FOTO: Lucian Blaga, poetul luminii, sărbătorit de elevii din Cugir
“Săgeată vreau să fiu, să spintec nemărginirea , să nu mai văd în preajmă decât cer…şi- aprins în valuri de lumină, să joc străfulgerat de-avânturi nemaipomenite…”
Cu o mică amânare, elevii colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir l-au sărbătorit pe marele poet şi filosof ardelean, Lucian Blaga, ,,cel care întinde braţe de energie către tainele lumii”, după cum l-a descris Nicolae Iorga.
Prin referatele şi powerpointul prezentate la sediul C.D.I., elevii clasei a IX-a B au aflat despre ,,poetul mut ca o lebădă” că s-a născut în localitatea Lancrăm într-o familie de preoţi sub semnul misterului, al luminii şi al dorului. Deşi nu a putut vorbi până la vârsta de patru ani după cum frumos mărturiseşte ,,cuvântul meu nu semăna cu nimic, nici măcar cu o stângace dibuire pe la marginile sunetului…”, Blaga a iscat flăcări mitice prin poezia, dramaturgia şi gândirea sa filosofică, ridicându-se într-o lumină misterioasă pe care nu vroia să o lămurească, din contră, vroia să o adâncească într-un mister şi mai mare.
Aflaţi sub semnul dorului a cărui zi internaţională tocmai s-a sărbătorit, având la dipoziţie o expoziţie de carte Blaga dar şi mediul virtual , elevii au fost provocaţi la un concurs de creaţie de poezie dar şi la definiţii ale misteriosului sentiment, dovadă a frumosului din om. Sub imperiul de ,,Linişte” al lui Blaga ,,în piept mi s-a trezit un glas străin şi-un cântec cânta-n mine –un dor ce nu-i al meu…atât de linişte-i în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de lună… ”, s-au remarcat eleva Ioana Arghişan…,,foaie verde fir mohor,am şi eu un singur dor, dor de casă şi de vânt, dor de mamă şi de cânt… » şi eleva Ionela Popescu…,,ce răspuns îţi dau eu ţie,inimă ? cap, ce nu ştii ? că dor nu poate să-ţi fie, ci dor poţi numai să fii !”
Dacă unii elevi au încercat să descrie în cuvinte acest sentiment magic, alţii au reprezentat dorul printr-o inimă frântă sau două mâini care se caută permanent spre a se îmbrăţişa. Au fost alături de elevi pe tărâmul luminii şi al dorului, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, pentru a le înmâna diplome atât elevelor căştigătoare, cât şi elevei Cristina Besoiu din clasa a XI-a B , care pregătită de profesoara Ionela Cozmescu a câştigat premiul I la Concursul Naţional dedicat lui Blaga ,,Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci, tuturor !”
(C.P.)
[nggallery id=2112]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii