FOTO: Moții din Horea nu au reușit să cumpere drapelul de luptă al lui Avram Iancu – Au licitat până la 15.000 de euro iar adjudecarea s-a făcut la 105.000 de euro
Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost adjudecat, miercuri, la licitația organizată de Casa Artmark, la prețul de 105.000 de euro. Pentru achiziționarea obiectului istoric a mers la București un grup de din comuna Horea, din care a făcut parte, alături de viceprimarul localității Ioan Trif, și fostul deputat Corneliu Olar, toți îmbrăcați în port popular.
„A fost dureros. M-am dus până la 15.000 de euro. Atât am putut”, a spus Corneliu Olar, din partea comunității din Ardeal, prezent la licitație. „Poate că și noi am ajutat prin ținuta noastră și prin prezența noastră și a crescut prețul”, a continuat el, adăugând că pentru comunitatea moților drapelul „valorează mai mult decât 105.000 de euro”. El a precizat că va încerca să convingă cumpărătorul să expună acest obiect în Țara Moților.
„Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că… cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (…) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor”, a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitație.
El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într-un loc unde „toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire”.
Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. „Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur”, a declarat el, după licitație.
„Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește Camera colecționarului și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim”, a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este „din Ardeal”.
Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro, a fost de departe cel mai dorit și cel mai licitat obiect din lotul prezentat, și a fost achiziționat în urma unei oferte online.
*Drapelul a fost cumpărat de omul de afaceri Adrian Theiss
Omul de afaceri Adrian Thiess a declarat joi, pentru agerpres.ro, că a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu – achiziția fiind “un efort a 20 – 25 de persoane” – și că intenționează să expună acest obiect în mai multe orașe din țară.
“Nu l-am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun național. Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania”, a afirmat Thiess.
El a mai spus că această achiziție a fost “un efort a 20 — 25 de persoane”, care își vor declina identitatea dacă doresc. “Probabil că va hotărî fiecare. Poate când o să fie momentul să prezentăm (drapelul — n.r.) ne vom duce împreună și ne vom bucura”, a spus el.
Omul de afaceri își dorește ca drapelul să fie prezentat în țară, un itinerariu nefiind deocamdată stabilit. “A fost important să securizăm acest bun național și stabilim ulterior”, a adăugat Thiess, care a arătat că, probabil, startul acestei serii de prezentări publice va fi la Cluj-Napoca. (Z.U.)
Sursa: agerpres.ro
[nggallery id=1585]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]