FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
Miercuri, 15 noiembrie 2023, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.
Îndrumați de profesorii: Burde Lăcrimioara, Florea Simona, Albu Irina, Roman Ioan, Slevaș Dana, Pavel Ioan, Mocanu Anca, Medrea Simona, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.
Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.
Elevii au realizat afișe digitale, postere despre alimentația sănătoasă, dar și despre rolul postului pentru creștini. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.
De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Omagiu emoționant pentru dascăli români, la aproape 50 de ani de la munca lor. Cine sunt profesorii din Alba care au primit distincția?
Omagiul generozității după aproape 50 de ani: Trei profesori din județul Alba, elogiați și premiați de Ambasada Marocului în România Chiar dacă a trecut mai mult timp de la evenimentul desfășurat în această vară, nici acum nu este târziu să evidențiem cum sunt respectați și apreciați profesorii români de către altă țară, chiar dacă acel […]
VIDEO | Adrian Hang (Sun Power System): O casă de 3 camere poate avea independență energetică la un cost de 10.000 – 20.000 €
Adrian Hang (Sun Power System): O casă de 3 camere poate avea independență energetică la un cost de 10.000 – 20.000 € La Alba Green Energy din Alba Iulia este prezent și standul companiei Sun Power System, care așteaptă doritorii să discute despre soluții complete pentru sustenabilitate, în ceea ce privește sistemele fotovoltaice integrate și […]
Georgiana Jid, fosta atletă a CS Unirea Alba Iulia, performanță împreună cu echipa Universității Babeş-Bolyai, la Lady Woods Golf
Georgiana Jid, fosta atletă a CS Unirea Alba Iulia, performanță împreună cu echipa Universității Babeş-Bolyai, la Lady Woods Golf Echipa FEFS a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a obținut locul al doilea la competiția internațională Lady Woods Golf, desfășurată între 11 și 16 septembrie 2025, la Montesilvano / Pescara, Italia. Evenimentul a reunit 225 de participante […]