FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
FOTO| Lăsatul Secului, marcat de elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, prin tradiționala expoziție culinară
Miercuri, 15 noiembrie 2023, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.
Îndrumați de profesorii: Burde Lăcrimioara, Florea Simona, Albu Irina, Roman Ioan, Slevaș Dana, Pavel Ioan, Mocanu Anca, Medrea Simona, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.
Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.
Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.
Elevii au realizat afișe digitale, postere despre alimentația sănătoasă, dar și despre rolul postului pentru creștini. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.
De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect. Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Peste 6.000 de persoane intrate pe piața muncii în Alba în 2024: Pondere semnificativă a șomerilor încadrați în muncă
Peste 6.000 de persoane intrate pe piața muncii în Alba în 2024: Pondere semnificativă a șomerilor încadrați în muncă 6.250 de persoane au intrat pe piaţa muncii în județul Alba în județul 2024, rezultă dintr-un raport stadiul realizării Programului de ocupare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru anul 2024 şi propunerile pentru […]