FOTO Munca din spatele trandafirilor. Jobul în care banii nu se câștigă ”așa” de ușor: ”Supraviețuim, viața asta e grea”
- Zilierii din Ciumbrud trudesc la câmp din zorii zilei până la lăsarea întunericului, pentru a-și câștiga o pâine
Ciumbrud este satul din județul Alba cu cele mai multe soiuri de trandafiri din România. O parte din localnici lucrează munca câmpului din pasiune, dar și din nevoie, pentru că în Aiud nu au foarte multe alternative. La ”treabă” au fost și astăzi, 28 iunie, cu toate că Ciumbrudul a fost în mare sărbătoare, fiind organizată ”Ziua Rozelor”. Doi dintre localnici au lăsat la o parte micii și berea, pentru munca din câmp, ”jobul” în care banii nu se câștigă la ”așa” de ușor, ”dar mai bine mai puțin, decât deloc”.
Nici pentru producători nu este totul roz, pentru că stau la ”mila” vremii în fiecare an, dar cu răbdare și multă pasiune poate deveni o afacere profitabilă.
”Este o muncă grea, dar cui îi place poate câștiga o pâine. Lucrăm 10 ore pe zi. Nu este ușor. Suntem obișnuiți să muncim, dar banii se câștigă greu. Ce să facem? Viața asta e grea”, au spus muncitorii din mijlocul trandafirilor.
Muncesc cu pauze la orele amiezii. Vin pe teren dis-de-dimineață și se opresc din lucru între 14.00 și 17.00. Cu toate acestea, pe timpul verii nu scapă de temperaturile caniculare.
”La noi în Ciumbrud nu se fură. Se mai fură din când în când câțiva trandafiri. Se plantează primăvara și avem de lucru la ei aproape doi ani. Îi plantăm acum și doar anul celălalt îi scoatem. Dacă patronul are clienți se vând. Nu știu ce să vă spun. Supraviețuim și încercăm să facem un ban”, au conchis aceștia.
Primul pas în plantarea rozelor este săparea unei gropi mai mari, cât rădăcina trandafirilor. Se adaugă un fertilizator, care se amestecă cu pământul scos. Se pune trandafirul în groapă iar apoi se adaugă pământ și se udă. Pentru a se prinde, aceștia trebuie bine fertilizați.
În Ciumbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, iar mulți locuitori trăiesc din această activitate care s-a dezvoltat după 1990.
[nggallery id=2020]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba