Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: O casă veche, cu arhitectură specifică Abrudului, va fi strămutată la Muzeul Astra din Sibiu. Primăria lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică

Ziarul Unirea

Publicat

în

O casă veche, cu arhitectură specifică Abrudului, va fi strămutată la Muzeul Astra din Sibiu. Primăria lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică

Primăria Orașului Abrud a făcut demersuri oficiale pentru salvarea casei aflată în stare foarte proastă de conservare, situată pe strada Detunata nr. 25, inclusă în Lista Monumentelor Istorice și aflată în proprietate privată – fără ca deținătorul să aibă posibilitatea financiară de a o restaura.

Astfel, această casă specifică arhitecturii vechi a Abrudului va fi recuperată și amplasată în expoziția din aer liber de la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu – cea mai importantă instituție ecomuzeală din România.

Citește și: FOTO Bloc operator nou şi saloane de terapie intensivă, la Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud: Investiţii europene de peste 2 milioane de euro, nerambursabili

În prezent, după acordurile realizate între deținătorul imobilului (persoana fizică) și instituția muzeală – cu sprijinul Primariei orașului Abrud, se lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică, iar după obținerea avizelor necesare pentru strămutarea monumentului se vor efectua lucrările propriu zise de demontare, conservare, transport și reconstituire în cadrul ecomuzeului din Dumbrava Sibiului.

Toate demersurile și etapele de intervenție se efectuează cu respectarea legislației în vigoare, pentru protejarea monumentelor istorice, prin specialiști și experți în domeniul protejării patrimoniului cultural care să asigure respectarea avizelor și sub supravegherea DJC Alba, pentru a fi asigurate toate condițiile specifice conservării-restaurării și valorificării muzeale a acestui obiectiv.

Va urma apoi o etapă de evaluare urbanistică a zonei adiacente, care va intra în analiza unui viitor PUZ CP a zonei istorice a orașului Abrud, tocmai pentru configurarea cadrului urbanistic necesar pentru identificarea, documentarea, clasarea de noi monumente istorice și de arhitectură, precum și de stabilirea unui regulament de urbanism specific unui centru istoric protejat, așa cum merită să beneficieze cel mai frumos oraș din Munții Apuseni.

Abrudul istoric va renaște și prin realizarea unor programe generoase de restaurare și conservare a arhitecturii sale istorice, precum și prin crearea unor proiecte de valorificare în domeniul turismului cultural, care să devină un vector de dezvoltare economică și promovare pentru orașul nostru!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea