Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO: Școala Gimnazială ,,Ioan Mihu” din Vinerea, la ceas aniversar. Un secol de activitate ca instituție de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, Școala Gimnazială ,,Ioan Mihu” Vinerea a găzduit o reuniune aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de functionare a instituției ca școală de stat.

La eveniment au participat o parte dintre foștii dascali. elevi si directori ai școlii ,reperzentanți ai autorităților publice locale, primarul Adrian Teban, în calitate de edil al Cugirului, dar și ca fost elev al școlii, viceprimarul Călin Furdui, preot Nicolae Bolea – inspector de Religie, la I.S.J. Alba, dr. Mihai Castaian de la Muzeul de Etnografie si Artă Populară Orăștie, preoții din localitatea Vinerea: Adrian Cebotari și Andrei Dănilă. Au mai luat parte la întrunire: Dorin David – președinte Societatea Culturale ,,Vinereana”, Aurel Voicu – președintele Asociației ,,Pro Cugir”, prof. Stela Țârlea – director Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.

Întâlnirea organizată de profesoara Laura Teban a avut o abordare din perspectiva evoluției istorice a scolii. Astfel, preotul Nicolae Bolea a evocat personaliatea Mitropolitului Andrei Șaguna de numele căruia se leagă și înființarea școlii din Vinerea, arătând neobosita sa activitate în domeniul promovării învățământului în limba română și înființării școlilor poporale în totate satele din Ardeal.

Istoricul Mihai Castăian a prezentat contextul anului 1919 când Statul Român nou înființat începe să-și preia instituțiile și astfel, școlile confesionale devin școli de stat.

S-a dat citire unui emoționant memoriu trimis în anul 1942 de către învățătorul Vasile Danciu, de pe front, o adevarată lecție despre patriotism și profesia de dascăl.
P
reotul Adrian Cebotari a vorbit apoi despre legătura strânsă între țcoală și biserică, legatură ce a rodit imbelșugat pe plan spiritual și intelectual în Vinerea.

La rândul său, Emilia Andone, prima femeie director al școlii în anii 1958-1970 a evocat amintiri prețioase despre școală, dar mai ales a oferit o lecție veritabilă despre vocația de dascăl.

În finalul evenimentului, profesoara Laura Teban, director adjunct la Școala Gimnazială nr.3 Cugir a spus că școala din Vinerea are un parcurs lung chiar dacă adesea a fost anevoios, însă dascălii si elevii care i-au trecut pragul au facut-o puternică.

,,Avem datoria , prin faptele si acțiunile noastre să ne ridicăm la înălțimea celor ce au luptat pentru această școală. Ne mândrim cu realizările școlii din Vinerea și ne dorim să adăugăm încă multe pagini frumoase în povestea începută acum mai bine de 150 de ani de niște oameni deosebiți, dascăli și elevi, deopotrivă”, le-a transmis participanților, prof. Laura Teban.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba la datorie în weekend: Vor asigura măsurile de siguranță la Ziua Fermierului de la Biia, Fiii Satului Geomal și evenimentele sportive din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Jandarmii din Alba la datorie în weekend: Vor asigura măsurile de siguranță la Ziua Fermierului de la Biia, Fiii Satului Geomal și evenimentele sportive din județ Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână. Citește și: ADMITERE jandarmi 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea