FOTO ȘTIREA TA. Un coș de gunoi de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor a ars o noapte întreagă din cauza unei țigări aprinse
Fumatul dăunează grav atât sănătății personale, cât mai ales celor din jur, atunci când, în unele cazuri, dintr-o simplă neatenție, se pot produce pericole majore. Astfel, fumatul poate reprezenta un mare pericol social.
În urmă cu câteva zile, un astfel de pericol social a fost generat de nestingerea corectă a unei țigări, care, ulterior fiind aruncate într-un coș de gunoi situat lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, în zona întrării în Club Stage.
Din informațiile primite, se pare că acesta a ars toată noaptea, neprovocând pagube majore. Totuși, acesta reprezintă un pericol serios, deoarece, potrivit unui experiment realizat de site axat pe studii cuprinzătoare din fizică (www.physlink.com), o țigară aprinsă înregistrează următoarele temperaturi:
- Atunci când nu se trage din țigară:
– pe margine – 400 de grade Celsius
– la mijloc – 580 de grade Celsius - Atunci când se trage din țigară:
– la mijloc – 700 de grade Celsius
Cu toate că, e un lucru care ține de bunul simț, aruncatul resturilor de țigară pe jos nu este deloc un comportament civic demn. Astfel, cu toate că acest lucru ar trebui să vină „la pachet” cu nivelul nostru de educație, iar amenzile sunt uriașe pentru persoanele care preferă să-și arunce chiştoacele oriunde apucă. Acestea sunt cele mai întâlnite deşeuri produse de către oameni şi reprezintă 35% din cantitatea de deşeuri colectată de pe străzi, alei şi parcuri.
Ar trebui o mai mare atenție din partea tuturor cetățenilor fumători, pentru că o grabă de câteva secunde, poate provoca pagube timp de ore în șir.
În România, în fiecare an, sunt aruncate în mediul înconjurător circa 2,9 miliarde de mucuri de ţigară. Acestea sunt extrem de nocive întrucât sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză care nu sunt biodegradabile. Deoarece au o durată de 5-20 de ani în natură, sunt nocive pentru animale şi afectează extrem apa şi solul.
În plus, sunt periculoase pentru sănătatea omului, întrucât fragmentele din fibre pot fi inhalate, ele fiind găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar. Spre exemplu, cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană.
La fel de grav este că din canalele de scurgere ale apelor pluviale, chiştoacele ajung în final în mări şi oceane, reprezentând 40% din deşeurile din Marea Mediterană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea Ta
VIDEO ȘTIREA TA | Manevră periculoasă în Alba Iulia: Un șofer „grăbit”, surprins trecând pe linie dublă continuă, de două ori, în zona pasarelei Partoș
VIDEO ȘTIREA TA | Manevră periculoasă în Alba Iulia: Un șofer „grăbit”, surprins trecând pe linie dublă continuă, de două ori, în zona pasarelei Partoș În seara zilei de joi, 9 ianuarie 2025, un șofer „grăbit” a fost surprins trecând pe linie dublă continuă în zona pasarelei Partoș. Citește și: FOTO ȘTIREA TA | ACCIDENT […]