Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO| O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O casă veche de 170 de ani din ALBA este restaurată pe banii Prințului Charles!

Specialiștii de la „Ambulanța pentru Monumente” lucrează la restaurarea unei case care a fost construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna, județul Alba.

Casa „Citeră” se află într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbu. Arhitectura este specifică satelor risipite pe munți. S-a descoperit și o inscripție cu data 1849.

În acest moment, clădirea are o învelitură din elemente ceramice de factură industrială, care nu corespunde cu perioada în care a fost construită și nici materialele întâlnite local.

Potrivit adevarul.ro, pentru a reduce degradările din cauza infiltrațiilor cât și cele cauzate de încările învelitorii actuale, se vor îndepărta elementele ceramice și se va interveni asupra structurii șarpantei, se vor înlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă, specifică zonei.

În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea