FOTO: Tehnologii inovative folosite în premieră pentru cercetarea și estimarea volumului de gheață din Peștera ”Ghețarul Scărișoara”
Cu sprijinul Primăriei Gârda de Sus, a Asociației Speologice ”Sfinx” Gârda și avizul Parcului Național Apuseni, în Peștera ”Ghețarul Scărișoara” s-a derulat recent o cercetare prin care se va avea o mai exactă estimare a volumului blocului de gheață de aici și reprezentarea sa spațială în golul subteran reprezentat de peșteră, a transmis dr. Cristian Ciubotărescu-președintele asociației speologice din Gârda.
Conf. dr. Forray Ferencz-Lazăr de la Facultatea de Biologie și Geologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a declarat referitor la acest demers: ”Realizăm un proiect comun între Universitatea Babeș–Bolyai Cluj Napoca respectiv Universitatea ”South Florida” (SUA). Acest proiect se bazează pe programul care permite generarea unei imagini tridimensionale a cavității subterane, pe baza imaginilor statice înregistrate cu un aparat de fotografiat profesional. Acest proiect presupune un program nou, în România nemaifăcându-se studii sau proiecte folosind programul ”Structure from Motion.”
”Cum metoda GPR nu ne dă toate informațiile pentru a crea volumul și să avem o imagine tridimensională a blocului de gheață, anul acesta ne-am întors și am început să lucrăm prin metoda ”Structure from Motion” (SfM) în care se folosesc mii de imagini fotografice, care apoi printr-un soft special creează imaginea tridimensională a unui gol sau obiect”- a precizat prof. dr. Bogdan Onac de la Universitatea ”South Florida” din Tampa, Statele Unite ale Americii și cercetător asociat la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”, departamentul Cluj Napoca. Geologul Jackson Hubbard – masterand la aceeași universitate din Tampa – a completat:
”În ultimele zile am fost la Peștera Scărișoara, unde am realizat zilnic sute de fotografii pentru a fi folosite cu tehnologia ”Structure from Motion”, prin care vom realiza o reprezentare 3D a peșterii și blocului de gheață de aici. Facem acest lucru pentru a înțelege în ansamblu blocul de gheață de aici și sperăm să arătăm publicului peștera într-o formă în care nu a mai fost văzută până acum.”
Având peste 10.500 de ani, Peștera Ghețarul Scărișoara adăpostește cel mai vechi și cel mai mare bloc de gheață subterană din lume, cu o grosime maximă de 36 m, stabilită prin metoda GPR. (Ground Penetrating Radar). Pe baza grosimilor gheții stabilite și a suprafeței vizibile a blocului de gheață s-a estimat volumul la peste 120.000 de metri cubi, punându-l pe primul loc ca volum de gheață subterană.
Ovidiu CULDA
[nggallery id=2439]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Povești din ghiozdănel: O fetiță dintr-un cătun din Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului
FOTO | Povești din ghiozdănel: O fetiță dintr-un cătun din Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului În timp ce alți copii au ca prieteni păpușile sau jucăriile de pluș o fetiță dintr-un cătun din județul Alba visează să devină viitorul medic veterinar al satului și are o gospodărie întreagă de prieteni necuvântători. […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a