Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: “Noaptea Europeană a Cercetătorilor” la Alba Iulia. Ateliere, concursuri, daci, romani, nimfe și gladiatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

“Noaptea Europeană a Cercetătorilor”, organizată pentru prima dată la Alba Iulia vineri seară, a mobilizat zeci de specialiști din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, voluntari daci, romani, nimfe și gladiatori din Garda Apulum și Asociația”Lupus Apulensis”.

Noaptea Cercetatorilor la Alba Iulia (15)

Aceștia s-au pregătit temeinic cu spectacole de reenactement, ateliere meșteșugărești, jocuri antice și de cultură generală, însă vremea capricioasă i-a descurajat pe mulți dintre numeorșii lor fani să participe la evenimentele din Ceteta Alba Carolina.

 

Totuși, în pofida ploii de seară care i-a descurajat pe mulți localnici să iese din case și i-a determinat pe organizatori să mute reprezentația de reenactement programată să se desfășoare la Poarta a IV-a a Cetății în Sala Unirii, aproape o sută de persoane s-au bucurat de spectacolul oferit de Garda Apulum și ”Lupus Apulensis”.

 

În fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, trecătorii s-au putut familiariza cu elemente din lumea romană de acum 2000 de ani, cum ar fi vesmintele romane civile și uniformele militare și și-au putut de asemenea testa cunoștințele de istorie și geografie.

 

Zeci de copii au participat la atelierele de pictură și croitorie organizate în Caponiera din spatele Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, respectiv a palatului Apor.

Alții, însoțiți de părinți, au ales să participe la antrenamentul pentru recrutarea viitorilor gladiatori în cadrul școlii de gladiatori ”Ludus Apulensis” organizat la Muzeul Principia. Aici, atât mamele cât și copii s-au putut delecta cu ajutorul falnicilor gladiatori cu trupuri sculptate care și-au demonstrat răbdarea de a se juca și evalua viitori voluntari ai Gărzii Romane.

“Noaptea Europeană a Cercetătorilor” este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima ediție.

În România, Noaptea Cercetătorilor va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. (B.P)

[nggallery id=1034]

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Invenio, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea