Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!

Ziarul Unirea

Publicat

în

O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!

Specialiștii de la „Ambulanța pentru Monumente” lucrează la restaurarea unei case care a fost construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna, județul Alba.

Casa „Citeră” se află într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbu. Arhitectura este specifică satelor risipite pe munți. S-a descoperit și o inscripție cu data 1849.

În acest moment, clădirea are o învelitură din elemente ceramice de factură industrială, care nu corespunde cu perioada în care a fost construită și nici materialele întâlnite local.

Potrivit adevarul.ro, pentru a reduce degradările din cauza infiltrațiilor cât și cele cauzate de încările învelitorii actuale, se vor îndepărta elementele ceramice și se va interveni asupra structurii șarpantei, se vor înlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă, specifică zonei.

În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a primit acordul statului român pentru derularea unui proiect geologic de prospectare după noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu. 

Este vorba despre o zonă compactă de circa 250 kmp ce include localitățile Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șona, Jidvei, Valea lungă din județul Alba și Micăsasa, Axente Sever, Copșa Mică și Șeica Mică în județul Sibiu.

Citește și: Noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu: Aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice

În data de 31 august 2023 Agenția Națională de Resurse Minerale a dat aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice 3D în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră RG 03 Transilvania Sud. Datele geologice prin această metodă foarte modernă se obțin pe două căi principale: detonarea controlată și vibrarea controlată.

Concret, se generează unde elastice de mică intensitate la suprafața solului, acestea pătrund în subsol și „răspunsul” la traversarea diferitelor straturi geologice oferă datele căutate.

Scopul acestei prospecțiuni estimată la 10 milioane de lei și executată pentru Romaz de compania Prospecțiuni SA este de a confirma datele 2D existente. Putem deduce că dacă Romgaz a decis să investească în noi prospecțiuni, datele 2D sunt încurajatoare. Lucrările de prospectare vor începe în această lună și vor dura 4–5 luni. Compania Prospecțiuni SA este principalul furnizor de lucrări de prospecțiuni geologice și geofizice din România, dar are și o activitate importantă peste hotare: Portugalia, Senegal, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Maroc etc.

Cererea de energie, preferabil la prețuri cât mai accesibile, este în continuă creștere, dar un raport al Romgaz arată un declin de 5,2 la sută al extracției de gaze naturale de către companie în primele 6 luni ale anului. Asta în principal pentru că zăcămintele cunoscute se epuizează și, de aceea, este imperios necesară găsirea altora și dezvoltarea altor exploatări.

Să sperăm că nu vor da buzna ecologiștii rusofili și apocaliptici și aici, cum au dat la Pungești (Galați) sau chiar mai aproape de noi la Roșia Montană. Și să sperăm că dacă se întâmplă, statul va avea destulă rațiune să asculte oamenii de știință și specialiștii și nu va ceda, cum a făcut-o în alte cazuri, presiunilor conspiraționiste și prost informate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare