Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO. Proiectul internațional ”Vilele romane de la Apulum”: Studenți canadieni și români au participat la prima campanie de săpături arheologice, din lunile iulie-august

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Proiectul internațional ”Vilele romane de la Apulum”: Studenți canadieni și români au participat la prima campanie de săpături arheologice, din lunile iulie-august

Proiectul internațional ”Vilele romane de la Apulum” (Apulum Roman Villae Project) este realizat în colaborare de către University of British Columbia din Vancouver (Canada), Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Academia Română, filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei.

De asemenea, instituții asociate proiectului sunt Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Muzeul Banatului Timișoara. Proiectul este finanțat printr-un grant de cercetare multianual de Agenția de Granturi din Canada (Social Sciences and Humanities Research Council) și prin fonduri asigurate de către Consiliul Județean Alba, prin Muzeul Național al Unirii.

Co-directorii proiectului sunt dr. Matthew McCarty de la universitatea canadiană, dr. Mariana Egri și dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca. La săpături participă un grup de studenți canadieni și români.

Obiectivul principal al acestui proiect îl constituie cercetarea vilei romane de la Oarda de Jos prin metode moderne de investigare și de colectare a datelor arheologice.

În prima campanie de cercetare desfășurată în lunile martie și august 2018 s-au realizat fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie și investigații de suprafață sistematice. De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea realizării unor analize biochimice. Prin aceste metode a fost identificat un complex agricol cu funcții multiple de tip vila rustica, constând dintr-o clădire principală și mai multe anexe gospodărești: grajduri, depozite, hambare etc.

În afară de vestigiile și complexele romane, pe aceeași arie au fost identificate urme de locuire aparținând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum și epocii dacice.

Pe baza rezultatelor obținute în 2018, în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfășurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale și a unei anexe gospodărești. Această campanie de săpături a oferit primele informații concrete privind cronologia, funcțiile unor clădiri, tehnologia de construcție, stilul arhitectural, relațiile cu orașul Apulum.

Investigațiile vor contiuna în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice și arheologice legate de rolul jucat în economia Daciei romane și a orașului Apulum de aceste complexe de exploatație agricolă intensivă de tip vila rustica.

Un alt obiectiv al cercetărilor care se vor derula în anii viitori este constituit de clarificarea caracterului așezărilor celtice și dacice din aceeași zonă și a rolului lor în economia agricolă a epocilor respective.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 28-29 septembrie 2024

Bera Larisa

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 28-29 septembrie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28-29 septembrie 2024. Citește și: Peste 80 de abateri contravenționale descoperite de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore, prin intermediul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea