FOTO| O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!
O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!
Specialiștii de la „Ambulanța pentru Monumente” lucrează la restaurarea unei case care a fost construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna, județul Alba.
Casa „Citeră” se află într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbu. Arhitectura este specifică satelor risipite pe munți. S-a descoperit și o inscripție cu data 1849.
În acest moment, clădirea are o învelitură din elemente ceramice de factură industrială, care nu corespunde cu perioada în care a fost construită și nici materialele întâlnite local.
Potrivit adevarul.ro, pentru a reduce degradările din cauza infiltrațiilor cât și cele cauzate de încările învelitorii actuale, se vor îndepărta elementele ceramice și se va interveni asupra structurii șarpantei, se vor înlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă, specifică zonei.
În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.
Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.
Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.
Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
România, în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025: Ambasadorii UE și-au dat acordul Romania va adera complet la Spațiul Schengen terestru, de la 1 ianuarie 2025. Aderarea a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit anunțului făcut de prim ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, pe […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Politică Administrațieacum 4 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!