FOTO: Micii învăţăcei de la Școala ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă şi regulile de circulaţie
Zilele 28-31 ianuarie 2019 au fost despre circulația rutieră. Regulile de circulaţie reprezintă nu doar un set de reglementări necesare deplasării în siguranţă pe drumurile publice, fie ele în afara sau în cadrul localităţilor, ci şi o parte a comportamentului public, deci parte a educaţiei sociale.
De aceea, pornind de la amintirea unor norme sociale de comportament în public, consilierul educativ, prof. Muntean Simona în colaborare cu Centrul de Documentare şi Informare al Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare,, Cetatea de Baltă a propus elevilor de ciclu primar activităţi legate de regulile de circulaţie, obiectivul asumat fiind acela al însuşirii de către micuţii elevi a unor minime cunoştinţe legate de circulaţia publică, cunoştinţe care să-i ferească de accidentele nedorite, produse de neatenţie sau neştiinţă.
Învăţătoarele de la ciclul primar au colaborat eficient cu profesorul documentarist și consilierul educativ, împreună reuşind, elevi şi cadre didactice, să aflăm prin joacă şi jocuri, dar şi prin filmuleţe şi puneri în practică, cum se circulă corect, de ce este necesar să ştim a circula corect şi ce reguli minimale trebuie respectate întotdeauna în traficul public şi preumblările noastre în afara casei.
Culorile semaforului s-au transformat, din cântecele, în îndrumar pentru traversare sau staţionare la marginea trotuarului, trecerea de pietoni a convins copiii că doar ea le poate indica pe unde trebuie să fie traversată strada, străzile fără trotuar, în special cele din afara oraşelor şi din unele sate, micuţii au aflat că trebuie să fie străbătute, în lungul lor, doar pe partea stângă.
În ce priveşte zona pietonală, în special trotuarul, elevii au aflat că este spaţiul rezervat exclusiv pietonilor pentru deplasarea pe jos, el necesitând atenţie, mai ales în timpul iernii, când apa şi zăpada îngheţată pot provoca accidente prin alunecarea pietonilor, dar necesitând, totodată, grija unei igiene corespunzătoare: trotuarul nu trebuie scuipat, nu trebuie murdărit cu ambalaje, pentru acestea existând coşuri special amplasate de administraţia locală.
În final, jocurile cu specific rutier au evidenţiat atenţia şi receptivitatea cu care copiii şi-au însuşit regulile de circulaţie, tuturor participanţilor la activităţile rutiere eliberându-li-se câte un permis de pieton, valabil pe o perioadă nedeterminată.
,,Activităţile cu specific rutier au fost o bucurie pentru elevi şi un câştig evident pentru aceştia, Centrul de Documentare şi Informare propunându-şi să continue astfel de iniţiative şi în viitor. Este de apreciat efortul depus pentru reuşita acestui gen de activităţi, fapt pentru care profesorul documentarist îşi exprimă mulţumirile sale pentru doamnele învăţătoare Mihai Maria, Mladin Maria, Goga Pompilia și Muntean Simona, cu care a colaborat excelent,, – a transmis Emilia Bunea (profesor documentarist).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 2 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an