FOTO: Sute de oameni au fost prezenți, vineri, la deschiderea FIFE Zlatna
Festivalul Internaţional al Filmului Etnografic (FIFE) Zlatna a fost deschis vineri, 14 iunie, de carele alegorice ale portului tradiţional din Transilvania şi un spectacol impresionat în care cele mai importante personaje ale istoriei transilvănene au defilat pe străzile orașului.
Peste 800 de oameni au venit în Zlatna la prima zi a evenimentului, îmbrăcaţi în straie populare, cu cai şi căruţe trase de boi, însoţindu-i pe organizatorii festivalului și pe primarul oraşului, Silviu Ponoran, prin locurile încărcate de istorie ale anticului Ampelum, devenit între timp noul Zlatna, un oraş în plină dezvoltare.
Nu au lipsit de la această întâlnire nici dacii sau romanii care au „păzit cu străşnicie cetele de romani” adunaţi ca pentru o nouă răscoală a neamului românesc. De data asta, o răscoală culturală de promovare a tradiţiilor locale. Localnici din satele aparţinătoare Zlatnei au fost însoţiţi de preoţii locali la parada portului popular, dovedind încă o dată că religia ortodoxă a mers, din cele mai vechi timpuri, mana în mână cu manifestările de afirmare ale românismului. Zlătnenii au înţeles importanţa acestui moment şi au ales să participe în număr mare la defilarea participanţilor festivalului, însoţind alaiul cu aplauze şi „strigături” specifice Văii Ampoiului!
În sufletul romanilor de aici vibrează încă moştenirea ancestrală lăsată de către Avram Iancu ori Horea, Cloşca şi Crişan. Pe scena festivalului au urcat copii îmbrăcaţi în straie populare, iar când întunericul serii a coborât peste oraş, s-a auzit toaca, iar două tulnicărese au dat semnalul de începere a festivalului, care s-a ţinut pe stadionul oraşului. Spre uimirea celor prezenţi, a apărut din mulţime şi Horia, împreună cu Avram Iancu, care au urat „Bun venit!” celor prezenţi.
Fiecare moment a fost anunţat de către cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu care, prin şarmul cuvintelor sale, a încântat audienţa. În aplauzele publicului, primarul oraşului Zlatna, domnul ing. Ponoran Silviu a povestit cum s-a născut ideea acestui festival, prin colaborarea cu regizorul Gabriel Boholt, precum şi despre posibilităţile de a obţine venituri din turism, de a promova oraşul prin cultură şi tradiţiile româneşti. Silviu Ponoran a amintit şi faptul că oraşul Zlatna împlineşte anul acesta 1855 de ani de atestare documentară, făcând o scurtă incursiune în istorie.
Apoi au fost prezentaţi publicului şi membrii juriului, care s-au bucurat aplauzele celor prezenţi. Târziu, până după miezul nopţii au rulat o parte dintre filmele intrate în competiţia festivalului. În afară competiției, a rulat şi filmul documentar „Anotimpul mireselor” în regia maestrului Al. G. Croitoru.
*Salutări de la Hollyood pentru FIFE Zlatna!
În deschiderea festivalului a fost difuzat un mesaj video din partea faimosului compozitor american Dennis Dreith, care a fost invitat de către organizatorii FIFE Zlatna să facă parte din juriu.
Dennis Dreith are o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol şi s-a remarcat că unul dintre cei mai buni muzicieni contemporani de la Hollywood. Acesta este şi Preşedintele Federaţiei Americane pentru Drepturi de Autor şi Protecţia Copyrightului în industria filmului american. Pe lângă cariera de compozitor pentru filmele “The Punisher”, “Mobsters”, “The Shadow”, “Columbo”, Dennis Dreith a orchestrat şi a dirijat soundtrack-uri pentru filme ca “Jurassic Park”, “Home Alone”, “Addams Family”, „Brave Heart”, “Heart and Souls and a League of Their Own”, lucrând cu cei mai cunoscuţi oameni din industria sunetului de film.
Celebrul compozitor american a răspuns invitaţiei organizatorilor FIFE Zlatna, precizând în mesjul video trimis cu această ocazie, că este onorat de invitaţia primită, însă din cauza unor angajamente semnate de mai mult timp, este reţinut cu afaceri în Los Angeles.
Cu toate acestea, Dennis Dreith i-a mulţumit primarului Zlatnei, Siviu Ponoran, pentru onoarea de a-l invita la acest eveniment cultural special, despre care s-a auzit şi în SUA, şi a transmis salutări mai multor personalităţi din lumea cinematorgrafiei şi artei, care au colaborat în timp cu el, precum maestrul Geo Saizescu, maestrul Al. G. Croitoru, actriţă romano-canadiana Claudia Motea, regizorul Gabriel Boholt sau Marius Iurascu, directorul RomaniaFilm. Dennis Dreith a vizitat România de câteva ori şi urmează să aibă un proiect artistic major ce se va întinde pe cele două continente, Europa şi America.
FOTO: Lili Ghirișan și Adrian Puiuleț
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 43 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii