Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Cultură Educație

FOTO: Lucian Blaga, poetul luminii, sărbătorit de elevii din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

cugir blaga12“Săgeată vreau să fiu, să spintec nemărginirea , să nu mai văd în preajmă decât cer…şi- aprins în valuri de lumină, să joc străfulgerat de-avânturi nemaipomenite…”

Cu o mică amânare, elevii colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir l-au sărbătorit pe marele poet şi filosof ardelean, Lucian Blaga, ,,cel care întinde braţe de energie către tainele lumii”, după cum l-a descris Nicolae Iorga.

Prin referatele şi powerpointul prezentate la sediul C.D.I., elevii clasei a IX-a B au aflat despre ,,poetul mut ca o lebădă” că s-a născut în localitatea Lancrăm într-o familie de preoţi  sub semnul misterului, al luminii şi al dorului. Deşi nu a putut vorbi până la vârsta de patru ani după cum frumos mărturiseşte ,,cuvântul meu nu semăna cu nimic, nici măcar cu o stângace dibuire pe la marginile sunetulcugir blaga05ui…”, Blaga a iscat flăcări mitice prin poezia, dramaturgia  şi gândirea sa filosofică, ridicându-se într-o lumină misterioasă  pe care nu vroia să o lămurească, din contră, vroia să o adâncească într-un mister şi mai mare.

Aflaţi sub semnul dorului a cărui zi internaţională  tocmai s-a sărbătorit, având la dipoziţie o expoziţie de carte Blaga dar şi mediul virtual , elevii au fost provocaţi la un concurs de creaţie de poezie dar şi la definiţii ale misteriosului sentiment, dovadă a frumosului din om. Sub imperiul de ,,Linişte” al lui Blaga ,,în piept mi s-a trezit un glas străin şi-un cântec cânta-n mine –un dor ce nu-i al meu…atât de linişte-i în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de lună… ”, s-au remarcat eleva Ioana Arghişan…,,foaie verde fir mohor,am şi eu un singur dor, dor de casă şi de vânt, dor de mamă şi de cânt… » şi eleva  Ionela Popescu…,,ce răspuns îţi dau eu ţie,inimă ? cap, ce nu ştii ? că dor nu poate să-ţi fie, ci dor poţi numai să fii !”

Dacă unii elevi au încercat să descrie în cuvinte acest sentiment magic,  alţii au reprezentat dorul printr-o inimă frântă sau două mâini care se caută permanent spre a se îmbrăţişa. Au fost alături de elevi pe tărâmul luminii şi al dorului, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, pentru a le înmâna diplome atât elevelor căştigătoare, cât şi elevei Cristina Besoiu din clasa a XI-a B , care pregătită de profesoara Ionela Cozmescu a câştigat  premiul I la Concursul Naţional dedicat lui Blaga ,,Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci, tuturor !”

  (C.P.)

[nggallery id=2112]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Catedrala Notre Dame își redeschide porțile după 5 ani de la devastatorul incendiu. Când se poate vizita monumentul parizian

Bera Larisa

Publicat

în

Catedrala Notre Dame își redeschide porțile după 5 ani de la devastatorul incendiu. Când se poate vizita monumentul parizian Catedrala Notre Dame a fost cuprinsă de flăcări în urmă cu cinci ani. În urma devastatorul incendiu, structura a putut fi salvată, iar acum, după lucrările efectuate, monumentul istoric parizian va putea fi vizitat din nou, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea