FOTO. Tabără cu ateliere antice de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, reconstituită la Alba Iulia
O tabără cu ateliere antice de pictură, monetărie, prelucrarea osului, fierărie, pielărie, plante medicinale, tras cu arcul, este amenajată, sâmbătă, la Alba Iulia, iar astfel turiștii și localnicii pot să cunoască viața dacilor și romanilor, inclusiv modul de preparare a hranei sau confecționare a hainelor.
Garda Apulum de la Alba Iulia, formată din voluntari și angajați ai Muzeului Național al Unirii, costumați în daci, romani, gladiatori și dansatoare, au reconstituit, sâmbătă, o tabără antică, în curtea fostului Palat al Copiilor din Cetatea Alba Carolina.
Astfel, localnicii și turiștii au ocazia să vadă cum se desfășura o zi din viața oamenilor de acum circa 2000 de ani, dar și să achiziționeze diverse obiecte pe care dacii și romanii le foloseau în viața de zi cu zi, precum plante medicinale, opincuțe, gentuțe, bijuterii care se poartă la gât atârnate de un lănțișor sau de o panglicuță, monede și alte produse.
Pentru confecționarea armelor, dacii și romanii aveau nevoie de ateliere de fierărie. Cu ajutorul unor foale, aparate care servesc la suflarea aerului, ei întețeau focul și încălzeau fierul, iar după ce avea o anumită temperatură îl băteau pe nicovală, pentru a ascuți vârfuri.
Un alt atelier interesant este cel de scriptoria în cadrul căruia turiștii și localnici învață modalitățile în care se putea scrie pe papirus sau pe pergament, dar și cel de pictură, unde oamenii primesc informații despre modalitățile în care se picta în antichitate.
De asemenea, modalitatea de prelucrare a oaselor era relativ simplă. Acestea se fierbeau, iar apoi cu ajutorul unor metale ascuțite erau sculptate fiind transformate în produse finite, ace de păr, stilouri sau alte produse.
Totodată, cel mai cunoscut joc roman este moara, care îl practicau cu pasiune atât copii, cât și legionarii.
Pentru a aduce cât mai mult din viața strămoșilor noștri, la atelier au fost amenajate inclusiv corturi, s-au organizat lupte de gladiatori și dansuri romane. Nu în ultimul rând, sunt amplasate tăblițe cu informații privind produsele folosite de daci și romani, spre pildă seturi chirurgicale, pieptene, linguri, fibule, strigilis (instrument din fier), spongia (bureți folosiți pentru sălare), tabula creata (tăbliță cerată), papyrus, gumă arabică (folosită la prepararea cernelii), stylus (stilou), care pot fi văzute pe tarabe.
De asemenea, cei care vizitează tabăra, pot interacționa cu legionarii romani, dacii, gladiatorii și frumoasele dansatoare, care compun cele patru formații, reunite sub numele de Garda Apulum.
Astfel de tabere ar urma să fie organizate, la Alba Iulia, și în lunile de vară.
[nggallery id=3993]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan