FOTO: Săptămâna Francofoniei la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir: teatru, parada modei, mâncare franţuzească și recital de poezie bilingvă
În perioada 14-18 martie, sub genericul ”La semaine de la francophonie”, la Colegiul Național ”David Prodan”din Cugir au fost derulate mai multe activităţi, la care alături de elevii liceului au fost prezente: prof. Rodica Florea , directorul Casei de Cultură din Cugir însoțită de Christine Heidecker venită pe meleagurile cugirene din nordul Franței, directorul colegiului, prof. Ionela Cozmescu, profesoarele Cristina Pătroescu și Tatiana Ungurianu.
Seria manifestărilor a început cu vizionări în power point a unor imagini pitorești din Franţa şi Paris, pe baza cărora s-au desfășurat ulterior concursurile adresate elevilor.
Provocările la care au fost expuși elevii au fost recunoașterea monumentelor din arhitectura Parisului indicate prin săgeți -precum Palatul Versaille, Catedrala Notre Damme, Podul Regal , Champs Elisee, Turnul Eifel dar și exerciții de vocabular cuprinzând elemente de cultură și civilizație franceză din care nu au lipsit nume ca Victor Hugo, Robespierre, Picasso sau Nicolas Sarkozy. Desenele executate de elevi reprezentând simbolurile Franței-turnul Eiffel sau Piramida de la Palatul Versailles au fost apoi expuse pe panoul din Cabinetul Documentare Informare.
Elevii au avut de lecturat și tradus în cadrul concursurilor, poezii bilingve care le-au pus la încercare cunoștințele lexicale și gramaticale sau au completat cuvintele lipsă din textele puse la dispoziție , după audiția cântecului Ma France de Jean Ferrat. Tuturor elevilor le-au fost înmânate ulterior diplome de participare.
O altă serie de manifestări au cuprins după un frumos dans executat de Alexandra Bardan și Octavian Gavrilă, parada modei în stil franțuzesc prezentată de elevele Amalia Bărboiu, Iulia Rădac, Nicoleta Căliman, Georgiana Alb, Melisa Baciu. Atmosfera a devenit cu adevărat plăcută, când elevii George Căldăraș, Marian Făcăleț, Larisa Vesa și Adina Matei au prezentat invitaților Quiche Lorainne, un preparat franțuzesc gătit chiar de ei.
Spiritele au fost hrănite apoi cu prezentarea unui fragment din piesa de teatru ,,Cântăreața cheală,, a lui Eugene Ionesco , pusă în scenă de talentatele eleve Cristina Besoiu, Alexandra Crișan și Alexandra Bardan. Toți cei prezenți s-au bucurat demomentele de muzică la alegere, în care au ascultat pe binecunoscuții Edith Piaf cu ,,Je ne regrette rien”, Charles Aznavour cu ,,Il faut savoire”, Joe Dassin cu ,,Et si tu n’existais pas”, Stromae cu ,,Papaoutai și Formidable” sau Lara Fabian cu ,,Je t’aime”.
După un asemenea regal, Rodica Florea și Christine Heidecker, supuse tirului de întrebări din partea elevilor, au apreciat eforturile depuse și implicarea elevilor colegiului în aceste ,, Zile ale Francofoniei / Journées de la francophonie”, i-au felicitat din toată inima și au promis că vor reveni în mijlocul lor cu proxima ocazie.
(C.P.)
[nggallery id=1779]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]