FOTO: Târgul Meșterilor Populari, în Cetatea Marii Uniri – prima zi
Piața Cetății din Alba Iulia găzduiește în acest sfârșit de săptămână prima ediție a Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri.
Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice „Alba Transilvania”, reunește expozanți de obiecte meșteșugărești și produse tradiționale din toate zonele țării.
Publicul prezent astăzi la eveniment a avut ocazia să urmărească parada ”Ținutele Istoriei”, să afle povestea supliciului lui Horea și să asiste la o demonstrație de olărit, așa cum îl practicau romanii, toate prezentate de echipa de istorici și arheologi de la ”Muzeului Național al Unirii” din Alba Iulia, după care a putut participa la lansările de carte de la Sala Unirii, susținute de Nicolae Băciuţ, Maria Borza, Sorina Bloj, Marcel Lutic, Ioan Popa, Marinela Baba și Petruţa Pop. Momentul cultural a fost pigmentat de miniconcertul Grupului Primavera, coordonat de prof. Marinela Popa.
De asemenea, pentru vizitatorii târgului au fost pregătite și alte momente care să amintească de valorile nepieritoare ale culturii tradiționale românești: dramatizarea după snoave populare în interpretarea Grupului Skepsis și prezentarea unor obiceiuri populare străvechi: păstoritul, prezentat de Asociația Moșteniri Mureșene – Ciobănițele din Pietriș Vale și nunta tradițională de la Groșii Țibleșului cu Asociația Folclorică ”Țibleșul” din Maramureș.
Programul din a doua zi a târgului cuprinde:
Ora 14.00 – Ansamblul 60+ – Şezătoarea (obicei popular) (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 14.30 – Ansamblul folcloric din Rădeşti – Cununa grâului (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 15.00 – Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Sebeşel – Coboară oile dunga (obicei păstoresc) (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 17.00 – Închiderea târgului
Parteneri în organizarea evenimentului sunt Muzeul Național al Unirii, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Prietenii Muzeului Unirii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba