FOTO: Proiectul național ,,Școala Familiei’’ continuă la Cugir cu tema ,,Alimentația sănătoasă’’. Părinți, profesori, tineri și adulți prezenţi la sesiunile interactive
Duminică, 26 martie, s-a desfășurat la Biserica Trei Ierarhi din Cugir, între orele 14-18, modulul cu tema ,,Alimentația sănătoasă’’, susținut de doamna lector dr. biolog Lavinia Bratu, profesor la UMF ,,Victor Babeș’’ Timișoara. Parte din proiectul național ,,Școala Familiei’’ găzduit la nivel local de părintele Ioan Cândea- parohia VI, modulul prezentat în două sesiuni interactive, a venit în întâmpinarea tuturor celor prezenți, părinți, profesori, tineri și adulți, cu o serie de precizări de mare densitate informațională și morală, despre ce înseamnă hrana sănătoasă în condițiile binecunoscute ale inflației de alimente rafinate și supraprocesate din zilele noastre.
Prima parte a modului a cuprins noțiuni teoretice sintetizate și prezentate concis, pertinent și delicat de doamna dr. Bratu, în forme ușor de înțeles pentru cei prezenți. Pornind de la alimentația dacilor bazată pe cereale( orz, ovăz, secară, mei), legume (fasole, linte, năut, mazăre, ceapă, usturoi), lactate fermentate și fructe, continuând cu alimentația sănătoasă a bunicilor noștri, lipsită de zahăr și multă carne, consilierul nutriționist a dezvoltat subiectul actual al mâncării acide, cu aditivi, coloranți sintetici și conservanți (E 320, 322, 536, 621), care ne păcălesc simțurile, creează dependențe și mai ales dezvoltă boli care din păcate ne situează pe primele locuri în Europa la cancer, obezitate, afecțiuni cardiace și ale aparatului digestiv.
Precum a descris și în cărțile sale ,,Dietetica, o nouă filosofie de viață’’ sau ,,Hrană pentru minte, suflet şi viaţă”, capcanele alegerilor greșite, chiar acum în Postul mare, precum înlocuirea proteinei de origine animală cu carbohidrați păcătoși: pîine multă, cartofi, orez, multe dulciuri, duc la rezultate greșite: privăm corpul deja lipsit după lunile de iarnă, de elemente importante: fierul, calciul, zincul sau anumite vitamine din gama B. Pe lângă trup, suferă și sufletul, interconexiunea dintre ele fiind binecunoscută atât la nivel medical, psihic ( afecțiuni psiho-somatice precum dermatitele, alergiile, astmul) cât și spiritual. A fost amintit cu această ocazie prof. Yoshinori Ohsumi, prof. la Institutul Tehnologic Tokio, câștigătorul Premiului Nobel în 2016, care a descoperit mecanismele autofagiei, demonstrând beneficitatea postului pentru organism.
A doua parte a modulului s-a referit la educația nutrițională a copilului, cu referire la conexiunile psihice, emoționale și spirituale dintre părinți și copii, perfect redate în acronimul PRIORITAR (puterea exemplului, responsabilitate, învățare, organizare, răbdare, iubire, timp, aer, apă, recunoștință). S-a făcut referire și la utima carte scrisă de părintele Savatie Baștovoi, ,,Antiparenting’’, cu accent pe latura dezvoltării spirituale a copilului. Conștienți de maiestuoasa artă la care sunt chemați ca părinți în educarea copilului lor pe toate planurile- fizic, moral, spiritual, cei prezenți au abordat invitata de azi cu numeroase întrebări, discuțiile atingând subiecte precum utilizarea în alimentația copiilor a apei alcalină, laptelui vegetal, cereale integrale, plante modificate genetic, fresh-uri și smoothie, asocieri corecte de legume cu fructe. Mulțumită preoteselor Silvia Cândea și Rodica Gălățeanu, cei prezenți au putut degusta preparate row precum humus cu ardei copt, pate din linte verde și roșie, pasta de avocado, icre false din semințe chia, bomboane vegane din mix de fructe uscate și fulgi de cocos.
Cu sfaturile despre evitarea stress-ului, vitaminizare, consum de apă și ceaiuri,evitarea grăsimilor, cu îndemn la echilibru și cumpătare în toate, atât în postul de mâncare cât și în cel al conștiinței și stării lăuntrice de creștere duhovnicească, doamna dr. Lavinia Bratu și-a exprimat gândurile finale: ,,Iertați cele nepotrivite și rătăcite, luați doar cele de bună învățătură și bună credință! Să fie cu folos!’’
Bucuria întâlnirii de astăzi, terminată cu o rugăciune închinată Maicii Domnului, a fost deopotrivă intelectuală și spirituală, toți cei prezenți așteptând cu nerăbdare alte discuții cu această ,,doamnă fenomenală, care vorbește atât de elegant despre conexiunea dintre hrana trupului și a sufletului, interconexiunea cu sinele, semenii și Dumnezeu’’, dând o dimensiune spirituală educației nutriționale.
Tatiana Ungurianu
[nggallery id=3660]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii