Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Se deschide o fabrică unicat în județul Alba: Uleiurile uzate, transformate în săpunuri, biodesel şi produse derivate, la Oiejdea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Fabrică unicat în județul Alba, la Oiejdea: uleiurile uzate, transformate în săpunuri, biodesel şi produse derivate

La Oiejdea va fi înființată o fabrică unicat în județul Alba, în care se va produce săpun, biodiesel și produse derivate. Hala, de 448 mp, în care se va produce săpun, biodiesel şi produse derivate a fost folosită până acum 25 de ani ca hală de creștere a porcilor. Capacitatea maximă a instalaţiei de producţie biodiesel va fi de 6 tone/24 ore. Capacitatea maximă a instalaţiei de săpun este de 1 tonă/zi.

sapun oiejdeaPrin viitoarea investiție se dorește continuarea unui proiect european, care s-a întins pe doi ani și a fost finalizat în decembrie 2015. Un sistem integrat de reciclare a uleiului menajer uzat și de transformare a acestuia în produse bio a fost dezvoltat la Oiejdea, în județul Alba, prin intermediul proiectului european „Economia socială – Inovație, Incluziune și Dezvoltare durabilă”, derulat de Asociația Centrul de Formare și Incluziune Socială (CEFIS România). Proiectul a inclus crearea a patru întreprinderi sociale, realizarea unui studiu sociologic, precum și activități de consiliere și formare profesională pentru persoane din grupuri vulnerabile.

 Structura de economie socială (SES) 1 este NaturSoap SRL, care folosește o tehnologie modernă de producere a glicerinei necesare pentru săpun din ulei uzat. Produsele finale includ săpun industrial (solid și lichid), detergent de vase, săpunuri aromatizate şi biodiesel.

NaturSoap și CollectOil au fost înființate în satul Oiejdea.

Întreprinderea are șapte angajați, din care cinci provin din grupuri vulnerabile: doi tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului, o persoană cu venit minim garantat și două persoane din comunități izolate. Capacitatea de procesare a uleiului uzat este de minimum 3.000 și maximum 10.000 litri/24h, din care se obține glicerina pentru 2.000 kg. săpun. Produsele finale se vând către SES 3 și 4, respectiv magazinele de prezentare și vânzare a săpunurilor NaturSoap.

CollectOil Center SRL este a doua structură de economie socială creată, obiectul ei de activitate fiind colectarea de uleiuri vegetale uzate și grăsimi animale uzate, respectiv materia primă pentru NaturSoap. Compania are angajate opt persoane, din care șase provin din grupuri vulnerabile: 5 din comunități izolate, un tânăr post-instituționalizat care urmează să părăsească sistemul de protecția copilului și o femeie în risc.

Pentru uleiul uzat, s-a realizat o bază de date cu peste 1.000 de persoane juridice și s-au încheiat contracte ferme cu peste 150 de persoane juridice din județele Alba, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Sălaj, precum restaurante, hoteluri, pensiuni, firme de catering sau cantine.

Recent societatea a încheiat un contract de colaborare cu compania Carrefour România, pentru colectarea responsabilă a uleiurilor alimentare produse în unitățile proprii din Regiunea Centru și Nord Vest. De asemenea, există un portofoliu semnificativ de persoane fizice înscrise în programul de reciclare.

În total, CollectOil are astăzi capacitatea de a colecta peste 40.000 de litri ulei uzat/lună. Structurile de economie socială 3 și 4 sunt Soap & Gift SRL Alba Iulia și BioSoap & Gift SRL din Târgu Mureș, magazine destinate promovării și vânzării săpunului NaturSoap. Magazinul SOAP&GIFT din Alba Iulia este deschis în Alba Iulia (strada Doinei 2a) și este dedicat atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice (www.soapandgift.ro). Are în vânzare săpunuri aromatizate, lumânări aromatizate, produse unicat de artă (ceramică, tablouri) și decorative (vaze, veioze-hand made). Vânzarea se concentrează pe cadouri sub formă de pachet, cuprinzând cel puțin 2 produse.

Magazinul BioSoap din Târgu Mureș este deschis în zona centrală municipală și este dedicat în special persoanelor juridice. Proiectul „Economia socială – Inovație, Incluziune si Dezvoltare durabilă” a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și se înscrie pe axa prioritară nr. 6 – “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1. – ”Dezvoltarea Economiei Sociale”. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu SC TELL-US CONSULTING SRL și firmele SC Formarom SRL și SC DALEMA WEST SRL. Perioada de implementare a proiectului a fost 29 decembrie 2014 – 28 decembrie 2015.

Noi locuri de muncă la fabrică de săpunuri bio din Oiejdea

Luca Dominici, managerul de proiect, spune că: ”Schimbarea de destinaţie a clădirii de la Oiejdea face parte din procesul de autorizare privind impactul asupra mediului, necesar activității NaturSoap. Aceste proceduri au început încă din vara anului 2015, în cadrul proiectului, dar, din cauza birocrației existente, procedura nu s-a finalizat încă. Ulterior obținerii acordului de mediu mai trebuie să urmăm două proceduri, respectiv avizul ISU și autorizația Primăriei Galda de Jos. În prezent, în cadrul fabricii ne ocupăm de rețete, tesări în laborator, noi colaborări cu ICIA (institut de cercetare în domeniu, www.icia.ro) și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu scopul eficientizării energetice a instalațiilor tehnologice și creșterea capacității de producție”. Săptămâna trecută, la Căminul Cultural din Oiejdea a avut loc o dezbatere în vederea obținerii acordului de mediu.

„În cadrul acesteia s-a prezentat de către evaluatorul de mediu, proiectul propus și concluziile evaluării impactului asupra mediului. Instalațiile tehnologice propuse în cadrul proiectului respectă cerințele BAT – «cele mai bune tehnici», aplicabile acestui domeniu de activitate. Estimăm că procedurile de autorizare (mediu, ISU, primărie), vor fi finalizate, cu puțin noroc, în toamna acestui an. În cele 4 SES-uri au fost create până în prezent 19 locuri de muncă și estimăm că după obținerea autorizațiilor și începerea producției, numărul angajaților va crește cu cel puțin 50%”, completează Luca Dominici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea