FOTO: Sute de credincioşi albaiulieni au luat Sfintele „Paşti”, de la Catedrala Reîntregirii. Se împart şi după slujba de Înviere, dar şi duminică
Credincioşii albaiulieni care au vrut să evite aglomeraţia sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere au venit încă din timp să-şi ia sfintele „Paşti” de la Catedrala Reîntregirii. Sâmbătă dimineaţa, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei au început să se împartă tradiţionalele „Paşti”, pâinea sfinţită, stropită cu vin şi cu aghiazmă. Potrivit obiceiului, în schimbul „paştilor”, credincioşii au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei. Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.
Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.
Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.
Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.
[nggallery id=1525]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun