Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Pasionații de istorie din Alba produc scuturi, armuri și arme ale armatei romane cu o pasiune incredibilă pentru detalii!

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Pasionații de istorie din Alba produc scuturi, armuri și arme ale armatei romane cu o pasiune incredibilă pentru detalii!

Asociația „ACVILA ROMANA” Alba Iulia, sub îndrumarea președintelui său, Ovidiu Helerea, precum și a Consiliului său Director, a adus la viață o parte importantă a istoriei României, concentrându-se asupra reconstituirii echipamentelor militare romane din antichitate. Într-un interviu pentru ziarul „Unirea”, Ovidiu Helerea dezvăluie cum a început asociația și ce implică activitatea pe care membrii săi o desfășoară.

Asociația își propune să readucă la viață istoria și cultura romană antică, concentrându-se în special pe reconstituirea echipamentelor militare folosite de armata romană în perioada cuceririi Daciei de către împăratul Traian.

Perioada istorică acoperită de echipamentele militare reconstituite de asociație se încadrează în timpul celor două războaie de cucerire a Daciei de către Traian. Echipamentele militare romane din antichitate reconstituite de asociație sunt diverse și complexe. Printre acestea se numără „lorica squamata”, o armură din solzi de alamă sau fier purtată mai ales de ofițeri, „lorica segmentata”, o armură din segmente lamelare din fier ce oferea protecție pentru tors, sandalele romane cunoscute sub numele de „caligae”, sau chiar pumnalul legionarului, numit „pugio”. Aceste obiecte sunt extrem de dificil de realizat, în special dacă se dorește păstrarea autenticității lor.

Materialele autentice precum fier, alamă, cupru, piele naturală, țesătură de in, lână și cânepă sunt folosite pentru reconstituire, iar tehnicile tradiționale, cum ar fi forja pentru prelucrarea metalului și cusutul manual pentru piele și articolele de îmbrăcăminte, sunt utilizate în procesul de producție. Pentru a recrea cu acuratețe aceste echipamente, asociația se bazează pe colaborarea strânsă cu istorici, cercetători și muzee din țară, precum și pe studiul individual și documentarea atentă.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă asociația este crearea echipamentelor pentru membrii săi. Acest proces necesită mult timp și efort, dar aduce satisfacții mari atunci când produsele finite sunt apreciate și utilizate în reconstituirea istorică.

Asociația implică membrii săi în procesul de reconstituire, iar durata de realizare a unui articol de echipament variază în funcție de complexitatea acestuia. Pentru a da un exemplu concret, pentru o comandă de 8 scuturi de legionar, 2 scuturi „Parma” și un scut pentru centurion, durata a fost de aproximativ o lună și două săptămâni.

În viitor, Asociația „ACVILA ROMANA” Alba Iulia plănuiește să participe la evenimente și expoziții pentru a-și împărtăși pasiunea și munca cu publicul interesat.

De asemenea, Ovidiu Helerea dorește să deschidă o tabără școlară militară cu instrucție romană și ateliere tematice, precum olărit și pictură, oferind astfel o experiență autentică legată de viața legionarilor romani. Mai mult, își propune să dezvolte un parc tematic dedicat vieții legionarilor romani din acea perioadă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba, testat pozitiv la Cannabis, pe autostrada A1 Deva – Sebeș: S-a ales cu amendă penală de aproape 5.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba, testat pozitiv la Cannabis, pe autostrada A1 Deva – Sebeș: S-a ales cu amendă penală de aproape 5.000 de lei

Un bărbat a fost oprit de către polițiștii din Alba, pe autostrada A1 Deva – Sebeș, unde în urma unui control de rutină a fost depistat pozitiv la Cannabis.

În data de 22.04.2023, în jurul orei 15:34, inculpatul a fost depistat în trafic de către organele de poliţie în timp ce conducea autoturismul marca Toyota, pe autostrada A1 Deva – Sebeș, în zona km. 316.

La testarea efectuată cu aparatul Drager-Drugtest s-a pus în evidenţă o valoare pozitivă pentru CANNABIS (THC).

Din proprie iniţiativă, inculpatul a predat organelor de poliţie un borcan din sticlă cu capac în care se află o substanţă vegetală şi o cutie de carton care conţinea 2 filtre de ţigarete utilizate.

Ulterior, inculpatul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice.

Din raportul de constatare rezultă că probele ridicate de la inculpat sunt constituite din 7 grame de cannabis şi din 2 filtre de ţigaretă pe care s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol, substanţă psihotropă biosintetizată de planta de cannabis.

Cu ocazia audierii din data de 20.07.2023, inculpatul a recunoscut comiterea infracţiunii.

În faţa instanţei, acesta a invocat ca şi motiv al consumului de droguri faptul că a fost diagnosticat cu hepatită B+D – trecând printr-o stare de stres – şi că a consumat o cantitate de doar 3 grame de cannabis.

De asemenea, conform declaraţiei date în faţa instanţei, inculpatul a deţinut cannabis în vederea consumului propriu pe o durată de o lună de zile.

„Condamnă pe inculpat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4800 lei (reprezentând 120 zile – amendă penală cu o valoare a zilei – amendă de 40 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 Cod penal în conformitate cu care neexecutarea cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, atrage ca şi consecinţă înlocuirea numărului zilelor-amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.

În baza art. 16 alin. 1 şi art. 17 din Legea 143/2000, dispune confiscarea de la inculpat a cantităţii de 6,7 grame de cannabis, în vederea distrugerii, cu păstrarea de contraprobe.

În baza art. 274 alin. 2 C.p.p obligă inculpatul la plata sumei de 930 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 680 lei reprezintă cheltuieli judiciare din faza de urmărire penală)”, se arată în hotărârea Tribunalului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare