Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Podul rutier de acces în Cetatea Alba Carolina, deschis circulației la 1 septembrie. “Bijuteria” inginerească poate susține și tancuri suprapuse

Bogdan Presecan

Publicat

în

Podul rutier pe care, de la 1 septembrie, se va face accesul auto spre interiorul Cetăţii Alba Carolina şi invers este aproape de final.

Muncitorii de la Grup Corint lucrează intens la finalizarea acestei bijuterii inginerești, pe care, potrivit celor care au lucrat la construirea acestuia, vor putea trece fără probleme tancurile armatei, unul peste altul.

Pe sub podul realizat din 15 elemente îmbinate printr-un sistem care îi conferă acestuia o flexibilitate care să preia șocurile provenite de la traficul rutier, pentru a nu afecta zidurile și bastionul Cetății, trec și o mulțime de conducte și cabluri.

În aceste zile frontul principal de lucru al constructorilor se află chiar în faţa Catedralei Ortodoxe, unde s-a terminat de pavat strada Nicolae Iorga, dinspre Universitatea “1 Decembrie 1918”, până la pod.

Odată cu darea în folosință a podului rutier, autoturismele dar și pietonii vor circula înspre Cetate doar prin această zonă și pe podul de lemn de la Poarta a IV-a a Cetății, întrucât șantierul se va muta pe cealaltă parte a Parcului, respectiv pe strada Mihai Viteazul, unde vor continua lucrările de excavare a șanțurilor laturii de vest.

În fața Catedralei a fost reconstituită și o poternă, un tunel prin care se va putea coborî direct în șanțurile dinspre parc. Parcări vor mai exista doar în zona hotelului Cetate și a Casei de Cultură a Sindicatelor.

” Data estimată pentru deschiderea accesului pe podul rutier este 1 septembrie. Spun lucrul acesta sub rezerva de rigoare deoarece zona este încă în lucru intens și sperăm ca toate condițiile să rămână favorabile angajării acestui termen. Indiferent de data exactă a deschiderii se va decide dacă circulația auto va rămâne reglementată cu referire la riverani sau la publicul larg. Este o etapă necesară pentru că lucrările se vor muta pe partea cealaltă a laturii de vest, înspre strada Mihai Viteazu și va trebui să permitem accesul în Cetate în condiții bune”, a precizat Mihai Coșer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Latura de Vest a Cetății de tip Vauban din Alba Iulia a fost dinamitată în anul 1921, realizându-se platoul din fața Catedralei, pentru momentul istoric de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria.

Zidurile pe care trecătorii le pot observa în fața Catedralei sunt reconstituite și adaptate la nivelul de călcare, deși ele veneau în continuarea Bastionului Sf. Mihail (unde este situat Centrul de Sănătate Mintală Alba), la o înălțime de circa 5 metri de la nivelul solului.

O estimare cu privire la stadiul lucrărilor executate pe tot ansamblul laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina până în acest moment, dă un procentaj de peste 60% din totalul proiectului.

Per total s-au defăşurat importante lucrări de desfaceri platformă urbană şi zidărie deteriorată, sistematizare verticală (săpături), consolidare şi reconstituire elemente zidărie cărămidă, amenajare carosabil, parcaje, pietonal.

Proiectul “Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, în valoare de 16 milioane de euro face parte dintre cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţare europeană.

Lucrările începute în 2011 sunt programate să se încheie în 2013.

Vezi aici o simulare 3D a rezultatului lucrărilor în zona Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea