Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Rezultatele proiectului „Viitorul tău începe azi”, liant de educaţie non-formală între liceeni din trei colegii albaiuliene

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Demarat  în primele luni ale acestui an, proiectul “Viitorul tău  începe azi”,  implementat de Fundația Comunitară Alba  în cadrul Programului “Tineret în acțiune”, având ca parteneri Colegiul Tehnic “Dorin Pavel”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domșa”, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, Casa de Cultură a Studenților și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, iar  ca susținător  Societatea pentru Transport Public Alba Iulia, a ajuns la momentul prezentării rezultatelor sale.

Prin acest proiect, Fundația Comunitară Alba  a susținut și promovat inițiativa unei echipe de tineri din municipiu de a implementa un proiect prin care să îmbunătățească abilitățile unui grup țintă compus din elevi  de clasele  a  IX-a,  a  X-a și a XI-a din Colegiile Tehnice „Alexandru Domșa”  și „Dorin Pavel” din Alba Iulia, tineri provenind din licee cu o rată scăzută de promovabilitate la bacalaureat anul trecut, o parte din aceștia fiind navetiști sau provenind dintr-un mediu social fără prea multe oportunități. Acestui demers i s-a alăturat un grup suport format din liceeni ai Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, unitate de învățământ etalon în municipiul nostru și care a avut rolul de a transfera din experiența sa și a elevilor săi.

Obiectivele care au fost îndeplinite în proiect, pe parcursul derulării sale au fost:

1. Stimularea interesului tinerilor față de educație și perfecționare continuă.

2. Dezvoltarea capacității tinerilor beneficiari de a identifica și dezvolta oportunități în mediul în

care se află, de a obține abilități antreprenoriale care să îi ajute la o mai bună adaptare pe piața muncii la finalizarea studiilor.

3. Dezvoltarea personală a tinerilor prin îmbunătățirea abilităților de comunicare și relaționare, prin intermediul unor metode formale (training-uri) și non-formale (activități de team building, jocuri, cursuri de dans, etc).

4. Incluziunea unor persoane dezavantajate, cum sunt elevii beneficiari de burse sociale sau cei care provin din mediul rural.

5. (Re)activarea triunghiului relațional familie-elev-școală prin realizarea unor întâlniri între părinți ai elevilor din grupul țintă, profesori și conducerile liceelor respective.

6. Conștientizarea tinerilor asupra pericolelor care merg mână în mână cu scăderea interesului pentru educație, societate și comunitate precum consumul de substanțe interzise sau de substanțe care dau dependență (tutun, alcool, etc.).

7. Creșterea gradului de conștientizare a comunității cu privire la potențialul tinerilor  în dezvoltarea acesteia.

Activitățile  desfășurate în cadrul proiectului au contribuit la creșterea atractivității pentru educație prin dezvoltarea personală a tinerilor implicați  în proiect, aceasta făcându-se printr-o comunicare mai bună, prin dezvoltarea  încrederii  în sine, prin lecții de antreprenoriat, prin schimburi de experiență cu tineri dintr-un liceu mai bine cotat, prin activități formale  și non-formale, cu implicarea părinților, profesorilor, a conducerii colegiilor  și a unor traineri profesioniști.

Activitățile la care au participat cei aproape 100 de liceeni implicați în proiect au fost  nu doar complexe, ci și diversificate, fiecare activitate însemnând o experienţă importantă pentru tineri:

– schimburi de experiență între elevii de la Colegiile Tehnice „Dorin Pavel”și „Alexandru Domșa” și cei de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”;

– vizitarea Centrului de Informare Europeană „Europe Direct” Alba Iulia, unde tinerii s-au informat despre oportunitățile educaționale și nu numai pe care le au ca și cetățeni europeni;

– team buildinguri și ateliere moderate de traineri profesioniști;

– 5 zile de  workshop-uri realizate în cadrul săptămânii  “Școala altfel”: “Learn and Fun”, “Valorile mele”, “Ziua Comunității” “Ziua Carierei” și “Ziua Antreprenoriatului” unde, cu ajutorul trainerilor și al invitaților (oameni de afaceri, persoane din mediul ONG sau din instituții) tinerii și-au putut dezvolta cunoștințele și personalitatea;

– “Bursa inițiativelor antreprenoriale”,  eveniment prin care tinerii au  avut  posibilitatea de a  realiza și prezenta în mod public iniţiative antreprenoriale proprii;

– sesiuni de dezbateri interactive organizate în cele trei colegii de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, în scopul conștientizării riscurilor consumului de substanțe interzise sau care dau dependență;

– atelierele de dans organizate  de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia pentru tinerii din proiect,  un mecanism util pentru dezvoltarea personalității și a  abilităților de exprimare prin intermediul artei și acțiunilor non-formale;

– întâlniri între părinți ai tinerilor din grupul țintă, profesori și conducerea școlii, pentru găsirea unor soluții comune la probleme evidențiate prin intermediul proiectului.

„La finalul proiectului am obținut certitudinea unor lucruri pe care le-am anticipat atunci când ne-am gândit să inițiem acest proiect: tinerii din cele trei colegii și, prin extrapolare, tinerii din această generație sunt  bine ancorați în realitatea în care trăiesc și foarte apropiați ca nevoi, probleme și percepții, indiferent de liceul în care studiază. După câteva luni în care am lucrat și am învățat împreună, avem nu doar câțiva zeci de tineri din licee diferite care formează deja un grup de prieteni, ci mai ales tineri mai interesați să performeze și mai pregătiți să depășească obstacole”, a declarat Elena Vîrdea, coordonatoarea echipei de implementare.

Ambiția și energia remarcabile ale tinerilor au fost răsplătite în cadrul evenimentului oficial de încheiere a proiectului, desfășurat la restaurantul medieval  “Pub 13”, unde liceenii, conducerile colegiilor din care fac parte,  partenerii și susținătorii proiectului au primit diplome pentru implicarea în proiect, în prealabil fiind prezentate activitățile desfășurate și rezultatele obținute.

La finalul evenimentului, participanții și-au propus realizarea, în viitorul apropiat, a unor noi proiecte comune, în beneficiul generației tinere și al educației.

Proiectul “Viitorul tău începe azi” a fost finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în Acţiune”, administrat în România de Agenția Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea