Foto: Nichita Stănescu: ,,Poetul Necuvintelor ” sărbătorit de colegiile din Cugir
,,Mai lasă-mă un minut/ Mai lasă-mă o secundă/ Mai lasă-mă un fir de nisip, o briză, o undă!…”
Nichita Stănescu a fost celebrat astăzi, de elevi şi dascăli de la Colegiul Naţional „David Prodan” şi de la Colegiul Tehnic ID Lăzărescu din Cugir, într-o activitate menită a-l elogia pe “autorul celei de a treia revoluţii poetice în limba română, după cea eminesciană şi argheziană”.
Manifestarea intitulată „Poetul Necuvintelor” a debutat cu o apreciere venită din partea profesoarei Ionela Cozmescu – directorul Colegiului ,,David Prodan”, care a subliniat faptul că este un lucru minunat, că poezia marelui poet nominalizat pentru Nobel , a reuşit să strângă rândurile elevilor celor două colegii la sediul Cabinetului Documentare Informare (C.D.I.) al instituției pe care o conduce.
Prezentarea de către elevii Tatu Daniel de la Colegiul Național ,,David Prodan” şi Simina Alexandru de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” a unui material PowerPoint , a punctat momentele importante din viaţa şi opera poetului, pagini de critică literară şi poezii mai mult sau mai puţin cunoscute. În partea a doua a activităţii elevii au avut de descoperit cuvinte lipsă din poezii ca ,,Necuvintele”,,,N-ai să vii”, ,,Poveste sentimentală” sau ,,Acum vom sta”,să le recite , apoi să creeze ei poezii sub îndrumarea profesoarele Diana Roşu, Tatiana Ungurianu și Serafina Oargă. Astfel elevul Mihai Goţa de la Colegiul ,,I.D. Lăzărescu” a recitat o poezie creată de grupa lui din care au făcut parte George Enache şi Diana Tomuţa… ,,În urma ei , a rămas doar cenuşă, o ceaţă deasă parcă-nfiptă-n ţepuşă- ce-a fost între noi, un subiect de vreo carte, o carte de-amor cu-amintiri dezmierdate…”
Pentru că multe din poeziile poetului au fost transpuse în cântece, cu ajutorul unui CD pus la dispoziţie de profesorii Ionuţ Iancu, Olga Simionescu și Alina Coman, toți de la Colegiul Tehnic ,,I.D.Lăzărescu”, elevii au avut ocazia să audieze pe chiar Nichita Stănescu recitând poezii ca ,,În dulcele stil clasic”, ,,Elegia XI” , ,,Leoaică tânără, iubirea” , să asculte cântece precum ,,Emoţie de toamnă” în timp ce au putut răsfoi cărţile din expoziţia de carte „Nichita Stănescu” realizată în spaţiul C.D.I.
Elevii au reușit să se convingă că Nichita, soldat al poeziei şi armoniei universale, ne-a lăsat un tezaur de poezii care ne pune în situaţia de a ne formula întrebări despre viaţă, iubire şi destin, poezii care ne provoacă în a găsi propriile răspunsuri. (C.P.)
[nggallery id=1860]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun