FOTO, LIVE VIDEO| Al patrulea protest la Sebeș împotriva poluării. O fetiță a izbucnit în plâns: Săracii de noi, putem muri

Al patrulea marş de protest împotriva poluării şi a construirii unei noi protest la Sebes01fabrici de formaldehidă s-a defăşurat duminică, 1 februarie, și a început, la fel ca și celelalte, cu scandări în parcul din fața Primăriei Sebeș.

Un moment emoționant s-a derulat când o fetiță a luat microfonul și, plângând în hohote, a spus: ”Ne simțim prost când vedem că prietenii noștri stau în spitale. Eu când am stat cu bunica mea în spital, vedeam copiii, săracii, cum suferă de cancer. La trei dimineața nu poți respira. Să vadă ei cum e dacă ieșim pe stradă să cumpărăm ceva. Să vadă cum ne simțim fără aer. Săracii de noi, putem muri”. Momentul i-a emoționat și pe o parte dintre protestatari care au vărsat, și ei, câte o lacrimă.

ELIT

Your browser does not support iframes.

Protestatarii au avut, și în această duminică, pancarte cu mesaje precum: ”Stop poluării. ”Uniți, luptăm, mediul apărăm”, ”Ne revoltăm, Uniți depopulăm”, ”Kronospan, Alba nu te vrea, marș în țara ta!”, ”Cugirul solidar cu Sebeșul”, ”Albinele au nevoie de flori ca să trăiască, Florile de albine ca să rodească, Oamenii de flori ca să trăiască”, ”Sebeșeni ieșiți afară, Kronoșpan ne omoară”. Totodată, cei câteva sute de protestatari (organizatorii spun că aproape 1.000) au scandat ”hoții, hoții, hoții”. Au participat persoane de toate vârstele, copii, adolescenți, adulți și vârstnici, cu toate că pe durata manifestării a nins încontinuu. Proteste similare au avut loc și în 11, 18 și 25 ianuarie, la care au luat parte un număr mult mai mare de persoane.

”Încă nu ne-am adunat cât trebuie să ne adunăm. Gândiți-vă dumneavoastră ce se întâmplă la noi peste 10 ani, dacă nu luăm toți (n.red. atitudine) asupra acestor oameni, care au venit, indivizii ăștia ce ne otrăvesc. Otrăvesc terenul, iarba, animalele mănâncă iarba și noi bem laptele, ne otrăvim. Asta e moarte lentă, dar sigură. Noi nu ne dăm seama ce se poate întâmpla pe parcurs. Un nepot de-al meu de 23 de ani din Kogâlniceanu, nu-i dau numele, stătea în blocul 26 și a murit din cauza cancerului. Noi nu suntem uniți cum sunt cei din Grecia, unii merg în față și alții rămân înapoi. Să-i fie rușine la domnul director de la Cernobâl din Sebeș. Uite dom-le de ce au venit moții, să ne ajute. Dacă eram noi în Austria ce făceam, în 2 zile eram afară”, a spus un protestatar.

”Vreau să vă spun că nu e de glumă. Am avut patru prietene. În patru ani s-au dus toate. Una de cancer la sân, două de cancer la plămâni, alta a făcut infarct. Dar cele cu cancer, nu s-au îmbolnăvit de trai bun. Și vreau să vă mai spun, apropo de moți. Strigă Iancu, în toiul nopții, să nu vă jucați cu moții, că nu știți cât pot să îndure, și pun mâna pe secure. Noi credem în Dumnezeu, n-am făcut la nimeni rău, dar din oameni buni ce-am fost, aștia ne-au luat de proști. După cum s-au derulat lucrurile, suntem tratați ce cei din lumea a treia”, a spus o doamnă.

”Da, într-adevăr avem o foarte mare problemă aici din cauza poluării. Albinele mor pe capete. Toată poluarea asta care e în aer, este adusă în jos de ploaie. Albinele culeg și automat se îmbolnăvesc și mor. Avem o problemă foarte mare. foarte multe stupine s-au dus și vorba lui Einstein. Când albinele vor dispărea, omenirea va mai trăi doar patru ani”, a spus un alt protestatar.

Protestatarii au fost numiți joi, să se prezinte în fața prefectului de Alba cu dovezi în ceea ce privește studiul de impact asupra sănătății.

Protestul a început la ora 14.00 și s-a încheiat după ora 16.00. Nemulțumiții au ajuns și în fața sediului Kronoșpan. Cu intenția de a se face cât mai bine auziți, protestatarii s-au ”înarmat” și cu vuvuzele. La manifestare a fost ”chemat” și primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă.

O petiție cu un ”număr foarte mare de semnături” (după cum s-a menționat) a fost trimisă spre președinte, în această săptămână. Există intenția ca petiția să fie trimisă și Parlamentului European. Redăm mai jos petiția.

Domnule Președinte,

În trei duminici la rând (11, 18 și 25 ianuarie 2015), în localitatea Sebeș, județul Alba, au avut loc ample marșuri de protest împotriva poluării municipiului Sebeș. Locuitorii acestui oraș, cât și cei din împrejurimi, au cerut ferm respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos.

Nemulțumirea locuitorilor, prezenți de fiecare dată în număr de aproximativ 2.000 de persoane, constă în faptul că instituțiile statului au eliberat avize, acorduri de mediu, respectiv autorizații de construire în favoarea funcționării unor instalații chimice cu grad ridicat de poluare, fără ca să poată garanta, printr-o aparatură modernă de ultimă generație, cantitatea emisiilor nocive eliberate în atmosferă de către diferiți agenți economici. De aceea, locuitorii din Sebeș cer oprirea totală a poluării prin relocarea secțiilor chimice cât mai departe de zonele rezidențiale.

Aceste proteste au început în momentul în care Kronospan SA Sebeș, societate care deține deja o instalație de producere a formaldehidei cu o capacitate de 30.000 t/an, a intenționat să deschidă o a doua instalație, cu capacitatea de 60.000t/an, fapt care a dus la toate aceste nemulțumiri și manifestări publice, în stradă.

Ministerul Mediului a suspendat procedura de avizare până la soluționarea unor contestații depuse de două ong-uri, cu privire la revizuirea acordului de mediu, însă locuitorii Sebeșului au temerea că instituțiile statului nu vor ține cont de dorința lor – aceea de a trăi într-un mediu curat – și cer cu fermitate ca aerul din Sebeș să nu mai fie poluat.

Din aceste considerente vă rugăm să luați act de protestele din Sebeș și să dispuneți măsuri concrete, imediate, în vederea respectării drepturilor garantate prin Constituție. Așteptăm deci, cât mai repede posibil, un răspuns oficial pe care să-l faceți public, dar și unul trimis pe adresa noastră: contact@primanatura.ro

Kronoșpan Sebeș susține că există o campanie de manipulare prin care cetățenii sunt dezinformați iar numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan sunt chemați, luni, 2 februarie, în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale să îşi prezinte dovezile în susţinerea acuzaţiilor formulate privind studiul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebes SRL

Declaraţiile numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan – persoană care nu locuieşte şi nu a locuit niciodată în Sebeş şi ale cărui obiective, susţinute de declaraţia de presă a ONG-ului PrimaNatura din data de 26.01.2015, sunt clar îndreptate economic împotriva Kronospan, neavând nimic de a face cu protecţia populaţiei şi a mediului, fiind doar minciuni sfruntate pe care le vom demonta mai jos.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi http://www.insp.gov.ro/).

Ataşat vă rugăm să găsiţi pagina de semnături a studiului în discuţie.

Facem precizarea că acest studiu împreună cu concluziile sale pot fi consultate la sediul companiei.

Principala critică adusă acestui studiu de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv se susţine efectuarea studiului de către o societate privată.

După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, ataşată prezentei declaraţii, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integranta din Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Aşadar, având în vedere argumentele prezentate mai sus, rezultă fără echivoc

  • că studiul de impact asupra sănătăţii, care a fost depus în cadrul procedurilor de autorizare a noii fabrici de formaldehidă care va fi operată de Kronochem Sebes SRL, a fost întocmit în condiţii perfect legale iar concluziile sale sunt valide și
  • că toate susţinerile promovate atât în cadrul întâlnirii din data de 22.01.2015 de la sediul Primăriei Sebeş, cât şi cele din Declaraţia de presă emisă de ONG-ul PrimaNatura în data de 26.01.2014 sunt minciuni sfruntate ale numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan şi nu servesc scopului declarat de protecţie a mediului ci numai celui de dezinformare.

Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronoșpan Sebeș SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite.

Subliniem că în toată această perioadă acuzele care ne-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi. Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe. Dorim să prezentăm mai jos una dintre numeroasele acţiuni de manipulare – desigur mai există şi altele asupra cărora ne rezervăm dreptul de a le prezenta opiniei publice interesate în zilele următoare (însoţite de documente şi fotografii doveditoare) şi de a le folosi în faţa instanţelor de judecată pentru a ne apăra interesele.

Revenim cu detalii și video

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

29 Comentarii

Prometeu 1 februarie 2015 at 18:27

Emotionant. Ma intreb cat timp o sa mai manance autoritatiile rahat.

Sebeseanul 1 februarie 2015 at 22:06

Incepem sa ne desteptam noi sebesenii…Ne dam seama ca niste indivizi dubiosi, care primesc bani sa organizeze proteste in Rosia Montana, Sebes etc. vor sa ne manipuleze! Ne-ati mintit destul, plecati acasa! Apropo, puteti sa ne spuneti daca lucrati undeva si din ce traiti? Nu puteti! Rusine!

un salariat 1 februarie 2015 at 23:30

De parca nu stiti unde lucram. Muncesc domnule. Cinstit. N-am in schimb legaturi bolnavicioase cu krono. decat cele care mi le provoaca ei de la formaldehida. Si inca ceva… hai la protest duminica si intreaba ! A stai… duminica nu o sa vin ca o sa fiu la munca. Dar intreaba ! Poate chiar vorbesti cu mine la munca. Mai stii ?

puffin 2 februarie 2015 at 9:29

@sebeseanul
Am impresia ca ai o gandire mult prea limitata, robotel platit/postare. Unde ai vazut tu manipulare? Poate in filmul din capul sefilor tai care sunt prea disperati si actioneaza prin tastatura in loc sa isi ia instalatiile si sa plece in pustii.
Nu te priveste pe tine mai ciudatel mic, unde lucreaza fiecare. Ei sunt oameni din randul celor multi, pui o intrebare si raspunzi ca nu poti gandi nici tu mai mult decat iti permit sefii. Catei supusi care dati din coada si va gudurati pe langa ograda imperiului habsburgic, lasati prostiile si ganditi-va la oameni nu la buzunarele flamande.

mona 2 februarie 2015 at 9:57

Noi trăim cinstit din salariile pe care le primim lunar de la locurile de muncă, dar despre tine sunt sigură că trăiești din banii Kronospanului, fie că ești angajat acolo, fie că ai primit ceva ”stimulente”. Unii pentru că au primit 2-3 plăci de pal se simt obligați față de Kronospan și nu ies să-și ceară dreptul la sănătate. Cei care țineți cu Kronospanul, stați liniștiți, că dacă veți muri de cancer o să vă facă,drept mulțumire, un sicriu din plăci cu formaldehidă. În ceea ce privește deșteptarea ta, mă cam îndoiesc…..

Status-Quo 2 februarie 2015 at 11:14

@sebeseanul (PSD-ist)

sa vad daca inteleg eu bine: deci astia care vin si protesteaza la Sebes (c-or fi de la Reghin, Rosia Montana sau din Alba Iulia sunt doar niste mani-p-u-l-a-ti care n-au unde munci? Cam asta vrei sa zici, nu-i asa, bai PSD?

Numa’ atat te duce capu’ ma PSD-istule? In campanie croncaneai nevoie mare despre cat de bun e Ponta acu’ te-ai reprofilat?

Mă da voi toti sunteti inceti la minte? Toti, ma? E vreunu’ mai destupat printre voi? Probabil ca lucrezi si la Korkospan. Ia zi-ne prea luminatia ta… zi-ne sa ne dumirim si noi.

PROFITORII 2 februarie 2015 at 16:30

Cei cu ONG-urile obtin bani,in functie de proteste! Nu au proteste, nu sunt bani!

Sebeseanca 1 februarie 2015 at 22:11

I-auziti propunerea lui Monica sa alegem trei oameni si SA MERGEM la ei, adica automat trebuie aleasa si e!!!! Monica vezi-ti de firma ta falimentara si de amantul tau doctor…Sa spunem si despre fetita???

monica 2 februarie 2015 at 10:05

Cred că mă confunzi Sebeșanco și nu ai înțeles nimic din propunerea mea. Eu am specificat că nu voi participa la acest grup de sprijin. Ești plină de venin. Mi-e milă de tine. Și cu asta, nu mai am de gând să te bag în seamă.

Monicuta 2 februarie 2015 at 16:32

Monica, tu crezi ca nu te cunoastem? Crezi ca nu stim de cate ori ai incercat sa obtii bani de la Kronospan, sub forma de sponsorizare, pentru firma ta si pentru jocul piramidalin care ai intrat?!

Tristetea in persoana 1 februarie 2015 at 22:15

Doamna cu geanta de firma ii da microfonul unei fetite sa-si spuna poezia bine invatata, din timp! Fetita a primit 200 de lei! De unde bani? trist spectacol, nu mai particip! Mi-e scarba!

un roman 1 februarie 2015 at 23:25

Pai nici nu ai participat. Ca nu te-am vazut. Bine ca esti dumneata imbracata numai de la second hand. Maine o sa plang toata ziua ca nu o sa mai participi. Cred ca toata saptamana…. Doamne ce tristete pe mine… Te rog ramai !!!

puffin 2 februarie 2015 at 9:34

@bai tristete
Faci niste acuze, demonstreaza-le sau baga capul in nisip si ramai acolo ca altfel te afuma kronospanu

nesebesan 1 februarie 2015 at 22:30

Ce vrei sa spui? Este sa nu poluare in Sebes?

Dezamagitor 1 februarie 2015 at 23:28

Cei care comentati mai sus, nu traiti in Sebes? Cum puteti sa ziceti de un copil ca ar fi luat bani sa zica ceea ce a zis? Nu va este rusine? Un copil nici sa il inveti inainte ce sa zica nu ar putea minti, cu atat mai putin plangand. Daca voi va considerati actori atat de buni incat sa mintiti in halul asta, atunci nu am cuvinte. RUSINE!!! In loc sa va preocupe sanatatea voastra si a copiilor vostri va legati de cine? De un copil nevinovat… poate vreti sa faceti schimb cu viata acestei copile. Daca ajunge ca si copii sa ne traga de maneca asupra lucrurilor din jurul nostru inseamna ca avem o mare problema.

Petrica 1 februarie 2015 at 23:49

in curand o sa aflam ce se ascunde in spatele acestor proteste organizate de onguri din alba iulia si atunci sa vezi circ!

acelasi Ionica 2 februarie 2015 at 0:06

Doamne da’ cate mai stii dumneata…

puffin 2 februarie 2015 at 9:22

@Petrica
Asteapta mult si bine, sau ca sa nu te apuce o noua era glaciara pune mana si te informeaza. Este usor sa arunci cu noroi, dar asa sunt postacii platiti, scriu la comanda, nu gandesc. Hai noroc!

Burebista 2 februarie 2015 at 0:04

Cata rautate.. Lumea iese in strada pentru sanatate si un mediu mai bun si noi ne raboim intre noi…. Frumos. Vai Dacia mea !

Trist 2 februarie 2015 at 0:06

In loc sa va pese de sanatatea voastra va faceti fel si fel de scenarii. Poate daca ati iesi in strada duminica si ati vedea adevarul nu v-ati mai face aceste scenarii ieftine.

unu 2 februarie 2015 at 6:46

Normal ca sunt unele jeguri si cacaciosi dinaia carcotasi auzi ca manipulare cum mama voastra aia muncita care vo crescut pe voi puteti sa fiti asa rai.Dreptate are Dezamagitor copii nu mint si nu pot fi manipulati poate pe moment dar pana la urma spun adevarul(cine e parinte stie).Am vazut persoane langa mine care au fost la mitingul impotriva exploatarii de la Rosia Montana Kronospan care le pasa cu adevarat nau nici o legatura cu manipularea ci dimpotriva au fost si luati peste picior ui la ecologisti aia.Sunt oameni care le pasa ca se defriseaza padurile,raurile se trag prin conducte pentru cativa kilowati dispar animale se otravesc lacuri.De ce dincolo strainii s-au oprit din asi distruge natura ei profitand si castigand de pe urma ei milioane de euro prin turism ski rafting pescuit.Suntem un popor primitiv noi suntem smecheri cu doua perechi de cohones.

Copil rusine! 2 februarie 2015 at 8:36

ONG-urile au inceput sa folosesca, copiii, in actiunile lor ?!…
Azi, maine o sa vedem batrani handicapati, bolnavi etc.etc. Cat de interesati au devenit, de noi Sebesenii, cei de la Primanatura din Alba Iulia…Strainilor, sebesenii nu sunt masa de manevra!!!

puffin 2 februarie 2015 at 9:19

@Copil rusine
Cat rahat ai mancat sa scrii ineptiile alea? Copila a iesit singura din multime, daca te uiti bine, cea care vorbea la microfon a fost luata prin surprindere. Asa reactioneaza un copil, cand nu mai rabda iese si striga sa il auda cine trebuie sa auda.
In cazul in care esti prea tolomac sa gandesti, poluarea ajunge si in Alba Iulia, iar ong-ul Primanatura este mai mult decat indreptatit sa actioneze.

omu 2 februarie 2015 at 8:59

Foarte greu ssa iei o decizie. Pentru majoritatea inseamna poluare si boala. Pentru cei cativa angajati, inseamna salariu/pensie. Chiar daca lucreaza pe salarii de mizerie si in conditii toxice, accepta pt ca nu au alta varianta.

dan 2 februarie 2015 at 11:04

Nu va mai razboiti degeaba poluarea nu alege, boala nu alege intre buni sau rai intre manipulati sau manipulatori intre copii sau adulti intre angajati ai krono sau ai altora ne loveste pe toti la fel si nu doar pe noi sebesenii se intinde pe zeci de kilometrii in toate zarile

Asa ca TREZITI_VA

Quo 2 februarie 2015 at 11:24

Pentru toti prostii de mai sus care s-au laut de acea fetita le spun doar atat… Sa va fereasca Dumezeu sa vedeti un om bolnav de cancer in stadiu terminal si chinurile in care se zbate in ultimele clipe de viata. Poate daca ati fi vazut nu ati mai fi gandit asa !

Rol 2 februarie 2015 at 13:22

Afara din oras cu Kronospanul. Sanatatea nu are pret !!!

Prometeu 2 februarie 2015 at 21:03

Aceeasi strategie ieftina ca si in cazul RMWC. Protestatarii sunt platiti De Soros, de Maica Teresa si de Stalin. Azi maine o sa auzim prin autobuze din gura unor „batrani nevinovati„ cu cine sa votam si sa nu protestam pentru ca nu e voie sa ne rasculam conducatorilor care sunt „corecti„ si seamana cu Alba ca Zapada! Cunoscatorii stiu. 😉

Io albaIulianca de departe,dar alături de romanii de acasă 4 februarie 2015 at 17:13

Cred ca la Krono ar trebui angajați PSD-istii și hoții româniei sa își de-a cu seama defapt despre ce este vorba acolo.
Cine roșește cuvântul manipulare,înseamnă ca nu știe ce înseamnă acea statistică îngrijorătoare referitoare la îmbolnăvirile și moartea din cauza cancerului.
Credeți ca acești oameni ies în strada de bine? Credeți ca nu își doresc un loc de muncă? Dar nu cu prețul vietii (al lor sau a locuitorilor din Sebeș și din împrejurimi).
Dragilor nu va lăsați și mergeți pana acolo unde strigatul va va fi auzit și dreptatea va va fi făcută.
Afară cu acești „ucigasi” în serie și care defapt nu pot fi acuzați de nimic și nu răspund de propriile și știute lor culpe.
Vrem un Sebeș sănătos și prin urmare un județ Alba sănătos.
Doamne ajută!

Comentariile sunt oprite