FOTO: ,,Tinerețe fără bătrânețe”, spectacol susținut de ,,Zâmbiricii norocoși” ai Școlii Gimnaziale ,,Singidava” Cugir
La Casa de Cultură a Orașului Cugir a avut loc luni, un spectacol având ca protagoniști un grup de copii voioși și talentați ai Școlii Gimnaziale ,,Singidava”, care au înțeles efectele voluntariatului în comunitate, eveniment organizat de amintita instituție școlară în colaborare cu Serviciul Public de Asistenț Socială.
De aproape trei ani, la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir își desfășoară activitatea Clubul de Inițiativă Comunitară „Zâmbiricii norocoși”, în cadrul programului IMPACT, program dezvoltat în România de Fundaţia „Noi Orizonturi” și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Clubul IMPACT este coordonat la nivelul școlii de către prof. Nicoleta Văsuți, Bogdana Sabău si Viorica Drogoțel.
Clubul s-a înscris și în acest an la concursul de proiecte lansat și finanțat de către Fundaţia „Noi Orizonturi”, iar componenta vizată este solidaritatea și activitățile culturale, având crezul că există un număr mare de copii din cadrul școlii, care resimt lipsa unui sfat părintesc, venit din partea unor oameni înţelepţi, dar și un număr semnificativ de persoane vârstnice ale orașului, care ar dori să se simtă utile, să își împărtășească experienţa de viaţă. Astfel, prin colaborarea cu Centrul de Zi al Serviciului Public de Asistență Socială Cugir, am conceput proiectul „Amici pentru bunici” al cărui scop a fost să înlesnească întâlnirile și schimbul de experiență dintre generații, prin desfășurarea unor activități comune, activități plăcute, dar și practice: club de lectură, șah sau atelier creativ prin care elevii să învețe de la bunicuțe să confecționeze diferite obiecte.
Pe de altă parte, pentru beneficiarii centrului de zi pentru vârstnici s-au creat oportunităţi de menţinere a controlului asupra propriei vieţi şi pentru rămânerea în societate ca membrii activi, prin acţiuni în domenii cât mai diverse. Particularităţile marginalizării vârstnicului se corelează, în primul rând cu particularităţile vârstei date de inexistenţa/insuficienţa rolurilor sociale, ponderea mare a afecţiunilor cronice, mobilitate diminuată, nevoi specifice etc. Pentru vârstnic se poate afirma fără teama de a fi condescendenţi că nevoia de comunicare este vitală, existenţa sa, calitatea şi durata vieţii fiind ameninţate de nesatisfacerea nevoii de comunicare. Implicarea în activităţile proiectului reprezintă alternative la izolare şi neputinţă, aşa cum sunt ele percepute la nivelul mentalităţii colective, drept atribute definitorii ale bătrâneţii. Vârsta a treia nu este în mod obligatoriu singurătate, ea poate însemna noi relaţii şi contacte, nu este vulnerabilitate, poate fi forţa experienţei, nu este senilitate, poate fi înţelepciune…
“…ne naştem de mai multe ori în cursul unei vieţi:
prima dată – venirea pe lume
a doua oară – în societate ‘în oglindă’
a treia oara – în sine – la vârsta a treia”. (D. Gal)
Evenientul a fost onorat de prezența directorului și directorului adj. ai școlii, prof. Floarea Vlasea, respectiv Stela Predescu. A participat de asemenea, directorul Casei de Cultură prof. Rodica Florea. (prof. Bogdana Sabău; șef birou SPAS: Carmen Sulincean)
[nggallery id=3970]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]