Curier Județean
FOTO: Punct de colectare selectivă a deșeurilor amenajat de Primăria orașului Cugir
Începând de mâine, cugirenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, ca umare a înființării unui punct de colectare selectivă amenajat de Primăria orașului Cugir la fosta remiză de pompieri situată pe str. Viitorului nr. 2.
Realizat la iniţiativa primarului, Adrian Teban punctul de colectare a fost deschis astăzi, în prezenţa viceprimarului Călin Furdui, a unor consilieri locali, a şefului serviciului Administrarea Domeniului Public, Ioan Simu şi a unor cetăţeni. Potrivit administrației publice locale, locația a fost realizată în scopul eliminării situaţiilor în care cetăţenii aruncă pe platformele de precolectare din oraş alte deşeuri decât gunoiul menajeri.
Condiţia de bază este ca deşeul adus de către cetăţeni să fie selectat în funcţie de tipul acestuia „Este un punct de colectare pus la dispoziţia cetăţenilor de primărie în mod gratuit, din dorinţa de a scăpa de imaginea absolut inestetică, necivilizată şi neecologică a maldărelor de mobilier uzat, reziduri din materiale de construcţii sau resturi vegetale care erau aruncate până acum lângă containerele de gunoi din apropierea blocurilor. Astfel de puncte de colectare am văzut în alte locuri, inclusiv în Germania funcţionează cu eficienţă şi sperăm că vom reuşi şi la Cugir să educăm populaţia să colecteze selectiv inclusiv deşeurile care nu sunt menajere. Totodată, prin intermediul acestui punct intenţionăm să reciclăm o catitate cât mai mare de deşeuri de pe raza oraşului, lucru absolut necesar pentru a preîntâmpina o penalizare a localităţii.” a precizat primarul Cugirului..
Conform edililor Cugirului, avantajul noului punct de colectare selectivă este că cetăţenii nu trebuie să mai plătescă suplimentar pentru acest serviciu. Astfel, orice localnic poate să predea, gratuit, următoarele tipuri de deşeuri: materiale textile, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări. Punctul de colectare este deschis luni şi vineri între orele 14 şi 18, iar sămbăta între orele 9-12.
Şeful ADP, Ioan Simu ne-a explicat care este procedura de depozitare: „Ca şi reguli de colectare, colegii noştri vor fi aici în orele funcţionale şi îi vor îndruma pe cetăţeni la care container să se deplaseze, în funcţie de tipul de deşeu. Condiţia de bază este ca oamenii să vină cu deşeurile sortate, căci dacă sunt amestecate nu le vom primi. Vom avea şi un regulament afişat în acest sens. Trebuie să precizăm că nu ne ocupăm de ridicarea deşeurilor de la domiciliu, transportul până la centru este strict problema cetăţenilor. Aşadar, un cugirean care, de pildă, are de aruncat un sac cu gresia veche şi o canapea uzată vine cu ele la punctul de colectare, iar personalul de aici îl îndrumă spre containerul în care trebuie să le arunce. Noi vom refolosi cât mai mult din aceste deşeuri,iar cele pe care nu le putem recicla le vom preda, conform legii, unor firme autorizate. Vreau să precizez că avem în vedere ca materialele textile, cum ar fi îmbrăcămintea, să ajungă la persoanele nevoiaşe din localitate.”
Primăria a ținut să mai precizeze că o dată cu punerea în funcţiune a acestui punct de colectare selectivă vor fi drastic sancţionaţi cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere. Poliția Locală a Orașului Cugir va intensifica controalele şi va sancţiona nerespectarea H.C. L. nr. 79/2011 cu amenzi cuprinse între: 200 – 500 lei pentru persoanele fizice şi 500- 1.000 lei pentru persoanele juridice.
(C.P.)
[nggallery id=5335]

Curier Județean
ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii
ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii
Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.
Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în activitatea de control, sunt redate mai jos.
În domeniul relaţiilor de muncă:
Total unităţi controlate: 17
Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189
Din care – femei : 75
Număr deficienţe constatate: 35
Principalele deficienţe constatate în controale :
- neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
- Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
- neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
- neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
- nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
- neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
- dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
- nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 17
Număr deficienţe constatate: 28
Număr de măsuri dispuse : 28
Angajatori sancționați: 16
Nr. sancţiuni aplicate: – 28 din care
– 27 avertismente;
– 1 amenda in cuantum de 4.000 lei.
Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1
Principalele deficienţe stabilite în controale :
- Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
- Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
- Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
- Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
- Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
- Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
- Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.
Curier Județean
Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.
Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.
Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
Curier Județean
Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate
Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate
La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori
-
Actualitateacum 17 ore
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
-
Actualitateacum 20 de ore
Ministrul Educației: „În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Un bărbat din Alba, MORT de beat, s-a izbit cu mașina într-un cap de pod, la Straja: Ce alcoolemie avea
-
Actualitateacum 12 ore
Alexandru Rafila recomandă folosirea măștii de protecție în școli: „Dacă şcolile respectă aceste condiţii lucrurile pot fi ţinute sub control”
-
Sportacum 15 ore
Gianni Crețu a preluat naționala Sloveniei și va merge la Campionatul Mondial de volei masculin
-
Actualitateacum 21 de ore
Atenție la obiceiurile simple: De ce nu trebuie să îți încarci telefonul pe parcursul nopții?
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Poiana Vadului (seniori) și Albac (copii), laureatele Campionatului Munților Apuseni
-
Curier Județeanacum 14 ore
COD PORTOCALIU de furtuni în Aiud, Ocna Mureș, Teiuș și alte 7 localități: Averse, grindină și descărcări electrice
-
Actualitateacum 16 ore
VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
-
Ştirea Taacum 11 ore
FOTO ȘTIREA TA| Cursă cu „obstacole” în municipiul Sebeș: Lucrările de pe o stradă au devenit un pericol pentru trecători. „Groapa imensă e lăsată nesemnalizată”