FOTO: Şcoala a fost „altfel” cu solistul trupei Vunk, la Colegiul „HCC” din Alba Iulia. Despre „Violenţa în cuplurile de adolescenţi”
De altfel, întâlnirea elevilor de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia cu solistul trupei Vunk, Cornel Ilie a picat perfect, în săptămâna „Şcoala altfel”, dedicată activităţilor extraşcolare.
Sala profesorală a colegiului a fost a elevilor luni, de la ora 12.00, care au povestit cu Cornel Ilie şi Simona Burduja, psiholog şi trainer în cadrul Fundaţiei Sensiblu, cu o experienţa de 10 ani în domeniul violenţei în familie. Evenimentul a făcut parte din cadrul proiectului Licee Albastre, susţinut de Avon Cosmetics Romania si Fundaţia Sensiblu, în 10 localităţi din ţară, printre care şi în municipiul Alba Iulia.
Elevii au realizat mai multe exerciţii interactive au completat un chestionar despre cu întrebări despre violenţă, li s-au propus nişte drepturi, pentru că „marile revoluţii în istorie au pornit de la cererea unor drepturi ale unor tineri”, printre acestea numărându-se: „am dreptul să pun întrebări, am dreptul să mă simt bine, am dreptul să mă îndoiesc de ceea ce aud/ de ceea ce o se sune, am dreptul să selectez din informaţii ceea ce mi se potriveşte”. Elevii cu vorbit apoi cu reprezentantul Sensiblu despre de ce rămân victimele în relaţii abuzive, de ce nu vorbesc victimele despre abuzuri şi alte subiecte legate de această temă.
Conform organizatorilor, proiectul are la baza statistici bine documentate şi rezultatele unui număr de 1200 de chestionare adresate adolescenţilor care atesta faptul că: primul incident violent în relaţiile de cuplu apare undeva în jurul vârstei de 16 ani şi că adolescenţii nu recunosc că există abuz în cuplu.
Exerciţiul ping-pong:
După ce au vorbit despre abuzurile sexuale, emoţionale, fizice sau psihice a venit vorba şi despre abuzul pe internet, sau mai exact despre abuzurile de pe site-urile de socializare – abuzul digital, denumit de reprezentantul Sensiblu. Elevii aruncau o minge inofensivă, din hârtie, de la unul la celălalt, iar cine o prindea trebuia să spună primul cuvânt, care îi venea în minte, relevant pentru abuzurile din mediul online. Astfel totul s-a transformat într-un joc interactiv în care elevii au aflat mai multe despre ei, cât şi despre violenţă.
Cornel Ilie şi prima dragoste:
Solistul trupei Vunk s-a aflat în nenumărate rânduri la mai multe întrebări, în asentimentul elevilor. Acesta a vorbit la sfârşitul sesiunii, în calitate de „nespecialist” despre violenţă, fiind de părere că violenţa apare atunci când se termină comunicarea. „Comunicarea nu mai există când tu nu comunici cu tine însuţi şi atunci începi să-i controlezi pe ceilalţi. Acest lucru apare că nu ne punem întrebările la momentul potrivit, la vârsta potrivită. Cu cine vrei sa fii, cu cine nu vrei? Este foarte simplu să selectaţi şi în momentul când ştim ce vrem de la noi, faci o selecţie pentru ca alegerile tale să fie potrivite”. Acesta a vorbit şi despre prima lui relaţie, cu o fată din Turcia care a venit la liceu. „Era cea mai exotică prezenţă de acolo, fiind cea mai populară, într-un timp foarte scurt… Eu cred că am fost mai interesant pentru ea, pentru că nu am intrat în viaţa ei cu forţa. Eram băiatul care cânta la chitară pe o bancă, în curtea şcolii. Oamenilor care vor să intre în viaţa ta trebuie să le faci loc. Încep toate să se deruleze fără să avem habar. Când ştii ce vrei de la tine şi când faci ceva cu multă pasiune se întâmplă lucruri foarte frumoase. Abia atunci o să ai oameni cu care nu o să intri într-un conflict pentru că nu o să răspunzi celor care vor să intre în conflict. O să spui „pleacă, mâine o să-ţi treacă””, a spus solistul celor de la Vunk.
Pentru că fiecare oră de curs nu se derulează fără o temă pentru acasă, elevii au de realizat până în 15 aprilie, un eseu despre violenţa în familie. Cei mai buni din cele 10 licee, pot câştiga unul dintre cele trei mini Ipad-uri puse în joc. De altfel, nici reprezentanţii Sensiblu, Avon şi cei de la Vunk nu au plecat cu mâna goală de la Alba Iulia, ei primind câte un tricou cu sigla liceului şi alte amintiri din Oraşul Marii Uniri. Baftă tuturor.
[nggallery id=1431]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan