FOTO. Seară de neuitat la Castelul Banffy din Sâncrai, la aniversarea poetului Aurel Pantea

Seară de neuitat la Castelul din Sâncrai: Cam așa s-ar rezuma în doar câteva cuvinte evenimentul desfășurat la Castelul din Sâncrai localitate aparținătoare Municipiului Aiud, eveniment organizat miercuri 21 martie 2018 de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Desfăşură în prezența a peste o sută de oameni de litere, scriitori, poeți, dar și iubitori de lectură și dedicat în special marcării Zilei Internaționale a Poeziei. Evenimentul de la Castelul Banffy din Sâncrai a prilejuit și aniversarea la 66 de ani de viață și creaţie literară a unuia dintre cei mai redutabili oameni de cultură din județ. Este votba despre  scriitorul, poetul, criticul literar, conferențiar universitar prof. dr. Aurel Pantea.

ELIT

În urmă cu puțin timp poetul Aurel Pantea, a obținut Premiul Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” Opera Omnia pe anul 2017 fapt care a prilejuit Consiliului Județean Alba și Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba organizarea acestei elegante manifestări în incinta Centrului Cultural Castel Sâncrai.

Cu acest prilej a fost adusă în atenția comunităților din județele Alba și Mureș opera și activitatea pe tărâm cultural poetului Aurel Pantea președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Mihail David - 2020

Acţiunea de miercuri a făcut parte din Programul minimal 2018 al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba „Identitate și valori culturale” dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul cultură.

Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952 în comuna Chețani, județul Mureș și a urmat Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1972-1976). În timpul studenției a fost redactor la revista „Echinox”. După absolvire, a fost profesor la Borșa-Maramureș și Alba Iulia (1976-1983), corector la ziarul „Unirea” din Alba Iulia (1980-1984). În prezent, este conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 1989 este redactor al revistei „Vatra” din Târgu Mureș. Din 1990 este redactor-șef al revistei „Discobolul” din Alba Iulia. Din 1990 este membru Uniunii Scriitorilor România, iar în 2006 pune bazele Filialei Alba – Hunedoara a USR fiind președintele acesteia încă de la înființare.

La eveniment au fost prezenți atât oameni de cultură dar și reprezentanţi Camerei Deputaților, ai administrației județene și locale printre aceștia putem enumera pe deputatul Sorin Bumb, președintele și vicepreședintele CJ Alba domnii Ion Dumitrel și Dumitru Fulea, viceprimarul municipiului Alba Iulia domnul Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Aiud doamna Oana Badea.

Dorel Lazăr

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...