FOTO: O casă veche, cu arhitectură specifică Abrudului, va fi strămutată la Muzeul Astra din Sibiu. Primăria lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică
O casă veche, cu arhitectură specifică Abrudului, va fi strămutată la Muzeul Astra din Sibiu. Primăria lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică
Primăria Orașului Abrud a făcut demersuri oficiale pentru salvarea casei aflată în stare foarte proastă de conservare, situată pe strada Detunata nr. 25, inclusă în Lista Monumentelor Istorice și aflată în proprietate privată – fără ca deținătorul să aibă posibilitatea financiară de a o restaura.
Astfel, această casă specifică arhitecturii vechi a Abrudului va fi recuperată și amplasată în expoziția din aer liber de la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu – cea mai importantă instituție ecomuzeală din România.
Citește și: FOTO Bloc operator nou şi saloane de terapie intensivă, la Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud: Investiţii europene de peste 2 milioane de euro, nerambursabili
În prezent, după acordurile realizate între deținătorul imobilului (persoana fizică) și instituția muzeală – cu sprijinul Primariei orașului Abrud, se lucrează la studiul istoric de documentare arhitecturală și urbanistică, iar după obținerea avizelor necesare pentru strămutarea monumentului se vor efectua lucrările propriu zise de demontare, conservare, transport și reconstituire în cadrul ecomuzeului din Dumbrava Sibiului.
Toate demersurile și etapele de intervenție se efectuează cu respectarea legislației în vigoare, pentru protejarea monumentelor istorice, prin specialiști și experți în domeniul protejării patrimoniului cultural care să asigure respectarea avizelor și sub supravegherea DJC Alba, pentru a fi asigurate toate condițiile specifice conservării-restaurării și valorificării muzeale a acestui obiectiv.
Va urma apoi o etapă de evaluare urbanistică a zonei adiacente, care va intra în analiza unui viitor PUZ CP a zonei istorice a orașului Abrud, tocmai pentru configurarea cadrului urbanistic necesar pentru identificarea, documentarea, clasarea de noi monumente istorice și de arhitectură, precum și de stabilirea unui regulament de urbanism specific unui centru istoric protejat, așa cum merită să beneficieze cel mai frumos oraș din Munții Apuseni.
Abrudul istoric va renaște și prin realizarea unor programe generoase de restaurare și conservare a arhitecturii sale istorice, precum și prin crearea unor proiecte de valorificare în domeniul turismului cultural, care să devină un vector de dezvoltare economică și promovare pentru orașul nostru!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Bunicii din cătunele izolate din Apuseni au primit pachete și vizita brașoveanului și voluntarilor dedicați trup și suflet lor: ”Ne așteaptă cu multă bucurie, unii nu își amintesc de noi, iar alții nu mai vor sa plecăm”
Bunicii din cătunele izolate din Apuseni au primit pachete și vizita brașoveanului și voluntarilor dedicați trup și suflet lor: ”Ne așteaptă cu multă bucurie, unii nu își amintesc de noi, iar alții nu mai vor sa plecăm” Imaginați-vă cum ar fi să trăiți într-un loc fără drumuri, fără magazine, fără medici de la care să […]