Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Pasionații de istorie din Alba produc scuturi, armuri și arme ale armatei romane cu o pasiune incredibilă pentru detalii!

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Pasionații de istorie din Alba produc scuturi, armuri și arme ale armatei romane cu o pasiune incredibilă pentru detalii!

Asociația „ACVILA ROMANA” Alba Iulia, sub îndrumarea președintelui său, Ovidiu Helerea, precum și a Consiliului său Director, a adus la viață o parte importantă a istoriei României, concentrându-se asupra reconstituirii echipamentelor militare romane din antichitate. Într-un interviu pentru ziarul „Unirea”, Ovidiu Helerea dezvăluie cum a început asociația și ce implică activitatea pe care membrii săi o desfășoară.

Asociația își propune să readucă la viață istoria și cultura romană antică, concentrându-se în special pe reconstituirea echipamentelor militare folosite de armata romană în perioada cuceririi Daciei de către împăratul Traian.

Perioada istorică acoperită de echipamentele militare reconstituite de asociație se încadrează în timpul celor două războaie de cucerire a Daciei de către Traian. Echipamentele militare romane din antichitate reconstituite de asociație sunt diverse și complexe. Printre acestea se numără „lorica squamata”, o armură din solzi de alamă sau fier purtată mai ales de ofițeri, „lorica segmentata”, o armură din segmente lamelare din fier ce oferea protecție pentru tors, sandalele romane cunoscute sub numele de „caligae”, sau chiar pumnalul legionarului, numit „pugio”. Aceste obiecte sunt extrem de dificil de realizat, în special dacă se dorește păstrarea autenticității lor.

Materialele autentice precum fier, alamă, cupru, piele naturală, țesătură de in, lână și cânepă sunt folosite pentru reconstituire, iar tehnicile tradiționale, cum ar fi forja pentru prelucrarea metalului și cusutul manual pentru piele și articolele de îmbrăcăminte, sunt utilizate în procesul de producție. Pentru a recrea cu acuratețe aceste echipamente, asociația se bazează pe colaborarea strânsă cu istorici, cercetători și muzee din țară, precum și pe studiul individual și documentarea atentă.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă asociația este crearea echipamentelor pentru membrii săi. Acest proces necesită mult timp și efort, dar aduce satisfacții mari atunci când produsele finite sunt apreciate și utilizate în reconstituirea istorică.

Asociația implică membrii săi în procesul de reconstituire, iar durata de realizare a unui articol de echipament variază în funcție de complexitatea acestuia. Pentru a da un exemplu concret, pentru o comandă de 8 scuturi de legionar, 2 scuturi „Parma” și un scut pentru centurion, durata a fost de aproximativ o lună și două săptămâni.

În viitor, Asociația „ACVILA ROMANA” Alba Iulia plănuiește să participe la evenimente și expoziții pentru a-și împărtăși pasiunea și munca cu publicul interesat.

De asemenea, Ovidiu Helerea dorește să deschidă o tabără școlară militară cu instrucție romană și ateliere tematice, precum olărit și pictură, oferind astfel o experiență autentică legată de viața legionarilor romani. Mai mult, își propune să dezvolte un parc tematic dedicat vieții legionarilor romani din acea perioadă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ADMITERE COLEGII MILITARE 2025: Înscrieri până în 21 martie. Câte LOCURI sunt disponibile la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE COLEGII MILITARE 2025: Înscrieri până în 21 martie. Câte LOCURI sunt disponibile la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar, iar pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 𝟖𝟏𝟔 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Înscrierile se fac până în 21 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea