FOTO: Sâmbătă, la Cugir, dacii au apărat antica Cetate Singidava, asediată de romani
Manifestările din cadrul Festivalului Cetăților Dacice, eveniment ce se desfășoară în aceste zile la Cugir au continuat, sâmbătă, cu un spectacol de reenactment.
Cetatea dacică Singidava a fost asediată de romani, moment la care au participat trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Lupta a fost câștigată de daci, care și-au apărat cu dârzenie și curaj ținutul.
Un alt punct din program foarte apreciat de participanți și spectatori au fost întrecerile generaţiei „pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană, la care au participat elevi de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Micii războinici au vrut să demonstreze că fac cinste cetăţii pe care o reprezintă şi s-au întrecut în cunoştinţe despre istoria, obiceiurile şi tradiţiile dacilor. Concursul s-a desfăşurat chiar pe Dealul Cetăţii din Cugir, locul unde în vechime se ridica falnică vechea cetate dacică Singidava, şi la el au participat cinci echipe de elevi de la şcoli din fiecare cetate dacică. Concurenţii au fost însoţiţi fiecare de echipe de susţinători formate din colegii de şcoală care au organizat adevărate galerii pentru îmbărbătarea favoriţilor.
În final întrecerea a fost câştigată de „puii de dac” din Cugir, urmaţi în ordine de echipele din Săsciori, Cetatea de Baltă, Cricău şi Ighiu. Ei au primit premii constând în diplome şi multe cărţi de istorie, iar trupele de daci, romani şi gladiatori au organizat în cinstea lor un asediu al cetăţii dacice Singidava. La recrearea asediului cetăţii au participat trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.
La ora 13.00, pe Stadionul Parc din Cugir au fost deschise taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori.
Pe tot parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă realizate de trupa „Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”.
La ora 18,30 este programat al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.
Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19,00 Gino & Band, Millenium C şi Arhaic, iar de la ora 20,00 va concerta legendara trupă PHOENIX. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.
[nggallery id=2353]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii