FOTO: Podul rutier de acces în Cetatea Alba Carolina, deschis circulației la 1 septembrie. “Bijuteria” inginerească poate susține și tancuri suprapuse
Podul rutier pe care, de la 1 septembrie, se va face accesul auto spre interiorul Cetăţii Alba Carolina şi invers este aproape de final.
Muncitorii de la Grup Corint lucrează intens la finalizarea acestei bijuterii inginerești, pe care, potrivit celor care au lucrat la construirea acestuia, vor putea trece fără probleme tancurile armatei, unul peste altul.
Pe sub podul realizat din 15 elemente îmbinate printr-un sistem care îi conferă acestuia o flexibilitate care să preia șocurile provenite de la traficul rutier, pentru a nu afecta zidurile și bastionul Cetății, trec și o mulțime de conducte și cabluri.
În aceste zile frontul principal de lucru al constructorilor se află chiar în faţa Catedralei Ortodoxe, unde s-a terminat de pavat strada Nicolae Iorga, dinspre Universitatea “1 Decembrie 1918”, până la pod.
Odată cu darea în folosință a podului rutier, autoturismele dar și pietonii vor circula înspre Cetate doar prin această zonă și pe podul de lemn de la Poarta a IV-a a Cetății, întrucât șantierul se va muta pe cealaltă parte a Parcului, respectiv pe strada Mihai Viteazul, unde vor continua lucrările de excavare a șanțurilor laturii de vest.
În fața Catedralei a fost reconstituită și o poternă, un tunel prin care se va putea coborî direct în șanțurile dinspre parc. Parcări vor mai exista doar în zona hotelului Cetate și a Casei de Cultură a Sindicatelor.
” Data estimată pentru deschiderea accesului pe podul rutier este 1 septembrie. Spun lucrul acesta sub rezerva de rigoare deoarece zona este încă în lucru intens și sperăm ca toate condițiile să rămână favorabile angajării acestui termen. Indiferent de data exactă a deschiderii se va decide dacă circulația auto va rămâne reglementată cu referire la riverani sau la publicul larg. Este o etapă necesară pentru că lucrările se vor muta pe partea cealaltă a laturii de vest, înspre strada Mihai Viteazu și va trebui să permitem accesul în Cetate în condiții bune”, a precizat Mihai Coșer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Latura de Vest a Cetății de tip Vauban din Alba Iulia a fost dinamitată în anul 1921, realizându-se platoul din fața Catedralei, pentru momentul istoric de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria.
Zidurile pe care trecătorii le pot observa în fața Catedralei sunt reconstituite și adaptate la nivelul de călcare, deși ele veneau în continuarea Bastionului Sf. Mihail (unde este situat Centrul de Sănătate Mintală Alba), la o înălțime de circa 5 metri de la nivelul solului.
O estimare cu privire la stadiul lucrărilor executate pe tot ansamblul laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina până în acest moment, dă un procentaj de peste 60% din totalul proiectului.
Per total s-au defăşurat importante lucrări de desfaceri platformă urbană şi zidărie deteriorată, sistematizare verticală (săpături), consolidare şi reconstituire elemente zidărie cărămidă, amenajare carosabil, parcaje, pietonal.
Proiectul “Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, în valoare de 16 milioane de euro face parte dintre cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţare europeană.
Lucrările începute în 2011 sunt programate să se încheie în 2013.
Vezi aici o simulare 3D a rezultatului lucrărilor în zona Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: Minoră de 17 ani, din Alba Iulia, dată dispărută. A plecat de acasă într-o destinație necunoscută și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră, în vârstă de 17 ani, din Alba Iulia. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci