Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Micii învăţăcei de la Școala ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă şi regulile de circulaţie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zilele 28-31 ianuarie 2019 au fost despre circulația rutieră. Regulile de circulaţie reprezintă nu doar un set de reglementări necesare deplasării în siguranţă pe drumurile publice, fie ele în afara sau în cadrul localităţilor, ci şi o parte a comportamentului public, deci parte a educaţiei sociale.

De aceea, pornind de la amintirea unor norme sociale de comportament în public, consilierul educativ, prof. Muntean Simona în colaborare cu Centrul de Documentare şi Informare al Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare,, Cetatea de Baltă a propus elevilor de ciclu primar activităţi legate de regulile de circulaţie, obiectivul asumat fiind acela al însuşirii de către micuţii elevi a unor minime cunoştinţe legate de circulaţia publică, cunoştinţe care să-i ferească de accidentele nedorite, produse de neatenţie sau neştiinţă.

Învăţătoarele de la ciclul primar au colaborat eficient cu profesorul documentarist și consilierul educativ, împreună reuşind, elevi şi cadre didactice, să aflăm prin joacă şi jocuri, dar şi prin filmuleţe şi puneri în practică, cum se circulă corect, de ce este necesar să ştim a circula corect şi ce reguli minimale trebuie respectate întotdeauna în traficul public şi preumblările noastre în afara casei.

Culorile semaforului s-au transformat, din cântecele, în îndrumar pentru traversare sau staţionare la marginea trotuarului, trecerea de pietoni a convins copiii că doar ea le poate indica pe unde trebuie să fie traversată strada, străzile fără trotuar, în special cele din afara oraşelor şi din unele sate, micuţii au aflat că trebuie să fie străbătute, în lungul lor, doar pe partea stângă.

În ce priveşte zona pietonală, în special trotuarul, elevii au aflat că este spaţiul rezervat exclusiv pietonilor pentru deplasarea pe jos, el necesitând atenţie, mai ales în timpul iernii, când apa şi zăpada îngheţată pot provoca accidente prin alunecarea pietonilor, dar necesitând, totodată, grija unei igiene corespunzătoare: trotuarul nu trebuie scuipat, nu trebuie murdărit cu ambalaje, pentru acestea existând coşuri special amplasate de administraţia locală.

În final, jocurile cu specific rutier au evidenţiat atenţia şi receptivitatea cu care copiii şi-au însuşit regulile de circulaţie, tuturor participanţilor la activităţile rutiere eliberându-li-se câte un permis de pieton, valabil pe o perioadă nedeterminată.

,,Activităţile cu specific rutier au fost o bucurie pentru elevi şi un câştig evident pentru aceştia, Centrul de Documentare şi Informare propunându-şi să continue astfel de iniţiative şi în viitor. Este de apreciat efortul depus pentru reuşita acestui gen de activităţi, fapt pentru care profesorul documentarist îşi exprimă mulţumirile sale pentru doamnele învăţătoare Mihai Maria, Mladin Maria, Goga Pompilia și Muntean Simona, cu care a colaborat excelent,, – a transmis Emilia Bunea (profesor documentarist).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea