Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, LIVE VIDEO| Al patrulea protest la Sebeș împotriva poluării. O fetiță a izbucnit în plâns: Săracii de noi, putem muri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Al patrulea marş de protest împotriva poluării şi a construirii unei noi protest la Sebes01fabrici de formaldehidă s-a defăşurat duminică, 1 februarie, și a început, la fel ca și celelalte, cu scandări în parcul din fața Primăriei Sebeș.

Un moment emoționant s-a derulat când o fetiță a luat microfonul și, plângând în hohote, a spus: ”Ne simțim prost când vedem că prietenii noștri stau în spitale. Eu când am stat cu bunica mea în spital, vedeam copiii, săracii, cum suferă de cancer. La trei dimineața nu poți respira. Să vadă ei cum e dacă ieșim pe stradă să cumpărăm ceva. Să vadă cum ne simțim fără aer. Săracii de noi, putem muri”. Momentul i-a emoționat și pe o parte dintre protestatari care au vărsat, și ei, câte o lacrimă.

Your browser does not support iframes.

Protestatarii au avut, și în această duminică, pancarte cu mesaje precum: ”Stop poluării. ”Uniți, luptăm, mediul apărăm”, ”Ne revoltăm, Uniți depopulăm”, ”Kronospan, Alba nu te vrea, marș în țara ta!”, ”Cugirul solidar cu Sebeșul”, ”Albinele au nevoie de flori ca să trăiască, Florile de albine ca să rodească, Oamenii de flori ca să trăiască”, ”Sebeșeni ieșiți afară, Kronoșpan ne omoară”. Totodată, cei câteva sute de protestatari (organizatorii spun că aproape 1.000) au scandat ”hoții, hoții, hoții”. Au participat persoane de toate vârstele, copii, adolescenți, adulți și vârstnici, cu toate că pe durata manifestării a nins încontinuu. Proteste similare au avut loc și în 11, 18 și 25 ianuarie, la care au luat parte un număr mult mai mare de persoane.

”Încă nu ne-am adunat cât trebuie să ne adunăm. Gândiți-vă dumneavoastră ce se întâmplă la noi peste 10 ani, dacă nu luăm toți (n.red. atitudine) asupra acestor oameni, care au venit, indivizii ăștia ce ne otrăvesc. Otrăvesc terenul, iarba, animalele mănâncă iarba și noi bem laptele, ne otrăvim. Asta e moarte lentă, dar sigură. Noi nu ne dăm seama ce se poate întâmpla pe parcurs. Un nepot de-al meu de 23 de ani din Kogâlniceanu, nu-i dau numele, stătea în blocul 26 și a murit din cauza cancerului. Noi nu suntem uniți cum sunt cei din Grecia, unii merg în față și alții rămân înapoi. Să-i fie rușine la domnul director de la Cernobâl din Sebeș. Uite dom-le de ce au venit moții, să ne ajute. Dacă eram noi în Austria ce făceam, în 2 zile eram afară”, a spus un protestatar.

”Vreau să vă spun că nu e de glumă. Am avut patru prietene. În patru ani s-au dus toate. Una de cancer la sân, două de cancer la plămâni, alta a făcut infarct. Dar cele cu cancer, nu s-au îmbolnăvit de trai bun. Și vreau să vă mai spun, apropo de moți. Strigă Iancu, în toiul nopții, să nu vă jucați cu moții, că nu știți cât pot să îndure, și pun mâna pe secure. Noi credem în Dumnezeu, n-am făcut la nimeni rău, dar din oameni buni ce-am fost, aștia ne-au luat de proști. După cum s-au derulat lucrurile, suntem tratați ce cei din lumea a treia”, a spus o doamnă.

”Da, într-adevăr avem o foarte mare problemă aici din cauza poluării. Albinele mor pe capete. Toată poluarea asta care e în aer, este adusă în jos de ploaie. Albinele culeg și automat se îmbolnăvesc și mor. Avem o problemă foarte mare. foarte multe stupine s-au dus și vorba lui Einstein. Când albinele vor dispărea, omenirea va mai trăi doar patru ani”, a spus un alt protestatar.

Protestatarii au fost numiți joi, să se prezinte în fața prefectului de Alba cu dovezi în ceea ce privește studiul de impact asupra sănătății.

Protestul a început la ora 14.00 și s-a încheiat după ora 16.00. Nemulțumiții au ajuns și în fața sediului Kronoșpan. Cu intenția de a se face cât mai bine auziți, protestatarii s-au ”înarmat” și cu vuvuzele. La manifestare a fost ”chemat” și primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă.

O petiție cu un ”număr foarte mare de semnături” (după cum s-a menționat) a fost trimisă spre președinte, în această săptămână. Există intenția ca petiția să fie trimisă și Parlamentului European. Redăm mai jos petiția.

Domnule Președinte,

În trei duminici la rând (11, 18 și 25 ianuarie 2015), în localitatea Sebeș, județul Alba, au avut loc ample marșuri de protest împotriva poluării municipiului Sebeș. Locuitorii acestui oraș, cât și cei din împrejurimi, au cerut ferm respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos.

Nemulțumirea locuitorilor, prezenți de fiecare dată în număr de aproximativ 2.000 de persoane, constă în faptul că instituțiile statului au eliberat avize, acorduri de mediu, respectiv autorizații de construire în favoarea funcționării unor instalații chimice cu grad ridicat de poluare, fără ca să poată garanta, printr-o aparatură modernă de ultimă generație, cantitatea emisiilor nocive eliberate în atmosferă de către diferiți agenți economici. De aceea, locuitorii din Sebeș cer oprirea totală a poluării prin relocarea secțiilor chimice cât mai departe de zonele rezidențiale.

Aceste proteste au început în momentul în care Kronospan SA Sebeș, societate care deține deja o instalație de producere a formaldehidei cu o capacitate de 30.000 t/an, a intenționat să deschidă o a doua instalație, cu capacitatea de 60.000t/an, fapt care a dus la toate aceste nemulțumiri și manifestări publice, în stradă.

Ministerul Mediului a suspendat procedura de avizare până la soluționarea unor contestații depuse de două ong-uri, cu privire la revizuirea acordului de mediu, însă locuitorii Sebeșului au temerea că instituțiile statului nu vor ține cont de dorința lor – aceea de a trăi într-un mediu curat – și cer cu fermitate ca aerul din Sebeș să nu mai fie poluat.

Din aceste considerente vă rugăm să luați act de protestele din Sebeș și să dispuneți măsuri concrete, imediate, în vederea respectării drepturilor garantate prin Constituție. Așteptăm deci, cât mai repede posibil, un răspuns oficial pe care să-l faceți public, dar și unul trimis pe adresa noastră: [email protected]

Kronoșpan Sebeș susține că există o campanie de manipulare prin care cetățenii sunt dezinformați iar numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan sunt chemați, luni, 2 februarie, în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale să îşi prezinte dovezile în susţinerea acuzaţiilor formulate privind studiul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebes SRL

Declaraţiile numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan – persoană care nu locuieşte şi nu a locuit niciodată în Sebeş şi ale cărui obiective, susţinute de declaraţia de presă a ONG-ului PrimaNatura din data de 26.01.2015, sunt clar îndreptate economic împotriva Kronospan, neavând nimic de a face cu protecţia populaţiei şi a mediului, fiind doar minciuni sfruntate pe care le vom demonta mai jos.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi http://www.insp.gov.ro/).

Ataşat vă rugăm să găsiţi pagina de semnături a studiului în discuţie.

Facem precizarea că acest studiu împreună cu concluziile sale pot fi consultate la sediul companiei.

Principala critică adusă acestui studiu de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv se susţine efectuarea studiului de către o societate privată.

După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, ataşată prezentei declaraţii, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integranta din Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Aşadar, având în vedere argumentele prezentate mai sus, rezultă fără echivoc

  • că studiul de impact asupra sănătăţii, care a fost depus în cadrul procedurilor de autorizare a noii fabrici de formaldehidă care va fi operată de Kronochem Sebes SRL, a fost întocmit în condiţii perfect legale iar concluziile sale sunt valide și
  • că toate susţinerile promovate atât în cadrul întâlnirii din data de 22.01.2015 de la sediul Primăriei Sebeş, cât şi cele din Declaraţia de presă emisă de ONG-ul PrimaNatura în data de 26.01.2014 sunt minciuni sfruntate ale numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan şi nu servesc scopului declarat de protecţie a mediului ci numai celui de dezinformare.

Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronoșpan Sebeș SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite.

Subliniem că în toată această perioadă acuzele care ne-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi. Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe. Dorim să prezentăm mai jos una dintre numeroasele acţiuni de manipulare – desigur mai există şi altele asupra cărora ne rezervăm dreptul de a le prezenta opiniei publice interesate în zilele următoare (însoţite de documente şi fotografii doveditoare) şi de a le folosi în faţa instanţelor de judecată pentru a ne apăra interesele.

Revenim cu detalii și video

[nggallery id=2985]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea