Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Proiectul național ,,Școala Familiei’’ continuă la Cugir cu tema ,,Alimentația sănătoasă’’. Părinți, profesori, tineri și adulți prezenţi la sesiunile interactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Duminică, 26 martie, s-a desfășurat la Biserica Trei Ierarhi din Cugir, între orele 14-18, modulul   cu tema ,,Alimentația sănătoasă’’,  susținut de doamna lector dr. biolog Lavinia Bratu, profesor la UMF ,,Victor Babeș’’ Timișoara.  Parte din proiectul național ,,Școala Familiei’’ găzduit la nivel local de părintele  Ioan Cândea- parohia VI, modulul prezentat în două  sesiuni interactive, a venit în întâmpinarea tuturor celor prezenți, părinți, profesori, tineri și  adulți, cu o serie de precizări de mare densitate informațională și morală, despre ce înseamnă hrana sănătoasă în condițiile binecunoscute ale inflației de alimente rafinate și supraprocesate din zilele noastre.

Prima parte a modului a cuprins noțiuni teoretice sintetizate și prezentate concis, pertinent  și delicat  de doamna dr. Bratu, în forme ușor de înțeles pentru cei prezenți. Pornind de la alimentația dacilor bazată pe cereale( orz, ovăz, secară, mei), legume (fasole, linte, năut, mazăre, ceapă, usturoi), lactate fermentate și fructe, continuând cu alimentația sănătoasă a bunicilor noștri, lipsită de zahăr și multă carne, consilierul nutriționist a dezvoltat subiectul actual al mâncării acide, cu aditivi, coloranți sintetici și conservanți (E 320, 322, 536, 621), care ne păcălesc simțurile, creează dependențe și mai ales dezvoltă boli care din păcate ne situează pe primele locuri în Europa la cancer, obezitate, afecțiuni cardiace și  ale aparatului digestiv.

Precum a descris și în cărțile sale ,,Dietetica, o nouă filosofie de viață’’ sau ,,Hrană pentru minte, suflet şi viaţă”, capcanele alegerilor greșite, chiar acum în Postul mare, precum înlocuirea  proteinei de origine animală cu carbohidrați păcătoși: pîine multă, cartofi, orez, multe dulciuri, duc la rezultate greșite: privăm corpul deja lipsit după lunile de iarnă, de elemente importante:  fierul, calciul, zincul sau anumite vitamine din gama B. Pe lângă trup, suferă și sufletul, interconexiunea dintre ele  fiind binecunoscută atât la nivel medical, psihic ( afecțiuni psiho-somatice precum dermatitele, alergiile, astmul)  cât și spiritual. A fost amintit  cu această ocazie  prof. Yoshinori Ohsumi, prof. la Institutul Tehnologic Tokio, câștigătorul Premiului Nobel în 2016, care a descoperit mecanismele autofagiei, demonstrând beneficitatea postului pentru organism.

A doua parte a modulului s-a referit la educația nutrițională a  copilului, cu referire la conexiunile psihice, emoționale și spirituale dintre părinți și copii, perfect redate în acronimul PRIORITAR (puterea exemplului, responsabilitate, învățare, organizare, răbdare, iubire, timp, aer, apă, recunoștință). S-a făcut referire și la utima carte scrisă de părintele Savatie Baștovoi, ,,Antiparenting’’, cu accent pe latura dezvoltării spirituale a copilului. Conștienți de maiestuoasa artă la care sunt chemați ca părinți în educarea copilului lor pe toate planurile- fizic, moral, spiritual, cei prezenți au abordat invitata de azi cu numeroase întrebări, discuțiile atingând subiecte precum utilizarea în alimentația copiilor a apei alcalină, laptelui vegetal, cereale integrale, plante modificate genetic, fresh-uri și smoothie, asocieri corecte de legume cu fructe. Mulțumită preoteselor Silvia Cândea și Rodica Gălățeanu, cei prezenți au putut degusta preparate row precum humus cu ardei copt, pate din linte verde și roșie, pasta de avocado, icre false din semințe chia, bomboane vegane din mix de fructe uscate și fulgi de cocos.

Cu sfaturile despre evitarea stress-ului, vitaminizare, consum de apă și ceaiuri,evitarea grăsimilor, cu  îndemn la echilibru și cumpătare în toate, atât în postul de mâncare cât și în cel al conștiinței și stării lăuntrice de creștere duhovnicească, doamna dr. Lavinia Bratu și-a exprimat gândurile finale: ,,Iertați cele nepotrivite și rătăcite, luați doar cele de bună învățătură și bună credință! Să fie cu folos!’’

Bucuria întâlnirii de  astăzi, terminată cu o rugăciune închinată Maicii Domnului, a fost deopotrivă intelectuală și spirituală, toți cei prezenți așteptând cu nerăbdare alte discuții  cu această ,,doamnă fenomenală, care vorbește atât de elegant despre conexiunea dintre hrana trupului și a sufletului, interconexiunea cu sinele, semenii și Dumnezeu’’, dând o dimensiune  spirituală educației nutriționale.

Tatiana Ungurianu

[nggallery id=3660]

 

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune Fundația Pădurea de Mâine și-a continuat acțiunile de împădurire și reîmpădurire și în toamna anului 2024. În noiembrie și decembrie, peste 250 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea