FOTO: „Mica Unire”, celebrată printr-un spectacol susținut de instituțiile de învățământ, la Casa de Cultură din Cugir
Casa de Cultură din Cugir a găzduit vineri, 23 ianuarie, un spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de „Unirea Mică”. Aproape 200 de participanți au fost prezenți la eveniment.
Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
În debutul manifestării a vorbit viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche, care le-a amintit celor prezenți contextul istoric în care a avut loc actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a subliniat importanța majoră și rolul strălucit jucat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în împlinirea marelui deziderat de unire a tuturor românilor.
,,Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar roman”, a subliniat profesorul Rotche.
A urmat un moment special, constând într-un program artistic în cadrul căruia au evoluat formațiile unităților de învățământ din oraș și cercurile cultural–artistice aparținând Casei de Cultură. Spectacolul a fost deschis de Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”, cu sceneta, ,,Moș Ioan Roată și Vodă Cuza”(învățător Felicia Trif), după care a urmat un program coral unde elevi din clasele V-VIII pregătiți de învățătorul Marcel Cibu și profesoara Aurora Andriuc, au interpretat cântecele: ,,Doamne ocroteșt-i pe Români”, ,,Ardeal pământ românesc”, ,,Dac-am plecat Ardealule din tine”. Au intrat pe scenă membrii grupului ,,Mlădițe Cugirene”, aparținâmd Școlii Gimnaziale nr.3 și Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea. Ei au interpretat melodii de o puternică vibrație patriotică, precum: ,,Transilvanie frumoasă”, ,,Treceți batalioane române Carpații” și ,,Hora Unirii”.
Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”
Frumusețea spectacolului a crescut odată cu prestația extraordinară a ,,Cercului de canto, pian și chitară” al Casei de Cultură (profesor Corina Băcăințan), precum și a Grupului folk al Colegiului Național ,,David Prodan” (professor Călin Furdui), care au cântat piesele: ,,Cuvântul lui Roată către Divan”, ,,Pământul deocamndată” și ,,Așa-i românul”, moment care a și încheiat manifestarea susținută la Cugir.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=1539]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci