FOTO: Spectacolul multi-art „Călătorie în Marele Război”, în centrul manifestărilor proiectului ”Blaj TeaM 18 – Teatru și Memorie 1918-2018”
Spectacolul multi-art „Călătorie în Marele Război” s-a aflat în centrul manifestărilor proiectului de educație prin cultură Blaj TeaM 18 – Teatru și Memorie 1918-2018, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și organizat de Signis România.
După ce l-au prezentat la Blaj, tinerii au plecat într-un mic turneu la Sibiu, Cluj și București. S-au adaptat ușor trecând din exterior în interior, de la ora apusului la lumina de zi, de la un public de elevi la cel al Festivalului 25 de ore de teatru non-stop, organizat de Asociația culturală Bis la Sibiu, și au trecut și peste emoțiile de a juca în fața unui public bucureștean, care număra profesioniști din lumea teatrului, la Centrul cultural Replika.
Spectacolul a fost prezentat prima oară la Blaj joi, 14 septembrie, când cei 12 tineri, alături de actorul Florin Kevorkian, studenta la canto Alexandra Anușcă și percuționistul francez Francesco Agnello, au jucat pentru prima dată într-o piesă de teatru documentar. Astfel, în clădirea celui mai vechi liceu românesc din Transilvania, Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, tinerii blăjeni au propus publicului prezent o „Călătorie în Marele Război” (foto) creat despre tinerii de acum un veac, bazat pe scrisori de pe front, amintiri culese de ei și fragmente din ziarul Unirea, publicate în perioada 1916-1918. În echipă au fost elevii Ioana Bogdan, Sonia Moșneag, Daria Gizdavu, Miruna Rotar, Patricia Sas, Daria Stoican, Cristian Benchea, Alexandru Maier, Ovidiu Oltean, Sebastian Popescu, Sorin Furnea și Veronica Isailă.
Proiectul Blaj TeaM 18 a adus, între 1-18 septembrie, în orașul de la confluența Târnavelor, cinci producții de teatru, trei proiecții de film și a propus trei ateliere de creație pentru tineri, finalizate prin spectacolul multi-art Călătorie în Marele Război”. Toţi participanţii la acest proiect, indiferent de vârstă, au trăit experienţe inedite, culturale şi educative, manifestarea reuşind să fidelizeze un public interesat să descopere lucruri noi şi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare.
De la poveștile de acum un veac, până la cele de astăzi, ultima săptămână de festival la Blaj s-a încheiat cu spectacolul „Născut în ’90”, o producţie a Teatrului Bis Sibiu. Cu un scenariu original, inspirat din gânduri, reflecţii şi poveşti de viaţă, eroii piesei de teatru au traversat anii ‘90, cel mai tulbure şi gri deceniu din istoria modernă a României, cu bucuria copilăriei, în contrast cu amarul provocat de viaţa socială şi politică, publicul prezent regăsindu-se cu nostalgie în momentele de viaţă evocate pe scenă, cu hazoase si amare aduceri aminte.
Blaj TeaM 18 – Teatru și Memorie 1918-2018 este un proiect de educație prin cultură, organizat de Signis România și Primăria Blaj, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Renovabis, Germania. Parteneri: Asociația Culturală Replika, Teatrul Bis, Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Colegiul Național „I.M. Clain” Blaj, Caritas Blaj și Radio Blaj.
foto: Nicu Goga
[nggallery id=4608]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată