FOTO: Portrete ale oamenilor celebri realizate de elevi ai Liceului de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”
Municipiul Alba Iulia derulează proiectul ”Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“.
Rezultatul central al proiectului este un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Documentarul „sudează“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite.
Altfel spus, promovează diversitatea, toleranța, ne arată că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale. Documentarul ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalități de talie națională și europeană, pe care i-am numit generic „oameni celebri“, precum: Mihai Viteazul, Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, șef-rabinul Ezekiel Paneth, Adalbert Cserni(cel care a înființat primul muzeu al orașului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America), 25, în total.
În proiect este implicată și tânăra generație. Imaginea celor 25 de personalități va fi adusă în atenția publicului larg și prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de 25 de elevi de la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia. Lucrările sunt realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare au fost asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului.
Portretele vor fi expuse în cadrul unei expoziții, ce va fi vernisată cu ocazia evenimentului de lansare a filmului documentar, ce va avea loc pe parcursul acestei luni. Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia și vor fi expuse într-un loc accesibil publicului larg.
Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A.
Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).
[nggallery id=4816]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan