FOTO: Solicit Consiliului Județean Alba mai mult interes pentru lucrările de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr
În urmă cu câteva zile semnalam că drumul județean 107A, tronsonul Pâclișa-Vurpăr, mult așteptat și considerat o soluție pentru descongestionarea traficului dintre Alba Iulia și Sebeș, nu a trecut testul iernii, fiind plin de gropi, denivelări, degradări, iar pe alocuri sub stratul de asalt se observă pământul.
În urma poziției pe care am luat-o public, urmare a mai multor întrebări venite de la cetățeni, Consiliul Județean Alba a făcut precizări, pe care, de altfel, trebuia să le fi făcut din proprie inițiativă, în urmă cu câteva luni, așa cum este obligată o instituție să comunice cu cetățenii. Nu doar când se simte strânsă cu ușa.
Este, într-adevăr, mai bine mai târziu decât deloc, însă în urma răspunsului transmis presei apar o serie de alte întrebări legitime, iar astfel, în virtutea funcției pe care o ocup, în calitate de reprezentant al cetățenilor, mă văd nevoit să solicit public Consiliului Județean Alba mai mult interes, implicare și responsabilitate în ceea ce privește supravegherea lucrărilor de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr. Pentru a nu fi în situația în care, peste o bucată de vreme, instituția să ajungă să ceară ”mintea cea de pe urmă”.
Le luăm punctual:
În răspuns Consiliul Județean precizează că ”tronsonul de drum nu este dat în folosință, ci se permite doar circulația pe el, în regim de șantier”. Din păcate, acest fapt nu a fost adus în niciun fel la cunoștința opiniei publice, tronsonul fiind lipsit de elementele vizuale, neexistând panouri de semnalizare la capete sau alte indicatoare rutiere prevăzute de lege. Apare, prin urmare, următoarea întrebare: Au expirat cumva avizele emise de Poliția Rutieră pentru circulația în regim de șantier?
Tot din răspunsul Consiliului Județean aflăm că activitatea a fost întreruptă din luna decembrie din cauza ”condițiilor meteorologice nefavorabile”. Este, așadar, justificată următoarea întrebare: De ce nu s-au reluat în condițiile în care vremea este prielnică?
De asemenea, instituția abilitată să comunice astfel de date a transmis, în premieră, că ”față de durata initială de 6 luni, din cauza unor elemente neprevăzute, apărute în teren, termenul de finalizare al lucrărilor a fost prelungit cu 2 luni”. Ar fi fost normal ca CJ să fi comunicat din oficiu, la momentul la care au apărut aceste elemente neprevăzute, în condițiile în care în lucrările publice de poziții acest drum era dat ca terminat de șefii instituției în toamnă sau în prima lună din iarnă. Această comunicare deficitară, sau mai bine spus lipsa ei, induce în eroare cetățeanul și poate crea chiar o stare de nesiguranță, privind drumul, mai ales pentru localnici. Șoferul este îndreptățit să-și pună întrebarea: Tronsonul este finalizat? Așa trebuie să arate – plin de gropi – după doar o iarnă?
”Facem mențiunea că lucrările sunt în grafic. Conform graficului și a duratei de execuție, lucrările vor fi finalizate la termen”. Astfel înțelegem că în circa o lună de la reînceperea lucrărilor, acestea vor fi finalizate, întrucât s-au scurs mai bine de 7 luni (perioada mai – decembrie) în care s-a lucrat.
În răspuns mai regăsim: ”Apariția gropilor se datorează fenomenului natural de îngheț-dezgheț, asfaltul aplicat în acest stadiu, pe acele porțiuni de drum, nefiind unul impermeabil”. Aflăm, astfel, din poziția CJ Alba, că apariția zecilor de gropi este una normală, așteptată, naturală chiar și implicit asumată, fără să se pună nici măcar un semn de întrebare cu privire la calitatea lucrărilor.
De asemenea, Consiliul Județean precizează că a predat tronsonul de drum constructorului, însă nu trebuie să uite că este beneficiarul lucrărilor și are datoria de a le supraveghea.
Și mai interesant este că, în perioada în care începuseră lucrările, șefii Consiliului Județean se fotografiau și postau pe Facebook necontenit. Comunicarea s-a oprit brusc și nu au fost precizate cele mai relevante aspecte care au apărut pe parcursul lucrărilor. Exemple: Se circulă în condiții de șantier, durata de execuție a lucrărilor a fost prelungită, s-a modificat valoarea contractului etc.
Nu în ultimul rând, în urmă cu mai bine de un an consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre prin care s-au alocat importante resurse financiare din bugetul județului pentru consolidarea podului de peste Mureș din comuna Vințu de Jos, care are, într-adevăr, nevoie urgentă de reparații. Cu toate că s-a semnat contractul de execuție, lucrările nu mai încep! Punctez acest aspect tot în urma întrebărilor venite din partea localnicilor și o fac în acest material deoarece tronsonul despre care vorbim face legătura între Alba Iulia și Vințu de Jos. Subiectul este de interes pentru cei care aleg această variantă ocolitoare a DN1, Alba Iulia – Sebeș, despre care vorbeam adineaori.
În lumina celor arătate mai sus, cer mai mult interes din partea Consiliului Județean Alba privind lucrările de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr, în speranța că la finalizarea lor vom circula mult și bine pe acest sector fără a mai da de gropi!
Cu stimă, Corneliu Mureșan, consilier județean
[nggallery id=6870]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă | Adrian Bara, Deputat PSD de Alba: O guvernare social-democrată eficientă, cu creșteri de venituri, măsuri sociale benefice și investiții publice serioase
O guvernare social-democrată eficientă, cu creșteri de venituri, măsuri sociale benefice și investiții publice serioase Încheiem o guvernare social-democrată eficientă și responsabilă, cu creșteri consistente de venituri, măsuri sociale benefice în perioade de crize majore și investiții publice serioase în infrastructura rutieră de mare viteză și dezvoltarea comunităților locale. Toate guvernările sunt cu bune și […]
La Teiuș, încă un pas pentru înlocuirea rețelei principale de alimentare cu apă din stânga Văii Geoagiului
La Teiuș, încă un pas pentru înlocuirea rețelei principale de alimentare cu apă din stânga Văii Geoagiului Vineri, 9 mai 2025 a avut loc, în prezența reprezentanților furnizorilor de utilități (apă-canal, gaz, energie electrică), a constructorului și a reprezentanților Primăriei și ai constructorului care modernizează străzile, predarea amplasamentului în vederea începerii lucrărilor de înlocuire a […]
Comunicat de presă |Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: Acesta este PSD ACESTA ESTE PSD 1. Cele mai mari investiții publice din istorie: 54 de miliarde de euro, între noiembrie 2021 – mai 2025. 2. Cei mai mulți km de drumuri de mare viteză: 382 km dați în circulație. 3. Cele mai consistente programe de […]