Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Târgul Meșterilor Populari, în Cetatea Marii Uniri – prima zi

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Piața Cetății din Alba Iulia găzduiește în acest sfârșit de săptămână prima ediție a Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice „Alba Transilvania”, reunește expozanți de obiecte meșteșugărești și produse tradiționale din toate zonele țării.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Publicul prezent astăzi la eveniment a avut ocazia să urmărească parada ”Ținutele Istoriei”, să afle povestea supliciului lui Horea și să asiste la o demonstrație de olărit, așa cum îl practicau romanii, toate prezentate de echipa de istorici și arheologi de la ”Muzeului Național al Unirii” din Alba Iulia, după care a putut participa la lansările de carte de la Sala Unirii, susținute de Nicolae Băciuţ, Maria Borza, Sorina Bloj, Marcel Lutic, Ioan Popa, Marinela Baba și Petruţa Pop. Momentul cultural a fost pigmentat de miniconcertul Grupului Primavera, coordonat de prof. Marinela Popa.

De asemenea, pentru vizitatorii târgului au fost pregătite și alte momente care să amintească de valorile nepieritoare ale culturii tradiționale românești: dramatizarea după snoave populare în interpretarea Grupului Skepsis și prezentarea unor obiceiuri populare străvechi: păstoritul, prezentat de Asociația Moșteniri Mureșene – Ciobănițele din Pietriș Vale și nunta tradițională de la Groșii Țibleșului cu Asociația Folclorică ”Țibleșul” din Maramureș.

Programul din a doua zi a târgului cuprinde:

Ora 14.00 – Ansamblul 60+ – Şezătoarea (obicei popular) (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 14.30 – Ansamblul folcloric din Rădeşti – Cununa grâului (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 15.00 – Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Sebeşel – Coboară oile dunga (obicei păstoresc) (Piaţa Cetăţii, parcul Custozza)
Ora 17.00 – Închiderea târgului

Parteneri în organizarea evenimentului sunt Muzeul Național al Unirii, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Prietenii Muzeului Unirii.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea