FOTO| Sub coordonarea ADR Centru, la Braşov: Analiză privind stadiul absorbției fondurilor nerambursabile în Regiunea Centru și stabilirea priorităților de investiții în infrastructură!
Reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, au discutat, miercuri, la Brașov, despre stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Întâlnirea de lucru, la care au participat peste 50 persoane, s-a desfășurat în Sala de ședințe a Prefecturii Brașov.
Întâlnirea de lucru a avut loc în cadrul Ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, organizată de ADR Centru, în primul trimestru al acestui an. Această primă reuniune a forului decizional de la nivelul regiunii formate din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, a avut ca principale puncte pe Ordinea de zi, aprobarea Raportului de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, precum și aprobarea Raportului privind execuția bugetară pentru anul 2014, a Agenției. Un alt aspect, deosebit de important a constat în rotația la conducerea CDR Centru. Astfel, domnii președinți ai Consiliilor județene din Alba și Covasna, respectiv Ion Dumitrel și Tamás Sándor, și-au încheiat mandatul de doi ani la conducerea CDR Centru. Cei prezenți i-au ales, în unanimitate, pe președinții Consiliilor județene din Sibiu și Mureș să conducă Consiliul pentru Dezvoltare Regională, pentru următorii doi ani. Ca atare, începând de ieri, noul Președinte al CDR Centru este domnul Ioan Cindrea (Sibiu), vicepreședinte al acestui for fiind domnul Ciprian Dobre (Mureș). Peste un an, cei doi își vor schimba între dânșii atribuțiile de președinte și vicepreședinte. Toți cei prezenți i-au felicitat pe domnii Dumitrel și Sándor pentru activitatea desfășurată în ultimii ani, atât de importantă pentru absorbția fondurilor europene contractate și au transmis mesajul de succes noilor aleși, care și-au asumat, alături de conducerea ADR Centru, misiunea de a încheia cu succes implementarea Programului Operațional Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.
Stadiul implementării Programului REGIO la nivelul regiunii noastre a fost dezbătut în contextul discuțiilor referitoare la Raportul de activitate al ADR Centru. Pe parcursul lucrărilor s-a subliniat faptul că Regiunea Centru este între primele trei din țară în ceea ce privește absorbția fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbție fiind superior mediei pe țară, în cadrul acestui program. Ținând cont de rezultatele programului în regiunea noastră, dar și de informarea privind corelarea proiectelor finanțate sau finanțabile din surse publice europene în regiune, au fost dezbătute activitățile derulate în vederea pregătirii Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participanților le-a fost prezentată versiunea lansată în ianuarie a noului Program Operațional Regional 2014-2020. Dintre cele 1200 proiecte depuse la nivel regional, a căror valoare totală depășește 1,76 miliarde euro, au fost contractate, până la sfârșitul lunii februarie 2015, un număr de 494 proiecte, a căror valoare totală este de peste 860 milioane euro. Dintre aceste proiecte au fost finalizate 302, beneficiarilor acestora fiindu-le rambursată suma de peste 205 milioane euro. În total, gradul de absorbție la nivel regional a depășit valoarea de 60%, suma totală plătită tuturor beneficiarilor de proiecte REGIO din Regiunea Centru depășind valoarea de 288 milioane euro.
„Participanții la reuniunea de lucru de la Brașov au apreciat preocuparea noastră privind implementarea cu succes a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și consumarea transparentă și eficientă a fondurilor nerambursabile. Întâlnirile noastre de lucru urmăresc urgentarea lucrărilor specificate în cererile de finanțare ale beneficiarilor și finalizarea cu succes a proiectelor. Ceea este important este faptul că am analizat punctual, atât realizările, cât și problemele care le avem de depășit până la finalizarea proiectelor care mai sunt în lucru. Astfel, membrii CDR Centru au convenit că procesul de implementare a programului trebuie fluidizat la maximum în aceste 9 luni care au mai rămas până la finalul acestui an. Am discutat cu partenerii noștri și despre potențialele riscuri pentru proiectele aflate în implementare. Ca atare, s-a propus redactarea unor documente care să fie transmise Guvernului României și ministerelor de resort, în vederea luării unor măsuri de urgență pentru simplificarea prevederilor OUG 34/2006, dar și pentru simplificarea procedurilor și reducerea termenelor de judecată în cazurile când anumite contestații din domeniul achizițiilor publice ajung în instanțe.
Un alt obiectiv al acestei reuniuni a fost și acela de a prezenta noul Program Operațional Regional, pentru a pregăti eficient noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în următoarea perioadă de finanțare. Din acest punct de vedere, considerăm că am făcut un important pas înainte în privința pregătirii listelor de proiecte prioritare pentru investițiile în infrastructura de transport regională, deoarece am dezbătut realist problemele referitoare la finanțarea drumurilor județene. Am convenit că Regiunea Centru își va putea defini un portofoliu de proiecte solid și judicios, corelat cu cerințele europene și naționale, din acest punct de vedere. Considerăm că această întâlnire a fost utilă pentru reprezentanții administrației publice locale, pentru că am identificat și analizat posibilele probleme care pot să apară în absorbția efectivă a fondurilor europene, în așa fel încât să le rezolvăm cât mai repede”, a declarat, după încheierea lucrărilor, Simion Crețu, director general ADR Centru.
[nggallery id=160]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim”
Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim” Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al PE, a trecut în revistă luni, 20 ianaurie 2025, într-o postare pe contul său de Facebook, „cele mai importante provocări pentru România” odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa […]