FOTO: LED Screen uriaș cu filme istorice în Situl Roman Principia din Piața Cetății. Castrul va fi terminat până în 7 septembrie
”Aerul istoric” al muzeului din Piața Cetății va putea fi ”savurat” din 7 septembrie, conform ultimelor estimări. Lucrările la Situl Roman Principia au avansat considerabil, iar în aceste zile a fost montată poarta de intrare a obiectivului. Va fi o construcție spectaculoasă care va prezenta istoria neîntreruptă a romanilor de peste 2.500 de ani. O carte deschisă sprijinită pe coloane antice, cu pereți de sticlă și structură metalică care va proteja vestigiile bimilenare conservate in-situ, îmbogățind tezaurul arhitectural al municipiului.
Traseul de vizitare include lapidariumul exterior, interiorul Principia (construcția realizată din sticlă și oțel) și Camera Tezaurului din Palat. În partea de nord va fi expus un LED Screen de 4 pe 2,8 metri, unde va rula pentru vizitatori un film care-i va introduce într-o atmosferă istorică.
Vestigiile arheologice din interiorul Cetăţii Alba Carolina fac parte din proiectul “Reabilitare Centru Istoric, Fortificaţia de tip Vauban – Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific. Zona interioara” Valoarea contractului pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor este de 16 milioane de lei, iar licitaţia a fost câştigată de „Corint” SRL, „Lăncrănjan Franchini” SRL „General Game” SRL şi „Grup Corint”.
Conform obligaţilor ce-i revin, autoritatea contractantă a iniţiat procedura de achiziţie a contractului de lucrări, cu proiectare inclusă. Locaţiile vizate sunt definite de specialişti astfel: sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zid medieval zona clădirii Ierihon, drum roman “Via Principalis” zona străzii Mihai Viteazul.
În cadrul acestei noi activităţi, una dintre priorităţi o reprezintă continuarea cercetării arheologice, iar concluziile urmează să fie coroborate şi relaţionate cu conceptul general de reabilitare a Zonei Interioare.
Conservarea, reîntregirea şi restaurarea elementelor drumului roman, cât şi realizarea unui sistem de protecţie a vestigiilor sunt principalele acţiuni prevăzute în derularea acestui proiect. Acestea sunt completate de elemente de punere în valoare a zonei, iluminat artistic, mobilier urban, panouri informative şi instalaţii edilitare.
Investiţie de peste 16,5 milioane de lei, din fonduri europene
Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv clădirea comandamentului castrului Legio XIII Gemina din anticul Apulum, se va realiza printr-o investiţie de peste 16,5 milioane de lei, lucrările fiind estimate a dura opt luni.
Banii provin din economiile rezultate în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Municipalitatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, respectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a semnat luni contractul de lucrări cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăncrăjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint.
Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei. Suma este pentru punerea în valoare a trei situri arheologice, respectiv sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazul.
[nggallery id=2006]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor