Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: MUSEIKON, complexul muzeal de artă religioasă din Alba Iulia, va găzdui ateliere de creație. Vizitatorii vor putea pleca acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Complexul muzeal unic în Transilvania, Museikon Alba Iulia, aduce în atenția publicului o nouă ofertă culturală: ateliere de  creație, care vor fi accesibile în curând. 

Amenajat într-o sală din spațiul aferent expoziției permanente, atelierul de pictură este destinat însuşirii, de către elevi, dar şi de către alte categorii de public, a cunoştinţelor cu privire la realizarea icoanelor pe sticlă și pe hârtie. Atelierul de pictură va pune la dispoziția participanților materialele și know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceștia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naștere icoana pe lemn, precum și însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare a unei icoane, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Atelierul tipografic oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi povestea scrisului, precum și lucruri inedite despre tiparul manual. Publicul va putea beneficia direct de experiența redactării și imprimării unor texte demonstrative, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII.

Paginile imprimate în acest atelier se vor particulariza prin faptul că fiecare literă va fi culeasă și așezată manual, iar imprimarea – pe hârtie confecționată de asemenea manual – se va realiza cu o presă primitivă, după prealabila îmbibare a matriței cu cerneală tipografică.

Ținând cont de faptul că una dintre principalele funcţii ale muzeului, de o însemnătate deosebită, este funcția educativă, Museikon a inițiat o serie de întâlniri cu cadrele didactice și studenții care și-au manifestat interesul pentru programul de pedagogie muzeală anunțat pentru pentru anul 2017. Organizate în perioada 16 – 24 martie cu scopul de a-i familiariza pe participanți cu noua ofertă culturală, întâlnirile au fost adevărate vizite de lucru, în care s-au dezbătut aspecte organizatorice cu privire la activitățile didactice ce vor avea loc în spațiile noului muzeu după inaugurare.

Impresionantei colecții de icoane și carte veche, de obiecte de patrimoniu de reală valoare artistică și istorică, aflate în patrimoniul Museikon, li se adaugă importante descoperiri arheologice din antichitate și epoca medievală, valorificate și introduse în circuitul expozițional.

Museikon își propune să promoveze, din punct de vedere turistic, și monumentele religioase din județul Alba care au contribuit la realizarea colecției noului muzeu. Două dintre acestea, biserica Maieri II din Alba Iulia și biserica ortodoxă cea veche din Zlatna, sunt nu doar bine reprezentate în colecție, ci și monumente de arhitectură cu o însemnătate de prim rang pentru istoria românilor din Transilvania. Din aceste motive au și fost alese ca gazde ale acestui eveniment de presă.

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia, este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Valoarea totală a proiectului este de  9.736.394,77, din care valoare eligibilă este de 8.530.937,86 lei.  Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Autoritatea de management – Punct Național de Contact – Ministerul Fondurilor Europene

Obiectivul general al proiectului:  Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

Obiectivele specifice: Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia; Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu; Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale; Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit; Publicitate și implicarea părților interesate.

[nggallery id=3681]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni Un accident rutier a avut loc joi, 2 ianuarie 2025, în jurul orei 18:00, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia. Potrivit primelor informații de la fața locului incidentul s-a soldat cu pagube […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea