FOTO/ Păștenii din Săliștea au dus în biserică, spre sfințire, vinul și pâinea pentru Noaptea Învierii Mântuitorului
După cum se știe, sărbătoarea Învierii Domnului este marcată în mai multe localităţi din Alba şi prin obiceiuri unice, păstrate de multă vreme. Oamenii sărbătoresc şi în acest mod Paştile, unul dintre cele mai mari evenimente din istoria creştinătăţii.
Cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural, scenariul ritual de înnoire anuală a lumii deschise de Duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de Noaptea Învierii Mântuitorului Iisus, este ilustrat în localitatea Săliștea de obiceiul tradiţional ,,Păştenii”. Acesta este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, în care, cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”. O frumoasă tradiție care în această harnică și frumoasă localitate se repetă de 19 ani.
Și anul acesta, ,,păștenii” s-au ocupat de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. În joia din săptămâna patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” din Săliștea s-au îmbrăcat în tradiţionalele costume populare şi au participat la o procesiune, care a pornit de la gazde (cei care au pregătit vinul și pâinea) spre lăcaşul de cult, unde va avea loc Slujba de Înviere.
Ceremonia a început la Biserica Ortodoxă ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate, locul de unde ,,Păștenii”, purtând steaguri, prapori și icoane, însoțiți de preoții Ilie Liviu , Andrei Frăsinel, Marin Gheorghe, precum și de către primarul Emil Aurel Stănilă au pornit spre casa familiei Ioan și Maria Blada, gospodari ai localității care au pregătit vinul pentru Noaptea Învierii.
După o scurtă slujbă oficiată în curtea acestora ( pentru sfințirea vinului), alaiul s-a îndreptat cu damigenele cu vin, ornate cu frumoase flori naturale, spre casa familiei Vasile și Felicia Moise, locul unde într-o ,,moldă” se afla așezată pâinea pregătită pentru Paște. De aici, ,,păștenii”, însoțiți de localnici s-au deplasat din nou la biserică, pentru a depune în fața Altarului, spre sfințire, vinul și pâinea din care vor fi pregătite ,,Paștile” și oferite credincioșilor în Noaptea de Înviere. (C.P.)
[nggallery id=7051]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului