FOTO: Opt parlamentari din cinci județe prezenți la Câmpeni, la dezbaterea organizată de Fundația Pro Munții Apuseni
Comunicat de presă FUNDAȚIA PRO MUNȚII APUSENI:
“Întâlnirea informală cu parlamentarii din județul Alba și județele limitrofe pe tema “DEZVOLTARE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ A ȚĂRII MOȚILOR PRIN SOLIDARITATE SOCIALĂ” organizată sâmbătă, 18 ianuarie 2014, de către Fundația Pro Munții Apuseni a reprezentat o premieră în ceea ce privește participarea societății civile la procesul de luare a deciziilor.
La această întâlnire au participat atât parlamentarii cât și consilierii acestora din colegiile județelor Alba, Bihor, Hunedoara, Cluj, Mureș, Sibiu și Arad alături de reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă și persoanele interesate de promovarea dezvoltării Munților Apuseni.
Printre temele abordate s-a regăsit agricultura și potențialul agricol al zonei: plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci și baza meliferă, creșterea animalelor, principiile durabile pentru dezvoltarea sectorului turistic, prelucrarea lemnului și problematica sectorului minier. În domeniul exploatării lemnului, ocupație de veche tradiție în Țara Moților, obținerea produselor finite prin prelucrare înseamnă valoare adăugată prin înnobilarea lemnului.
Această întâlnire este o premieră în ceea ce privește dialogul dintre Parlament, ca organ legislativ versus societatea civilă la inițiativa acesteia și promovează principiile democrației participative și exprimă îngrijorarea societății civile în acest sens.
Tema dezvoltării economice sănătoase prin solidaritate socială se bazează pe faptul că o activitate economică nu poate influența negativ dezvoltarea celorlalte sectoare, iar orice întreprinzător trebuie să-i respecte pe ceilalți, indiferent de domeniul de activitate aplicat. Întreprinderile mici și mijlocii sunt considerate baza dezvoltării economice în România.
Conceptul de solidaritate socială se reflectă pe patru planuri: individual, la nivel de grup, între autoritățile locale și la nivel de Guvern.
De asemenea, s-a discutat despre faptul că o localitate nu se poate dezvolta în izolare, există o relație de interdependență între localități dar și la nivel de județe.
Participarea parlamentarilor din județele: Alba (senator Alexandru Pereș, deputat Clement Negruț și deputat Cornel-George Comșa), Cluj (senator Marius Petre Nicoară, senator Attila Laszlo), Sibiu (deputat Ioan Tămâian), Mureș (deputat Ioan Cristian Chirteș), Arad (deputat Gheorghe Firczak) a scos în evidență influența proiectului minier de la Roșia Montană, prin poluarea pe care o dezvoltă pe o rază de 300 km, asupra dezvoltării economice a județelor menționate anterior.
Întâlnirea a fost apreciată în mod pozitiv de toți participanții, iar parlamentarii prezenți au sugerat organizatorilor continuarea acestui tip de acțiune care poate avea loc în toate municipiile – reședință a județelor ai căror reprezentanți sunt.
De asemenea, parlamentarii au invitat grupul organizator ca reprezentant al societății civile la un dialog cu principalele grupuri parlamentare în vederea dezvoltării și extinderii temei supusă discuției în cadrul acestei întâlniri.
Pe această cale, mulțumim parlamentarilor care au acceptat invitația noastră la dialog și ne exprimăm regretul că, din cauza agendei încărcate, nu au putut fi prezenți și alți parlamentari ale căror idei cu siguranță ar fi contribuit din plin la completarea soluțiilor propuse de cei prezenți pentru dezvoltarea economică sănătoasă a Țării Moților prin solidaritate.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii