FOTO: “Noaptea Europeană a Cercetătorilor” la Alba Iulia. Ateliere, concursuri, daci, romani, nimfe și gladiatori
“Noaptea Europeană a Cercetătorilor”, organizată pentru prima dată la Alba Iulia vineri seară, a mobilizat zeci de specialiști din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, voluntari daci, romani, nimfe și gladiatori din Garda Apulum și Asociația”Lupus Apulensis”.
Aceștia s-au pregătit temeinic cu spectacole de reenactement, ateliere meșteșugărești, jocuri antice și de cultură generală, însă vremea capricioasă i-a descurajat pe mulți dintre numeorșii lor fani să participe la evenimentele din Ceteta Alba Carolina.
Totuși, în pofida ploii de seară care i-a descurajat pe mulți localnici să iese din case și i-a determinat pe organizatori să mute reprezentația de reenactement programată să se desfășoare la Poarta a IV-a a Cetății în Sala Unirii, aproape o sută de persoane s-au bucurat de spectacolul oferit de Garda Apulum și ”Lupus Apulensis”.
În fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, trecătorii s-au putut familiariza cu elemente din lumea romană de acum 2000 de ani, cum ar fi vesmintele romane civile și uniformele militare și și-au putut de asemenea testa cunoștințele de istorie și geografie.
Zeci de copii au participat la atelierele de pictură și croitorie organizate în Caponiera din spatele Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, respectiv a palatului Apor.
Alții, însoțiți de părinți, au ales să participe la antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori ”Ludus Apulensis” organizat la Muzeul Principia. Aici, atât mamele cât și copii s-au putut delecta cu ajutorul falnicilor gladiatori cu trupuri sculptate care și-au demonstrat răbdarea de a se juca și evalua viitori voluntari ai Gărzii Romane.
“Noaptea Europeană a Cercetătorilor” este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție.
În România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. (B.P)
[nggallery id=1034]
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Invenio, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba