Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Săptămâna deprinderilor sănătoase la Asociaţia „Oameni cu Greutate” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

În săptămâna 18-25.11.2016, 25 de tineri liceeni din Alba Iulia sunt primii beneficiari ai proiectului „Săptămâna deprinderilor sănătoase” iniţiat de Asociaţia „Oameni cu Greutate” cu scopul de a implica copiii si tinerii supraponderali în activităţi educative şi sportive, utile în deprinderea unor obiceiuri sănătoase de viaţă.

poza-3-salon-georgiaAsociaţia „Oameni cu Greutate” din Alba Iulia derulează acest proiect în parteneriat cu Fundaţia Autonom, Liceul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia, cu participarea angajaţilor Agenţiei Autonom Rent-a-Car din Alba Iulia şi implicarea unor voluntari inimoşi: Lucian Nicolescu (tehnician nutriţionist si instructor sportiv la Zen Gym din Alba Iulia), Cetean Emil, Basarabă Mihaela, Draschan  Nicoleta şi Toth Cristina (profesori în cadrul Liceului Economic „Dionisie Pop Marţian”).

Obiectivele specifice stabilite pentru proiectul derulat în săptămâna 18-25.11.2016 sunt în primul rând: evaluarea gradului de supraponderabilitate şi informarea unui număr de 25 de beneficiari (tineri liceeni la Liceul Economic „Dionisie Pop Marţian”din Alba Iulia cu vârste cuprinse între 14-18 ani), cu privire la problemele de greutate şi modalităţile de combatere şi prevenire a apariţiei acestor probleme dar şi creşterea gradului de implicare în activităţi sportive şi de deprindere a unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru tinerii beneficiari ai proiectului.

Activităţile organizate în săptămâna 18-25.11.2016 cuprind trei ateliere interactive, după cum urmează:

– Activităţile de informare şi evaluare a greutăţii care s-au desfăşurat în prima zi de proiect, vineri 18.11.2016 la Liceul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia au cuprins următoarele teme: ce înseamnă greutate normala, probleme de greutate, gras, obez, supraponderal; identificarea factorilor ce conduc la problemele de greutate: cantitatea şi calitatea mâncării, lipsa de mişcare sau mişcare insuficientă, sedentarismul şi viaţa „ pe calculator”; ce efecte au asupra copiilor şi tinerilor problemele legate de greutate: probleme de sănătate, discriminare şi marginalizare, depresia şi scăderea stimei de sine; cum combatem problemele de greutate: ce şi cum mâncăm, participarea la şedinţe cu consilierul şcolar/ psiholog, sport şi participarea la activităţi distractive (în principal activităţi sportive); evaluarea greutăţii corporale şi completarea unei fişe individuale cu monitorizarea nivelului de grăsime, apă şi ţesut muscular din organism.

poza-7-salon-georgia– A doua zi a „Săptămânii deprinderilor sănătoase” a cuprins atelierul de gătit sănătos organizat marţi, 22.11.2016, la Salonul „Georgia” din Aiud în cadrul căruia tinerii au primit informaţii concrete despre calitatea şi cantitatea de alimente pe care trebuie să o consumăm zilnic pentru a rămâne sănătoşi şi sfaturi utile despre alimentele recomandate a fi consumate în această perioadă a anului, precum şi despre anumite alimente indispensabile organismului. În cadrul acestui atelier participanţii au învăţat cum să înlocuiască produsele nesănătoase (pâine, dulciuri, mezeluri etc) cu alimente sănătoase preparate din fructe şi legume şi să pregătească principalele mese ale zilei în mod cât mai sănătos: pentru micul dejun la blender diverse combinaţii de smoothie, pentru prânz alimentele gătite la abur si cuptor iar pentru cină diverse salate de legume cu brânzeturi şi carne. Sub atenta supraveghere a unui specialist tinerii au învăţat să facă combinaţii corecte de alimente, precum şi porţii adecvate în termeni de gramaj. Participanţii au avut posibilitatea să îşi facă singuri salata, combinând după preferinţă ingredientele sănătoase. Pentru desert au aflat cum se face ciocolată naturală, fără zahăr şi chimicale.

– În a treia zi, vineri 25.11.2016, începând cu ora 12, timp de două ore tinerii înscrişi în proiect vor desfăşura activităţi de kinetoterapie şi mişcare activă la Zen Gym din Alba Iulia sub îndrumarea antrenorului Lucian Nicolescu. Beneficiarii vor fi implicaţi în activităţi de mişcare specifice: activitate pe spaliere şi bicicleta de cameră, sărit coarda, exerciţii la saltea etc.

Raluca Muntean, Asociația ”Oameni cu Greutate”

[nggallery id=3040]

ASOCIAŢIA OAMENI CU GREUTATE este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în Alba Iulia în anul 2015 de un grup de tineri albaiulieni entuziaşti, dornici să se implice în educarea şi dezvoltarea sănătoasă a comunităţii lor. Scopul principal al Asociaţiei este sprijinirea persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate corporală precum şi a altor categorii de persoane aflate în situaţii dificile cauzate de greutăţile vieţii cotidiene.

FUNDAŢIA AUTONOM este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2012, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educaţiei şi ecologiei.

Temeliile ei au fost puse de către doi antreprenori avizi de cunoaştere şi dezvoltare personală, cei care au întemeiat cea mai mare firmă de închirieri auto din România, Autonom. Valorile, viziunea şi încurajările permanente spre dezvoltare au creat în Autonom un mediu în care angajaţii se străduiesc să evolueze în fiecare zi, mândrindu-se că fac parte dintr-o asemenea companie.

Unul dintre obiectivele principale pentru care a fost creată Fundaţia Autonom a fost acela de a le oferi autonomilor posibilitatea de a se implica şi de a se dărui proiectelor alese spre sponsorizare, îndemnându-i astfel să formeze echipe cât mai închegate şi unite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea