţie garantată. Este locul în care au loc festivaluri culturale, se aud orchestre celebre, unde concertează artiști de top, români și străini.


Concerte la Alba Fest în Piaţa Cetăţii/Foto: Ania Ciolacu

6. Experienţe de smart tourism

Tehnologia face casă bună cu istoria în orașul cu cea mai mare cetate din România. Turiștii pot descoperi povestea fiecărui loc cu ajutorul telefonului mobil. Trebuie doar să aibă descărcate aplicațiile care le aduc povestea fiecărui loc, obiectiv, pe ecranul smartphone-ului.

7. Turism pe bicicletă

Dacă vă plac mai mult plimbările, avem şi aici recomandări. Puteţi închiria o bicicletă clasică sau electrică, după care să exploraţi cea mai mare cetate din România. Vă recomandăm ca traseul să includă şanţurile Cetăţii, cel mai mare parc urban din România. Un tur al șanțurilor fortificației pe bicicletă înseamnă 2,7 kilometri.

Santurile cetatii Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Dacă vreţi şi mai multă mişcare, alegeţi Transalpina de Mamut, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Aflată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista măsoară cu puţin peste 5 kilometri. Traseul leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa.

Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri.

8. „Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut

Dacă tot sunteţi departe de aglomerația urbană, merită să vizitaţi şi Parcul Dendrologic din apropiere. Este unic în România tocmai prin amenajarea sa, în mijlocul unei păduri. Sfatul nostru este să vă alocați cel puțin două ore, ca să vă bucurați de imagini deosebite, să descoperiți peste 1.200 de specii de arbori și plante rare, aclimatizate la Alba Iulia. Altfel spus, aproape toate speciile românești de arbori și arbuști.

Parcul Dendrologic Alba Iulia/Foto: Nicu Neag

Acces Parc: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Program de vizitare Parc Dendrologic: Marţi-Duminică, între orele 9.00-21.00, ultima intrare este la ora 20.00.

Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.

9. Parcul de Aventură Dynamis

Sunteţi iubitori de sport şi adrenalină? Parcul de Aventură Dynamis poate fi o destinaţie perfectă atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru grupurile de prieteni. Traseele parcului sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.

Acces: Calea Moţilor(ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni)-strada Valea Popii, pe lângă intrarea în Parcul Dendrologic.

Program Parcul de Aventură Dynamis:

Luni-Joi:10.00-17.00

Vineri-Duminică: 10.00-18.00

Cost bilet: 10 lei/oră.

Parcul de Aventură Dynamis/Foto: Parcul de Aventură Dynamis

10. Cazare la hoteluri de 4 şi 5 stele, dar şi cu cortul pe Mamut, colina care străjuieşte oraşul Alba Iulia. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, vă provocăm să consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre piața locală de ospitalitate. Puteţi alege între restaurantele din incinta fortificaţiei şi cele din afara Cetăţii Alba Iulia. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, reveniţi la secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

*Programul obiectivelor turistice din #AlbaIulia

Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Care este orarul Catedralelor simbol ale Cetăţii? Care este programul Traseului celor 3 Fortificaţii? Ce program are Parcul Dendrologic? În ce interval orar sunt deschise Şanţurile Cetăţii? Cât costă biletul de intrare la obiectivele turistice din Alba Iulia? Toate răspunsurile le găsiţi aici: https://viziteazaalbaiulia.ro/ce-program-au-obiectivele-turistice-din-albaiulia/

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea